Магията на Борисов приключва, смята Кънчо Стойчев

Социолози: Доверието в управляващите ще пада до изборите
Обновена: 20 ное 2012 10:15 | 20 ное 2012 10:15,
350
Магията на Борисов приключва, смята Кънчо Стойчев
Доверието пада, но харизмата на Борисов остава. Снимка: архив, БТА

Има ерозия на доверието към управлението на Бойко Борисов, коментира пред Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев по повод изследването на „Галъп“ за месец ноември, което дава само 3% преднина на ГЕРБ пред БСП.

Според него това означава, че политическият ни живот се разомагьосва и приключва магията на Бойко Борисов.

„Не казвам, че изчезва неговата харизма. Той си остава харизматичен политик, който има подкрепата на над 1 милион българи. Но изчезна ситуацията, в която имахме един лидер с 67-68% подкрепа”, заяви Кънчо Стойчев.

„Това обаче не означава, че изборите са предрешени. Това означава, че се изпаряват очакванията за вял и скучен мач, мачът ще е по интересен, ако ще победи, ще видим“, добави той. 

Разликата от три процента е в рамките на статистическата грешка, но важни са тенденциите, смята и социологът Цветозар Томов.

Още по темата
„Доверието към управляващата партия ще пада до изборите. Това е нормално в последните 23 години”, добави той.

Според него нито една управляваща партия не е успяла да задържи накрая на мандата си повече от 2/3 от гласовете, които са гласували за нея на предишните избори.

Според социолога Юлий Павлов преди да се твърди, че разликата между управляващи и опозиция е толкова малка, трябва да се направят още изследвания.

„На проверка подлежи и въпросът дали наистина БСП имат ръст в доверието”, заяви той.

Това, което е безспорно обаче, че от миналата година досега има спад в доверието към управляващите, потвърди и Павлов.

„Това е нормално изхабяване на всяко управление. Докъде обаче ще стигне този спад, все още не ясно. А още по-съмнително е дали БСП наистина има ръст“, коментира социологът.

Според Павлов БСП има таван в подкрепата за нея, който е около 21%.

Според Цветозар Томов спадът в доверието на управляващите се дължи на това, че не се оправдават очакванията на хората.

По думите му управлението на Борисов е характерно с това, че доведе до силно поляризирани реакции към себе си.

Според Юлий Павлов спадът на доверието се дължи на липсата на последователна политика. „Имам хаос  - крачка наляво, надясно, напред.  В началото изглеждаше като съобразяване  с  общественото мнение, сега обаче това започва да дразни“, добави социологът.

Кънчо Стойчев отчете срив в доверието на бизнеса към управляващите. По думите му малкият и средният производител тотално се отдръпнал от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
кънчо,кънчо!ти си добре с райчев и станишев ами се чудя на тези 2-3 *** дето си изливат цялата злоба от мизерната си душа за да *** срещу сдс и герб.
320
4
 
4
 
! Отговори
драги преди 11 години
До Обективен,много се съмнявам и в образованието ти и в чистата ти съвест, щом ще гласуваш за БКП. Най-много да си платен пенсионер от позитано 20 и клецащ по цял ден на компа....
319
5
 
5
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 11 години
До Анонимен 330"Докато има *** да гласуват за БСП България няма да се оправи. Ще се оправи само Хохегер и другарката Станишева."Асоциирам това "оправяне" с вчерашния виц от Дянков: "Започваме да живеем по-добре". Въпрос: КОЙ започва да живее по-добре?Отговор: Дянков и сие (от герберската върхушка в София). За останалите - мизерията продължава, без да започва нищо по-добро.
318
6
 
5
 
! Отговори
jan - обективен преди 11 години
до 338Дядо ми беше активен борец - никакви привилегии не е ползвал!Баща ми беше член на БКП - обикновен работник.Аз съм инженер, завършил военно у-ще цивилен профил и имам добри доходи.Но драги ми смехурко 338 никога няма да гласувам за това БСП, което продаде идеите си, манипулира и излъга народа, и продължава да лъже. Така наречената " червена буржоазия" отдавна е факт. Това, че и другите са крадливи и некадърни не поставя БСП на пиедестала. Тази партия няма бъдеще с това управление.
317
6
 
6
 
! Отговори
СърГей преди 11 години
Абе тоя Кънчо заедни с Андрей Райчев не бяха ли в Изпълнителното Бюро на БСП?Май да ,а!И нямаха ли заедно едно голф игрище придобито по времето на Станишев.Пак май да ,а!Така че теа червени смехурковци са ни ясни!
316
4
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
С чиста съвест ще гласувам за БСП и за Станишев. За сведение на интересуващите се: 1.Безпартиен съм. 2.С висше юридическо образование съм - ЮФ на СУ / а не от Симеоново/. 3. С нелоши доходи съм.
315
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб заминава на *** !
314
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по добре той от БСП ,ако спечелят комунистите аз лично напускам държавата
313
0
 
8
 
! Отговори
;;; преди 11 години
4ao boko vremeto ti izti4a,sega se otegli s dostoinstvo i s kradenite pari ot nas xorata jivei dokato mojeh.na dobar pat.
312
1
 
6
 
! Отговори
xa xa xa преди 11 години
xa xa xa otivat si kradsite,kraino vreme behe xorata da se sabydiat.boko tikvo zelena ela sega da vidih kak se jivee s minimalna zaplata mizerniko,i da vidim dali he rejeh lenti4ki s ysmivki,kradets i pazmlodi takav
311
10
 
3
 
! Отговори
GOZE преди 11 години
сер геи--заменки на гори
310
6
 
2
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Прозрачно ще назнача на Братко брат му. Да не се сърдят.
309
7
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Обещавам прозрачно да дам на Хохегер 10 милиона. Този път няма да се крия зад Гергов.
308
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато има *** да гласуват за БСП България няма да се оправи. Ще се оправи само Хохегер и другарката Станишева.
307
0
 
13
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
На предстоящите избори ще гласувам за онзи, който обещае, че ще създаде нови, наистина прозрачни процедури, ще уволни всички, назначени по времето на ГЕРБ и местата на уволнените ще се запълнят по новите процедури, а след това ще проведе пълно разследване на управлението на ГЕРБ.rnНадявам се до изборите все някой да обещае такова нещо, а на обещанието му ще повярвам ако най-напред създаде такива процедури в собствената му организация!
306
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключително неграмотно написана статия. Спрях да броя грешките около 10-ата. Някои от изреченията са неразбираеми смислово и то както и да предположим липсващите или объркани препинателни знаци - просто словоредът им е несъществуващ дори и в жаргона.
305
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко Простото може да омагьосва само простаци като него. Пред интелигенцията е жалък.
304
12
 
10
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Станишката и Сокола да идват че глад свиреп. САМО БСП! WHITE POWER... опа, сори Соколе :)))))
303
8
 
12
 
! Отговори
До Венелин преди 11 години
Колкото и да не им се харесва на някои - Бойчето си отива със страшна сила! I idva koi Bat vi Stanisko da vi pori dupetata i Bat vi Rumen Petkov da vi gi opikava. Chestito!!!
302
6
 
23
 
! Отговори
Дежа ву преди 11 години
Видяхте ли какво стана с хърватския премиер - е това чака и Бойко, та сега ще ходи до Обама да му се моли за прошка.....