България отдавна е в Шенген, увери Борисов в Братислава

Правителствата на България и на Словакия заседават заедно през 2013 г.
Обновена: 12 ное 2012 19:15 | 12 ное 2012 19:14, Елка Василева
136
България отдавна е в Шенген, увери Борисов в Братислава
Бойко Борисов и Роберт Фицо. Снимка: БТА

"България отдавна е в Шенген", заяви премиерът Бойко Борисов в Братислава, където е на посещение. В момента сме единствената надеждна граница на ЕС с Турция и българската държава всеки ден харчи огромни пари, за да покрива миграционния натиск от Сирия, коментира Борисов.

Той изрази надежда "този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решаван".

Харчим огромни пари, за да пазим ЕС, стотици са вече бежанците, които са в България. Така охраняваме границата и поемаме всички пасиви като реален член на Шенген, добави премиерът. Можете да спите спокойно, България се справя прекрасно, заяви още министър-председателят в отговор на журналистически въпрос от словашка страна.

Туризъм, енергетика, автомобилна промишленост и селско стопанство са приоритетните теми, по които разговорите ще продължат и на съвместно заседание на правителствата на България и на Словакия в края на месец май 2013 година. За това се договориха правителствените ръководители Бойко Борисов и Роберт Фицо по време на срещата между двамата в рамките на официалната визита на българския премиер в Словакия.

Министър-председателят Фицо отбеляза, че на договорената среща следващата година трябва да се подготвят и подпишат конкретни договори и споразумения.

Времето е избрано неслучайно, в края на май ще се отбележат 1150 години от идването на Светите братя Кирил и Методий във Великоморавия.

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо отбеляза в изказването си, че посещението на Борисов се оценява като голям стимул за развитието на отношенията между двете страни. Той припомни, че последното посещение на български премиер в страната е било през 1999 година.

По думите на Фицо енергетиката и автомобилостроенето са две от областите, в които Словакия вижда голяма перспектива за съвместна работа. Туризмът е друга застъпена в разговорите тема. По думите на Роберт Фицо нараства интересът на словашките туристи към България. Ще се радвам и ако българските туристи намерят Словакия и високите Татри, добави той.

Словашкият премиер подкрепи амбициите на България за влизане в Шенгенското пространство. Той поздрави страната ни за икономическата и политическата стабилност. В този момент е все едно дали правителството е левоцентристко или десноцентристко, ние искаме заедно да покажем на Европа, че сме правителства,
които са изпълнили своите ангажименти, имат здраво обществено финансиране и се развиват икономически, каза Фицо. За решенията, които взимаме, и двете правителства плащаме своя социален данък, коментира домакинът и добави, че това е единственият път, по който двете държави могат да вървят.

Премиерът Бойко Борисов се присъедини към мнението на своя домакин, че няма значение какво е правителството - ляво или десноцентристко, стига да спазва критериите за бюджетен дефицит и външен дълг.

Много наши колеги, вляво и вдясно, в предишни правителства, в други държави доведоха до това да подпомагат испанските банки, гръцката криза, и словашките граждани да плащат тази цена, коментира Борисов. Той подкрепи словашкия премиер в намерението му следващата година да слязат под 3 на сто бюджетен дефицит.

Утре двамата премиери ще бъдат в гр. Нитра, където ще открият Шестата международна кооперативна борса, а по-късно ще заминат за Брюксел, където отново ще отстояват виждането, че не трябва да се съкращават европейските средства за преодоляване на различията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е. Ние сме сигурна външна граница на ЕС.Питайте Галеви :)
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Психодиспансер, стая 209, пациентът е подготвен за лоботомия, като единствен вариант за лечението му.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тикво, тикво, пак се ***.Една Словакия, която кажи речи няма планини, а по-скоро големи хълмове, няма море, по-малка територия и население е икономически в ПЪТИ по добре от колкото БГ.
106
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е!Ние сме в Шенген, навън е май, днес ми индексираха пенсията, Чез от утре намаляват цената на тока, бензинът се продава на цени от 2005-та, емигрантите се завръщат, България цъфти............психодиспансер, стая 209, пациент: предсташил се като гербаджия.3
105
10
 
3
 
! Отговори
Геле опакото преди 11 години
До Лъчо МозъкаА така колега, хубаво им го каза на простите ***. Вечно неблагодарни, обаче имат наглостта да чакат заплати и инфраструктура от нас. Браво, колега!
104
1
 
21
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Боцко,с такива съдиики като Марковска в Шенген , ама друг път...
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов е в Шенген още от 2009 г., но това е било тайна оперативна информация.
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
срам ме е от него...и заради него...как толкова *** човек ни представя пред света
101
0
 
24
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Дали има сирийски пълчища по границата или няма , охраната е една и съща . Турците сигурно спят и нарочно пускат главно сирийци ? Там се следи главно да не изтърват комисионните при пратките с цигари .
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Jesi , уточни кой *** е анонимен :P
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роберт Фицо: друг России из центра Европы
98
1
 
36
 
! Отговори
петър преди 11 години
Започвам да се убеждавам,че бай Тошо беше ама мноооооого по интелигентен и не само интелигентен от този ,,другар,, на снимката.
97
1
 
4
 
! Отговори
Jesy преди 11 години
Do anonimen Ti ne si anonimen, ti si maloumen na kub
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баце ако някогав света има няколко милиарда средна класа ..... не ми се мисли колко ще е населението на Земята ;) . Сега сериозно - исторически погледнато промените идват от нисшите класи и студентите . За съжаление тук мурат е прав - българските граждани са трайно пияни ,а кпйто поизтрезнее взима еднопосочен билет . Интелигенцията абдикира във ваички нива и остави псевдо да диктуват мода изкуство бизнес и политика . Та пак да попитам кое е това чудо което ще донесе промянта ???
95
0
 
5
 
! Отговори
две купета преди 11 години
До АнонименЯвно не знаеш, но диалог, не винаги се води само и единствено за сближаване на позиции, особено ако са диаметрално противоположни като твоята и моята. Има и други причини, като например опознаване на други идеи, концепции и т.н. Както и да е, зарежи.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не падайте духом, поручик Галицин, корнет Оболевски, налейте вина,Раздайте ПАТРОНы, поручик Галицин, корнет Оболевский, надень ордена...
93
17
 
8
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 11 години
Чудя се как може българите да сте толкова безмозъчни, че да не уважавате г-н Борисов, който направи толкова много за всички Вас!
92
1
 
4
 
! Отговори
две купета преди 11 години
До АнонименГоворя ти за няколко милиарда съставени от средната класа в Европа и от бедните и работническата класа извън Европа. Бедните и работническата класа в Европа са бита карта и с малки изкючения, не правят нищо, за промяна на статуквото.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олеле кой го казва,,обвинителят на цял един народ,,Все някой му е виновен,или хората не искат да копат картофи или предишното правителство или следващото ,,Все някой му е виновен...Сега тръгнал и за Шенген да ни говори,кой ли ще му повярва???
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ,КОЛКО ТРЯБВА ДА СМЕ *** ЗА ДА ВЯРВАМЕ,ЧЕ ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУКОМУНИСТИТЕ ОТ НАД 200/ТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НАКОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО В БЪЛГАРИЯ !?...