Доносът си е донос, дори и да се прати в Брюксел!

Венета Марковска се опита да изчисти имиджа си пред правната комисия в НС
1 ное 2012 20:39,
145
Доносът си е донос, дори и да се прати в Брюксел!
Венета Марковска се опитва да изчисти имиджа си. Снимка: архив, Булфото

Изпращането на един донос в Брюксел не го прави по-малко донос. Това заяви избраната вчера за конституционен съдия Венета Марковска пред правната комисия в парламента.

Изненадващо тя беше изслушана от депутатите, без да има правна процедура за това, както отбеляза и червеният депутат Янаки Стоилов.

Вчера след избора на Венета Марковска за конституционен съдия ЕК втвърди тона към България и заплаши с междинен доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея. 

Днес съдия Венета Марковска се опита да изчисти имиджа си, като представи пред парламентарната правна
комисия документи, с които доказва, че срещу нея не са водени досъдебни, дисциплинарни или административни производства.

Документите са удостоверения от ВСС, ВКП, Софийската градска прокуратура, ВАС.

Венета Марковска категорично отхвърли твърденията в „анонимния донос“, подаден от лице, подписало се с името Георги Тонев. На плика имало пощенски код, но той се оказал фалшив. Марковска отрече да познава човек с такова име.

Още по темата

Тя потвърди познанството си с Георги Георгиев, за когото в сигнала се посочва, че участва в една и съща фирма с нейния син. Марковска каза, че не вижда конфликт на интереси или нарушение на закона в случая и синът й е пълнолетен юрист, който има право да участва във фирми.

В сигнала се твърди още, че съдия Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, позволили си да спрат за проверка Георгиев, с когото тя съжителства и който бил видимо пиян. Твърди се, че Марковска се е срещнала със зам.-министър на вътрешните работи.

Днес тя категорично отрече да се е срещала със заместник-министър на вътрешните работи по повод инцидента.  
Според публикации в медиите при акция на полицията, при която е арестуван Георгиев, у него е била
намерена служебната карта на Марковска. Съдията обясни, че картата е била у него, тъй като същата вечер двамата са били на парти при общи познати и той трябвало да й я върне по-късно.

Днес Георги Георгиев в писмо до медиите също отхвърли твърденията в сигнала срещу Марковска и заяви, че двамата са само познати и определи като лъжа твърденията, че е живял с нея.

В сигнала са посочени и редица любопитни подробности за серия от дарения и много изгодни покупки на недвижими имоти, реализирани както от приятеля на Марковска Георги Георгиев, така и от нейни роднини.

„Не мога да зная и наистина не зная какви дарения има Георги Георгиев”, заяви Венета Марковска.

Тя отрече информацията, че родителите й са придобили имот с три къщи в село Душанци. Съдията заяви ,че имотът е само една къща, която е двуетажна. Георгиев също определи като лъжа твърденията, че с Венета Марковска са придобили каквито и да е имоти.

По отношение на познанството й с адвокат Румен Еленски Марковска заяви:

„Познавам се с него повече от 30 години. Познанството ни не се отразява по никакъв начин на работата ми. ВАС заседава в тричленен, петчленен или седемчленен състав. Никога не ми е минавало през ум да влияя на останалите членове на ВАС. Ако познанството на магистрат с адвокат е конфликт на интереси, какво да кажем за случаите, когато адвокат е женен за магистрат, каквито случаи има много”.

„Днешното ми изявление е, за да се избегнат всякакви съмнения, че съм допуснала някакво нарушение в работата си. И за в бъдеще ще се стремя да бъда на висотата на всеки конституционен съдия. Не съм допускала нарушение на закона”, подчерта в заключение Марковска.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова благодари на Марковска, че е намерила "сили и смелост" да дойде в парламента и заяви, че не е имала съмнение в невинността й.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Г-жо Марковска,във Белите Държавихора от Вашият Ранг,Държащи на собственото си Достойнство се оттеглят сами,а Вие сте просто нагла и се Чудя,ако излезе,че е Истина,ще Имате ли Очи да си подадете Оставката или ще Изпълнявате Поръчките на Вашите Господари