ЕК ни размаха пръст – готви ни доклад, ако стъпим пак накриво

НС пренебрегнало негативните сигнали при избора на конституционни съдии
31 окт 2012 18:08,
173
ЕК ни размаха пръст – готви ни доклад, ако стъпим пак накриво
Възможен е нов междинен доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и оценка. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия е възможно да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година.

Новината бе съобщена от говорителя на Еврокомисията Оливие Баи, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/, предаде БТА.

Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда, отбеляза говорителят. ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, добави Баи.

Еврокомисията призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси, заяви говорителят.

Още по темата
Днес Еврокомисията отчита, че гласуването в пленарната зала не бе съобразено със сигналите на ЕК от последните дни, добави той.

„Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос. ЕК ще следи темата отблизо, в контекста на продължаващия механизъм за сътрудничество и оценка. Комисията ще бъде в постоянен контакт с българските власти и ще докладва на Съвета на ЕС. Винаги има възможност комисията да представи допълнителен доклад по механизма, извън предвидения за края на 2013 г., "ако положението в България го изисква", допълни Оливие Баи.

Говорителят  отбеляза, че Еврокомисията очаква нашата страна да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система.

„Ще зависи от развитието на ситуацията в България и нашата оценка за нея дали ще има допълнителен доклад. Засега намерението ни остава да изготвим следващия доклад в края на 2013 г., но остава открита възможността за доклад по всяко време, ако ситуацията "се развие в грешна посока", добави Баи.

През юли ЕК обяви, че следващият доклад за нашата страна ще бъде в края на 2013 г., а за Румъния в края на настоящата година, с което за пръв път комисията раздели наблюдението над двете държави, въведено с присъединяването им към ЕС през 2007 година.

Тогава в доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България за периода 2007-2012 г.  бяхме критикувани от ЕК относно съмненията за независимостта на съдебната власт, протакане на делата, слабости при борбата с корупцията и организираната престъпност и неспособност да се спазва разделението на държавните власти.

Независимо от критиките на ЕК относно избора на конституционни съдии днес парламентът гласува кандидатурите на зам.-председателя на НС Анастас Анастасов от ГЕРБ и на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, издигната от независими депутати, декларирали принадлежност към управляващата партия .

След гласуването „Синята коалиция“ лансира тезата за предварителни договорки между ГЕРБ, БСП и ДПС  при избирането на конституционни съдии от квотата на НС.

Името на Венета Марковска беше оспорено в публичното пространство и беше замесено в конфликт на интереси, тя обаче отхвърли всички твърдения срещу нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
balgaria se ypravliava ot oligarxo partiini grypirovki i mytri tva izstinata ,evropeiskata komisia da e naiasno s tova .
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
komynisti socialisti kapitalisti demokrati oligarsi ,ta vie ste prosto edni dolni prestapnici nishto poveche edni nagli mytri ,kradlivi .ama triabva naroda da se vdigne i da vi machkame do krak kakto v siria.
103
1
 
0
 
! Отговори
Лияна преди 11 години
И в този форум няма отърваване от джуниърите на ГЕРБ- партийно задължени от Цвецо да плюят по всичко което не е с тях- т.е. са ***.Абе младежи, докладът ще го пише ЕС, а не БСП.....
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EK ni razmaha prast ? A nie ako im razmahame edin gol h.. ? Koi 6te e na dalavera ?
101
3
 
8
 
! Отговори
искам отговор преди 11 години
Що за магарешки инат да избереш за КС човек,за който Брюксел те предупреждава,че има съмнителен морал и няма необходимите качества за КС.Нима за Парламента,който досега все ни плашеше с Брюксел при прокарване на спорни закони, неудобрението му за избора на този човек е по-важна от репутацията на страната. Питам защо жертвате бъдещото авторитета на България заради тази креатура
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕРВЕНО РУСКО КОМУНИСТИЧЕСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ПОРОБЕНАТА ОТ РУСИЯ БЪЛГАРИЯКОЯТО 2О ГОДИНИ ИЗПЪЛНЯВА РУСКАТА ЗАПОВЕД ДА Е ТРОЯНСКИ КОН В ЕС.100% ДЕМАГОГСКИ КОМУНИЗЪМ,КОЙЙТО СЛУЦИ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА РУСИЯ.
99
7
 
16
 
! Отговори
съдия преди 11 години
Петканов-доносник на ДС може да е конституционен съдия, Танчев-сина на Петър Танчев може и всички сегашни *** на Гоце- ловеца могат, а новите немогат. Да ама не. Червената мафия се прощава с последната си крепост.
98
11
 
10
 
! Отговори
ccc преди 11 години
Абе ГЕРБоклатляци,от къде го намерихте тома милиционерче Анастасов бе. Че сте сбирщина некадърници е ясно, но тея двамата избиват рибата. Нищо де после чакайте Шенген и ония двамата мозъка нека мрънкат.
97
10
 
13
 
! Отговори
сведущ преди 11 години
До demos 135А знаеш ли отворко, че ТИКВОФ оня ден е чествал първия МИЛИАРД в братска САЩ и сега напъва да напълни втория за това са му магистрали, зали и т.н. от където се краде ...... от пенсии, заплати и социални придобивки нищо не мое да се намаже.....
96
6
 
9
 
! Отговори
Вай, ваййй преди 11 години
А на Станишев никогиш не са му писали такива "двойки" или слаби оценки
95
4
 
8
 
! Отговори
до 139 преди 11 години
Кой ти каза,че демос е демокрация? Демос на старогръцки е народ, а демократия значи демокрация.Не чети неподготвен морал,излагаш се
94
10
 
8
 
! Отговори
до demos преди 11 години
Браво!!!В комунистическия форум всеки ден се намира по някой умен човек да навре червената смрат на кучето отзад и то с неопровержими факти!!!Браво!!!
93
12
 
8
 
! Отговори
до demos преди 11 години
Браво!!!В комунистическия форум всеки ден се намира по някой умен човек да навре червената смрат на кучето отзад и то с неопровержими факти!!!Браво!!! Сигнализирахте за неуместен коментар
92
10
 
7
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Браво!!!В комунистическия форум всеки ден се намира по някой умен човек да навре червената смрат на кучето отзад и то с неопровержими факти!!!Браво!!!
91
5
 
23
 
! Отговори
До 139 преди 11 години
На Борисов още не са дали европарите за магистралите и той взема от бюджета, а може и да не ги дадат или да платят само част от тях, ако при подробните проверки установят лошо качество, каквото вече беше намерено.
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КС стана филиал на Герб със съдии, обвинени в корупция.
89
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб вече стъпи накриво. Днес имаше изявление от говорителя на ЕК Оливие Дюи, че не трябва да се избират конституционни съдии въпреки сигналите за корупция и търговия с влияние, но това не попречи да изберат Марковска, а Анастасов от Герб, е завършил милиционерската академия в Симеоново, където учат право, но не е право в СУ "Кл. Охридски", т.е. той се явява нещо като калинка.
88
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми да пишат и 50 доклада, е и? Има нужда от правилни личности в КС, за да не се стига пак до тоя саботаж от червените ***. С Бойко съм - направо да им казва да си гледат работата.
87
4
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тези пък щели да се борят с корупцията!Е как като тиквата е каратист и си купи държава?
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези *** да докажат твърденията и щеше да се вземат под внимание.Иначе излиза, че някой не е в техен интерес и се намесват във вътрешните работи на държавата ни.Правилно че не са им обърнали внимание.България НАД Всичко.