Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП

"Патриарх Максим ще бъде нашият закрилник на небето"
Обновена: 6 ное 2012 16:17 | 6 ное 2012 16:14,
133
Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

Знамената вече трябваше да са свалени в знак на траур заради смъртта на патриарх Максим, заяви Велислава Дърева от левицата. От БСП изразиха съболезнования и скръб по повод кончината на Негово Светейшество, който почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност.

До тази сутрин патриарх Максим беше нашият пазител на земята, а оттук нататък ще бъде нашият закрилник на небето, каза още Дърева.

Българската църква винаги се е управлявала от достойни хора, а името на патриарх Максим се откроява с особена яркост, заяви лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Председателят на социалистите беше особено емоционален в изказването си и трудно сдържа сълзите си. Той обясни, че искрено се радва, че е имал възможността да познава дядо Максим и да работи с него, макар и в трудни времена.

Едва ли си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, когато е бил избран за патриарх – и преди, и след 1989 година, заяви Станишев.

Той сложи акцент върху справянето с проблема с разкола в църквата и фактът, че дядо Максим е успял да запази единението на Българската православна църква.

Лидерът на левицата обяви, че митингът срещу управлението на ГЕРБ се отлага с една седмица заради кончината на патриарха. Протестът на БСП беше насрочен за тази неделя. По думите на председателя на столетницата обаче не удачно да се провежда политически митинг толкова близо до ритуалите, свързани с кончината.

Това би било неуместно за скръбта на много българи, допълни той.

Станишев призова и медиите да се въздържат да пишат за избора на нова глава на Светия синод. Той допълни, че вярва, че ще бъде избран достоен кандидат.

Дърева също се присъедини към призива на Станишев. В думите й се долови и лек упрек: “Дълго време патриарх Максим не съществуваше за медии. Наричаха го просто Максим – сякаш е продавач“, каза тя.

Дърева го определи като “стожера на българската държавност и патриарха с главна буква“. “С няколко главни букви, ако щете“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
7
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Ей, мизерници!!! От кога комунистическата чума стана религиозна...или много бързо забравихте, как преди 1989 г. беше едва ли не престъпление да влезнеш в църква!!!
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие ***/дс,кгб сте за ада!
87
5
 
18
 
! Отговори
кръвопийците от БСП преди 11 години
Дърева е ходила на Великден на църква.... за да види кой комсомолец отива и да го предложи за изключване от ДКМС/димитровския комунистически младежки съюз/-КомсомолаАко си изключен от Комсомола/това става ако те хванат, че ходиш на Църква/ , не ти дават един запечатан плик с характеристика. Без тоя плик не ти приемат документите за кандидатстване в Университета. Така че Дърева, Станишев и другите като тях ходеха като копои по църквите да ловят "неблагонадежните" младежи
86
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМУНИСТ и ВЯРА в БОГ!? Това са две несъвместими нещаПреди ни преследваха да не би да посещаваме църкви,да не ,честваме църковни празници,като например ВЕЛИКДЕН и други такива,уволняваха от работа и гонеха студенти от университетите А сега??????????????
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега е важно времеАко начело на Църквата застане някой от доносниците на ДС - вече ставаме разграден двор Църквата ще стане проводник на комунистическия атеизъм и сектите ще завладеят България
84
5
 
16
 
! Отговори
без ДС в БПЦ преди 11 години
А тия комунисти какво общо имат с ЦъркватаИли тяхното е да запалиш една свещ за Ангела и две - за ДяволаКакво намекват с тоя "достоен" избор дето не приемал разкола в Църквата Опитът беще да се разделят бившите ченгета от другите свещеннициСега достоен избор какво ще значи - пак ли да гласуват за ченгетата във висшия клир
83
6
 
16
 
! Отговори
не син преди 11 години
По гнусен демагог от Станишев е може би само Костов ! В годините назад тяхната партия е карала вярващите да живеят като по турско,а сега плачат !Както янките плачат за индианците !
82
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лицемерието в неговата най-висша форма - Спинишев - набожен...?
81
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоз пък кой го е питал! Вместо да бъде смирен в такъв момент, той пак чете като някаква свекърва! Аман от лекето като това на снимката!
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
///Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП///....................отиде си най -стария агент на ДС
79
5
 
23
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
Станишев, не бъдете толкова "изряден "лицемер. Та нали държавата ни е светска е държавното управление не се меси в работите на църквата? Поне по държавните ни тертипи е така. Знамената се свалят в много специални случаи и при смъртта на държавния глава - примерно. Дядо Максим какъв е? Друг е въпроса, че навремето Тато си го курдиса на поста, не без намесата на Москва.
78
3
 
9
 
! Отговори
СПЛД преди 11 години
Комунистите небе няма да видите вкл. Максим за вас занете кааке - огън,пъкъл, жупел... сами си го правите...
77
3
 
14
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
до 83 а мен специално комшията комунист ме следеше кога влизам в църквата /за сведение тогава бях дете/..........следяха кой кога влиза и какво прави и то все агенти,апропо правнучка съм на съден от народен съд Белене строг тъмничен..........мир на праха на избитите от комунистите без съд и присъда
76
5
 
19
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
////Патриарх Максим ще бъде нашият закрилник на небето"///.........................означава ли това ,че комунистите признават че е бил агент на ДС???????????? и от кога комунистите станаха вярващи???
75
6
 
21
 
! Отговори
те това е преди 11 години
То бива наглост,*** това комунистите са по долни и от ***,а за избитите свещеници и тези които преминаха през затворите ви,и те ли се молят за вас мръсни продажници,в ада да горите където ви е котилото...
74
5
 
21
 
! Отговори
БСП/к/ преди 11 години
Мръсни гадни комунисти,преименувани социалисти,крадливи меки китки,дърти червени ***.
73
4
 
18
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Всички *** станаха вярващи, а при бай Тошо друго беше! Не, че трябва да се вярва де!
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е.ати наглите ***??!! Тоя мило и драго дава за по-висок рейтинг, чак и ще реве. А тая Ненадървена съм сигурен, че преди 10.11.89 е ненавиждала Хрисовата вяра???!!!
71
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откога комунистите станаха вярващи? Поредното им лицемерие, нямам думи.
70
6
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Браво, така е. То сега на тези които им са промити мозъците така им оттърва да казват: преди 1989г било .... Как тогава оцеляха? Как тогава си купиха дори жилища? А сега какво става защо не видят?