Обвързват "Южен поток" с новия газов договор

Двата документа трябва да се подпишат на 9 ноември
Обновена: 7 ное 2012 14:42 | 7 ное 2012 13:55,
83
Обвързват "Южен поток" с новия газов договор
Снимка: архив Reuters

Министерският съвет е упълномощил министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да даде разрешение Български енергиен холдинг да подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток".

Това решение ще бъде обвързано с доставките на газ за България, стана ясно след днешното заседание на кабинета.

Засега не е ясно как точно ще са обвързани двата документа, които трябва да се подпишат на 9 ноември.

Припомняме, че миналата седмица депутати от ДСБ обвиниха управляващите в тайни преговори по проекта "Южен поток" и поискаха премиерът Борисов да предостави договора, преди да бъде подписан.

Неофициално се коментира, че България е дала съгласието за "Южен поток" в замяна на по-изгодни условия по газовия договор.

В края на октомври министър Добрев обяви, че на 9 ноември България трябва да подпише договора за строежа на газопровода „Южен поток“. Окончателното решение за реализацията на проекта трябва да бъде парафирано от шефовете на руската "Газпром" Алексей Милер и на Български енергиен холдинг.

Тогава икономическият министър заяви, че на същата дата ще бъде подписан новият договор с руската държавна компания „Газпром“ за доставката на природен газ за България. Така ведомството ще спази  обещанието договорът с руската компания да бъде подписан преди 15 ноември, след като от опозицията изразиха опасения за повтарянето на газовата криза отпреди няколко години.

От пресслужбата на кабинета уточниха, че условие за приемането и подписването на окончателно инвестиционно решение е сключването на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г. между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром Експорт”, който да удовлетворява „Булгаргаз”.

Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3 308,65 млн. евро, която ще подлежи на актуализиране с напредването на дейностите по проектиране и ОВОС.

Предвидено е, че инвестицията ще бъде възвърната за не повече от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия, или това е срокът, в който ще бъдат възстановени всички капиталови разходи за проекта.

При спазване на изискванията относно проектното финансиране и при невъзможност за стопроцентното му осигуряване, „Газпром” ще осигури средствата за покриване на собственото самоучастие на „БЕХ” ЕАД в строителството, без това да изменя равното дялово участие на „БЕХ” ЕАД като акционер. Отпуснатите средства за покриване на самоучастието на „БЕХ” ЕАД ще се връщат чрез дивидентите от дейността на „Южен поток България” АД.

Конкретните условия по финансирането ще бъдат уредени с допълнение към акционерното споразумение. Предвижда се то да съдържа текст, че за проекта няма да се предоставят държавни гаранции и че „БЕХ” ЕАД на корпоративно ниво също няма да предоставя гаранции, обезпечения и др. подобни под никаква форма.

На днешното правителствено заседание бяха обсъдени и параметрите на окончателно инвестиционно решение.

Конфигурацията на газопровода е с дължина на основната тръба приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно.  

 

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв ни е проблема ? 2-3 шамара в повече - и всичко ще е супер !!!!!!!!!!!!!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Южен паток. :)
69
1
 
1
 
! Отговори
Нъшт преди 11 години
Тия тръби само за една базука плачат
68
0
 
1
 
! Отговори
бедний Газпром преди 11 години
Оперативната му печалба е колкото БВП на Бойколандия.Смешните медийки едва ли не представят новината като милостиня от страната правителството.ХААХААААХА
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали трябваше да се знае съдържанието на договора ? Пак си кроят нещо да се вредят частни лица , но каква печалба ще има България , никой не мисли в момента. Ще се види договора после ?Като с печалбите от Дунав мост - отиват при Румънците ??
66
0
 
5
 
! Отговори
Обвързват ? преди 11 години
Какви са тези простаци дето правят договори?Цената на газа зависи от дългогодишен договор , защо не видят другите държави какво правят. Как ще обвързваш 2 независими неща ?Газопровода няма ли да е Български , в територията на България и да се печели от това. Да постъпват средства в Бюджета. Или се маже и лъже Пак някой частници да забогатеят ?
65
0
 
3
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Това е най-глупавото нещо което може да направим. Основното нещо на което трябва да държим е собствеността на тръбата да е наша защото иначе какъвто и договор да подпишем за цените след 6 години ще ни го забодат четвартит.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам тези 500 и нещо километри газопровод от коя точка на България тръгва за да стигне до Варна ?
63
0
 
3
 
! Отговори
asen преди 11 години
Имаме много хубава поговорка-Приятелството си е приятелство,но сиренето си е с пари.А ние ни приятелство ни пари.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Топлофикация само това чака
61
0
 
5
 
! Отговори
НН преди 11 години
Герберите са некадърни, не могат да подпишат един изгоден договор.Ще видите, че пак ще се издънят,обиждаха Русия, а сега искат изгоден договор?! Герберската глупост я плащаме всички ние.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i kakvi li 6te sa usloviqta za bg ili pak kato bsp s kinti pod masata ,nqma li da se zaraboti pone edin pat za toq skasan narod
59
0
 
2
 
! Отговори
до Анонимния гербер преди 11 години
Единствената *** е герберската!
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като знам манталитета на руснаците се съмнявам че някой знае истинската цена на газа. Само приказки и нищо повече. Имаше една приказка: тръгна като аслан, а се върна като *н... Бушона Добрев се е нагрял до червено и малко остава за гръмне. Към Русия само с любов, конфронтацията води до тежки условия. това което ни е дала Русия още 1000 години запада не може да ни даде.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съюза ни с НАТО и Щатите е губеща кауза. За съжаление България през вековете е, бих го нарекъл с лоша карма, все си избираме неподходящия съюзник, ето и сега отново перспективите са в източна посока, а ние гоним забавящото се. Това е то колелото на историята.
56
2
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
За едно нещо си прав, че България трябва да си държи на интереса. Подкрепяйки НАТО (САЩ) и плювайки по Русия обаче някак си си подритваме интереса, че и ще ги пляскаме и т.н. Как наще тиквеници не разбраха, че когато става въпрос за геополитика се иска гъвкавост, повечко мозък. И да искаме и да неискаме положението ни е такова,че сме зависими от Русия, а и това не е същата държава от преди 10-12г., поставена на колене. Тогава можехме да си изиграем правилно картите, но сега нямаме козове.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков да напляска Милер, че да намали газа. Ама Бойко не го пуска на ринга хахха.
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малей червената *** как се е разпенила тука:) И ако вземат да свалят цената на газа др.Р.Овч. кво прай ся?
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обвързват България и народа със все по-яки пранги, около краката, ръцете и врата! Няма мърдане, ще ни пият кръвта докато издъхнем!
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се споразомеят само да ни го продават по пазарни цена ..... това ще намали цената на 50%