Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП

"Патриарх Максим ще бъде нашият закрилник на небето"
Обновена: 6 ное 2012 16:17 | 6 ное 2012 16:14,
133
Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

Знамената вече трябваше да са свалени в знак на траур заради смъртта на патриарх Максим, заяви Велислава Дърева от левицата. От БСП изразиха съболезнования и скръб по повод кончината на Негово Светейшество, който почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност.

До тази сутрин патриарх Максим беше нашият пазител на земята, а оттук нататък ще бъде нашият закрилник на небето, каза още Дърева.

Българската църква винаги се е управлявала от достойни хора, а името на патриарх Максим се откроява с особена яркост, заяви лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Председателят на социалистите беше особено емоционален в изказването си и трудно сдържа сълзите си. Той обясни, че искрено се радва, че е имал възможността да познава дядо Максим и да работи с него, макар и в трудни времена.

Едва ли си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, когато е бил избран за патриарх – и преди, и след 1989 година, заяви Станишев.

Той сложи акцент върху справянето с проблема с разкола в църквата и фактът, че дядо Максим е успял да запази единението на Българската православна църква.

Лидерът на левицата обяви, че митингът срещу управлението на ГЕРБ се отлага с една седмица заради кончината на патриарха. Протестът на БСП беше насрочен за тази неделя. По думите на председателя на столетницата обаче не удачно да се провежда политически митинг толкова близо до ритуалите, свързани с кончината.

Това би било неуместно за скръбта на много българи, допълни той.

Станишев призова и медиите да се въздържат да пишат за избора на нова глава на Светия синод. Той допълни, че вярва, че ще бъде избран достоен кандидат.

Дърева също се присъедини към призива на Станишев. В думите й се долови и лек упрек: “Дълго време патриарх Максим не съществуваше за медии. Наричаха го просто Максим – сякаш е продавач“, каза тя.

Дърева го определи като “стожера на българската държавност и патриарха с главна буква“. “С няколко главни букви, ако щете“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако човек уважава църквата нищо не му пречиоко е путляк като една част от злобарите тука всички са му криви и най-вече неговият страхдецата ми са родени и кръстени преди 80 година при това в манастирбил съм и партиен члентова е уважение към предците ни и към институциятапък тука едни дето само им пречелии тогава за никакъв х.. не сте ставали и сега но да плюете - само това ви остава защото само това можете подлогари некадърни
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора които не са живяли в съзнателна възраст по Тошово време НЕ могат да коментират смислено абсолютно нищо свързано с тогавашното време! Всичко което знаете сте чули- недочули и разбрали - недоразбрали!Колкото Станишев е комунист ,точно толкова и Боко Борисов е такъв и партийната книжка си е в джоба му!Затова коментирайте статия или случка ,но а не дали е комунист или не. Не отива на смъртта на някой да се разисква кой, кога, дали и какво взривявал...
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОХ МАЛЕЕЕЕЕИ ВИЕ ЛИ СТАНАХТЕ НАБОЖНИ БЕ....ДА ГОРИТЕ В АДА
126
3
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Станишев - умен, както винаги. Знае кога, къде какво да каже. За разлика от една позната на всинца ни тиква.
125
5
 
4
 
! Отговори
Дебелоочие безподобн преди 11 години
Тез дето взривяваха църкви и бесеха свещенници и дето твърдяха ,че няма Бог сега ни поучават ???!?!? Хамстер, върви да се молиш на мумията на червения площад, тя е твоят господ!
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен ВСИЧКИ забрани с църквата,комунистите забраняваха и ЦЪРКОВНИТЕ БРАКОВЕ! А сега се правят на червените АНГЕЛИ!?
123
12
 
5
 
! Отговори
Kratuna Гей Cep преди 11 години
Ха-ха, Максим закрилник на небето, *** са изкукуригали съвсем... Ще видите вие едно топло небе, шушумиги, дръглив скелет Риба Цаца Дърева и гей Сер който дава оценки на... духовник?? Абе Гей, я да се омиташ на Позитано в молитвения си кабинет... Червена кратуна ще ми говори за религия, ае сиктир...
122
8
 
6
 
! Отговори
Вярващ преди 11 години
Станишев,хомосексуалните ти наклонности никога няма да бъдат приети от нашата църква и си персона нон грата във всеки православен храм.Дано гориш в ада изчадие на дявола.
121
2
 
16
 
! Отговори
следствие преди 11 години
"Точно от комунистите е взривена църквата Св. Неделя! Това е най-кървавия атентат в историята на България" - това е вярно, както е вярно, че кървавият Александър Цанков с преврат сваля законно избрано правителство и жестоко умъртвява Ал. Стамболийски. Както е вярно, че жертвите на преврата и на Септемрийското въстание, и на ЗДД са много повече - хиляди са убити без съд и присъда, хиляди българи... Клаха българският народ, както и турчин не гое клал. Това е предисторията на атентата - око за око.
120
5
 
7
 
! Отговори
ИВО преди 11 години
малиии, имало загрижени комунисти,тез който не разрешаваха да се ходи на църква.... СЕГА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ХРИСТИЯНИ.............!
119
5
 
6
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До НН - "герберите просто нямат нужния капацитет"Какви гербери, какъв капацитет, льольо, има си държавен протокол, има си хора, които от десетилетия се занимават с него и не *** и пульо по форумите може да казва кога се свалят знамената. *** неграмотен!
118
7
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Лицемерен и нагъл, както винаги. Точно комунистите носят вината за бездуховността, която ни е налегнала и ако Станишев имаше поне малко съвест, гузо трябваше да замълчи в такъв момент, а не да прави театър.
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 117Има и разрушени и опожарени, има и такива които са превръщани в други сгради по време комунизма. Точно от комунистите е взривена църквата Св. Неделя! Това е най-кървавия атентат в историята на България.
116
11
 
4
 
! Отговори
Бог да прости преди 11 години
Счетоводителката пак е налазила форума. Преди дни четох нейни "бисери" и ето отново чета глупотевиците и. Госпожо счетоводителке, защо си много обидена на комунистите, навярно не са ти дали възможност да се облажиш колкото ти душа сака.
115
11
 
8
 
! Отговори
НН преди 11 години
Правителството няма акъл да се сети, че знамената трябва да се свалят. Прави са от БСП, а герберите просто нямат нужния капацитет, не могат да се ориентират.
114
7
 
13
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
Червените ***, които по време на соца забраняваха на хората да ходят на църква под страх от репресии, изведнъж станаха по-големи светци от владиката... Ама недейте така бе, другари! Ще ви се смеят другарите от Коминтерна! А и утре е светла за вас дата - 95 години от Великата октомврийска социалистическа революция. Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
113
8
 
5
 
! Отговори
до анонимния от герб преди 11 години
Стига си псувал, замърсяваш пространството с налудничавите си фобии. По-добре се скрий докато е време. Те герберите прости освен да лъжат и псуват друго не правят
112
4
 
2
 
! Отговори
do 116,123 преди 11 години
Стига си лъгал.
111
6
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Само като видя суриката и ми е ясно,че се опитва да дава акъл.Марш обратно в дупката нищожество....края ти е много близо.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** КАТО ТРИЕ ПОСТОВЕ, ПОНЕ ДА НЕ ОБЪРКВА НОМЕРАЦИЯТА, ЗАЩОТО МОЕТО МНЕНИЕ БЕШЕ ЗА 126 , СЕГА СТАНА ЗА 125