Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
22
 
! Отговори
нона до 31 преди 11 години
Ще има, ще имаааа.......Докато не ме подгоните с тоягата всеки месец ще вдигаме таксите, вие само гледайте и пукайте с клепачи как си живеем живота, вместо да ви служим !!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
delfinov преди 11 години
BG pravitelstvo terorisira bg narod s visoki tzeni na vodata. GR narod ima na vseki km po bregovete na moretata si chista piteina sladka voda i gratis dushove. GR poleta, gradini, nivi, lozya, livadi, gori sa dobre polivani, sveji i sochno zeleni i davat visoki dobivi i rekolti.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве тия *** 3.5м3 кое дружество отчита водомерите с точност до литър.
28
0
 
16
 
! Отговори
Жо до №26 преди 11 години
НЯМА НУЖДА от нови водомери, приятел, ти сам си дал отговор на проблема- ще се таксува с различни цени потреблението. Проблемът е, че водомерите отчетат водата на всички живеещи в имота. Често пъти това са младо и старо семейство, роднини, наематели и др. Често това е променлива бройка. Изключително трудно е ВиК дружествата да уточняват и коригират бройката живеещи всяко тримесечие и въз основа на това да определят нормата за ниска и висока тарифа. За мен, тази двутарифна идея е безумие!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ноно, няма ли да сложиш и такса за въздуха който дишаме.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не им ли научихте номерата на тия лицемери и демагози.Ако дадат един лев с гръмки лозунги и биене по гърдите,после всички ,ще предложат десетки начини,тоя 1 лв да си го върнат десет пъти.То ще са глоби,екология, уж икономия /ала-бала/на ресурси,поевтиняване с 1 % при инфлация от 5-7% и т.н.ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ.Не разбраха ли,че цени се увеличават и колани се стягат,когато има резерв в номиналния доход.В българия на хората не им стигат парите да се изхранят.Едва оцеляват.Престъпници.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как пък един нормален няма в това правителство, бе!!!
24
0
 
40
 
! Отговори
Гого от Варна преди 11 години
При сегашното състояние на мрежата в градовете се губят от 70% до 90% от подадената вода. На фона на тези факти до пресираш хората да си свият потреблението е направо гавра. По-голям ефект ще има да се подменят тръбите, но тогава трябва да се ДАВАТ пари, а не да се ВЗЕМАТ. Ей това е ключът от палатката. А взетите пари пак ще потънат незнайно къде ....както водата от тръбите.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОФСЪЮЗИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ СА МИЖИТУРКИ И СТРАХЛИВЦИ,ИЛИ ВЕЧЕ СА ДОСТАТЪЧНО НАЯДЕНИ.ЗАЩО НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН ДО ПОВЕДЕ НАРОДА ЗА СВАЛЯНЕТО НА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ.КЪДЕ Е АТАКА.СИГУРНО НА РОЖДЕН ДЕН.ОРГАНИЗАЦИЯТА ИЛИ ПАРТИЯТА,КОЯТО НАМЕРИ СИЛИ ДА ПОВЕДЕ НАРОДА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА,АКО ИМА ТАКАВА.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След всичките гаври със хората и мачкане на обикновения човек , ще е направо престъпление да ги изберат пак за следващ мандат.Тези , трябва като Костов да не се допускат до властта изобщо!!!
21
0
 
23
 
! Отговори
аа преди 11 години
Поредния герберистки УЖАС-отново вдигане на цени и дране на 100 кожи от бедните българи!!!Но щом сме овце и си траем за пореден път,май ще продължават.И защо не-ще ги изринем на изборите,но те ще са с милиарди по-богати и ще се върнат евентуално да ни доограбят след време като"големия"инвеститор М.Велчев,взел по втория начин от БТ,БДЖ,Лефски,и други...
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия,като ходят по света,все гледат какво още да вземат за пример та да бръкнат още по-дълбоко в джоба на българина.По антихуманно правителство досега не сме имали.Защо не вземат пример от държави с по висок социален статус,по-развита икономика,по-стабилни малки и средни фирми,по-висока заетост.Финансовият кoрифей прави магии и експерименти и все да му е вътре на българина,тая-да му надене цена,другите-глоби и санкции.ЕГА ТИ МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА.ДА СЕ МАХАТ И ДА ИМ МАХНЕМ Ш*ИТЕ ПРАВИЛА.
19
0
 
33
 
! Отговори
ДЕДО ЙУХ преди 11 години
ХА ХА - УПРАЖНЕНИЕТО ЗА ТОТАЛНО СМАЧКВАНЕ НА НАРОДОНАСЕЛИНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА.НЯМА ДРУГ ТОЛКОВА ОВЧЕДУШЕН НАРОД. АКО БЯХМЕ НОРМАЛНИ И ОСЪЗНАТИ ХОРА ДО СЕГА ДА СМЕ ГИ ИЗЯЛИ С ПАРЦАЛИТЕ.Вместо да тормозят монополите,защото нищо не правят - герберастите само вдигат цените на хората.МАЧКАЙ БОКО ТЪПИЯ МАТРЕЯЛ - дано ни уврат тъпите чутури.
18
0
 
31
 
! Отговори
Жо преди 11 години
НОРМАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ на един човек /А НЕ ЦЯЛО СЕМЕЙСТВО/ е 5 куб. метра вода за месец. Разбира се, това се отнася за хората, които се къпят всеки ден. Това прави по 167 литра на ден, в които влизат: 5 пъти пускане на казанчето=50 л., къпане= 80 л., пералня, миялна, миене и др За тези, които си честитят банята- не коментирам, има такива, които правят по 2 куб.м. на месец!
17
0
 
24
 
! Отговори
XXL преди 11 години
Алооо....ВИК-то ли е ???.....Ааа и на вас да ви е..а майката !!
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЯ ОТНОВО Е НА БУТИЛКА ВОДКА !
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези вече се чудят какъв по-тежък хомот да наденат на хората.Във Израел водата е скъпа ,защото всичко е пустиня.Тази п.яна п.тка какво ми дава за пример как било във Израел.
14
0
 
41
 
! Отговори
555 преди 11 години
Пестеливи семейства до 3,5куб на месец -значи миризливи ***
13
0
 
27
 
! Отговори
терористи от ГЕРБ преди 11 години
Тази пролет изпуснахме водата от язовирите към Гърция и Турция, но ще тормозим българите с по-високи цени
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена"????? Тази на казва от коя цена ще е по-ниска - от новата, от сегашната или определена от монополистите....Наглеци.