Плевнелиев обезпокоен от ЕК

„Българските институции трябва много сериозно да възприемат посланието“
Обновена: 1 ное 2012 18:48 | 1 ное 2012 17:16,
61
Плевнелиев обезпокоен от ЕК
Плевнелиев призова за прозрачност. Снимка: БТА

Българските институции трябва много сериозно да възприемат посланието на Европейската комисия за допълнителен доклад преди края на 2013 г. заради избора на членове на Конституционния съд. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предупреждението на ЕК за за възможността за междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка заради избора на нови членове на КС.

Плевнелиев посочи, че е сериозно обезпокоен от коментара на ЕК и нейния говорител по темата.

Президентът изрази надежда българските институции оттук нататък още повече да увеличат усилията си за прозрачност и за това много достойни кандидати да бъдат избрани за главен прокурор и на предстоящите избори за ръководители на различни съдилища.

Вчера след избора на Венета Марковска за конституционен съдия ЕК втвърди тона към България и заплаши с междинен доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея.

ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, заяви вчера говорителят Оливие Баи.

Еврокомисията призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси.

По-рано днес външният министър Николай Младенов обяви пред БНТ, че подобен тип изказванията на еврокомисията не са коректни.

"Мисля, че подобен тип изказвания от страна на комисията не са коректни, защото те разпространяват слухове в обществото по пози начин и трябва внимателно всяка институция, включително и Европейската комисия, да се придържа към правомощията, които има, които са й дадени от европейските договори", коментира външният министър.

Той изрази увереност, че до края на годината България ще покаже сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи, което ще бъде регистрирано от ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
GERB PAK SE OS-----HA.
6
0
 
29
 
! Отговори
истина преди 11 години
Не ме учудва становището на ЕК като се има насадената от ГЕРБ шуробаджинащина във всички правителствени ,държавни и общински организации.
5
0
 
31
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 11 години
А аз съм обезпокоен от бездействието на президента по много жизнено важни за страната въпроси!
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми ти от кои беше бе, моето момче? Не си ли и ти от лъжливите Тиквуни? Нали овладяхте институциите бре, байно? Ами сега? Не става само с ядене, лъгане и крадене, трябва и акъл!
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевенелиев обезпокоен от ЕКTo и аз съм обезпокоен от нещата в държавата ...ама какво да направя
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Би следвало да е обезпокоен от изнесеното!
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ух на батко! Успокой се бе мек! Довечера може да си поплачеш но поне по медиите не реви да та ***!