Не съм под сянката на никого, вярва Плевнелиев

"Добър човек съм, но имам ценности и това си пролича в казуса „Марковска“
Обновена: 22 ное 2012 16:15 | 22 ное 2012 14:55, Веселина Йорданова
196
Не съм под сянката на никого, вярва Плевнелиев
Росен Плевнелиев изнася лекция пред Атлантическия клуб. Снимка: БТА

Не съм се променил и не съм под сянката на никого. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който изнесе лекция пред Атлантическия клуб по проблеми и приоритети на националната сигурност и отговори на въпроси.

Един от тях бе дали е излязъл от сянката на министър-председателя. Плевнелиев не счита, че “който и да било в държавата би могъл да прави сянка на когото и да било”. "Аз съм един много търпелив човек, добър човек по душа, но имам кауза, имам стойности и ценностна система. Може би това си пролича и с казуса "Марковска", каза президентът.  Държавният глава обеща „да бъде себе си“ като част от прозрачността и прогнозируемостта.

Плевнелиев отново заяви, че страната ни е приятел за съседите в региона, но подкрепата ни за еврочленство на Македония не е безусловна и не на всяка цена. „Имаме очевидно антибългарска кампания, която вече протича много години. Очакваме декларацията за добросъседство, която България и Македония подписаха през 1999 година, да се спазва“, каза той и допълни, че страната ни има проблем не с хората в Македония, а с политиката, която се води там.

Президентът изтъкна, че семейството, църквата и училището са трите опорни стълба в „първите седем години“ . „Ако имаме силна църква, която ни дава духовност и вяра и адресира проблемите на хората, а не вътрешните си интриги. Имаме нужда от единна църква в интерес на хората“, заяви той. Плевнелиев посочи, че родители и учители не трябва да си прехвърлят отговорността при възпитанието на децата.

Той изтъкна, че в държавите с най-ниска безработица като Австрия, Германия Швейцария, Холандия е най-важно средната класа да бъде технологична, адаптивна и добре образована. Затова фокусът трябва да е средното училище. По думите му големият проблем в България и в света е, че сме много креативни и умни, но не толкова ефективни.

Плевнелиев изтъкна и значението на земеделието като част от националната сигурност и за пореден път посочи важността на еврофондовете. Според него е постигнато немалко в земеделието. „Имаше една стачка на земеделците и видях няколко хиляди чисто нови трактора, 2000 нови комбайна са купени“, даде пример той. Според президента българското земеделие има огромна перспектива, ако се планира. Плевнелиев пожела от земеделски производител  България да се превърне в производител и износител на храни, за да остане добавената стойност у нас.

Плевнелиев заяви, че стои плътно зад дългосрочните стратегии и документи за развитие на Българската армия. „Каквото пише там, ще се изпълнява“, бе категоричен той. Според него днес генералите разбират, че не е толкава важно да спечелиш войната, а да спечелиш мира.  Според Плевнелиев най-висшето постижение на България е членството в ЕС и НАТО. Държавният глава изтъкна, че България е добър съсед и уважаван партньор в региона и в света.

Плевнелиев подчерта значението на еврофондовете и в науката. „Не искам нашата наука да зависи само от министрите на финансите, само от бюджета и затова ни трябват най-сигурните източници, които са еврофондовете“, обясни той.

По думите му след две години метрото ще стигне до летището и тогава ще забравим „копърките“ и притесненията за пътуването след това. Президентът каза, че се работи за концесия на летището и изрази убеденост, че голяма компания, която може да го разработи като регионален хъб, ще направи печеливша инвестиция.

Плевнелиев изтъкна четири фактора, формиращи средата за сигурност в национален и световен план – интеграция, технологии, ресурси и демография.

Според него най-големият проблем на 1 януари 2021 година е именно демографският. Иновативни политики за стимулиране на раждаемостта и концентрация върху повишаване на качеството на живот са част от решението на проблема, смята той. Президентът открои и връщането на нашите сънародници от чужбина, както и привличане на висококвалифицирани имигранти от трети страни.

На финала на лекцията си Плевнелиев си погледна красноречиво часовника и посочи, че преди 22 години комунизмът си отиде с тотален крах и фалит. „На този ден преди 13 години един велик президент каза пред стотици хиляди българи на площада в София: „Искам да си припомните с какво се разделихте – с една полицейска държава, в която нямаше място за разочарования, защото я нямаше и надеждата за нещо по-добро“, цитира той думи на американския президент Бил Клинтън. Също днес преди 10 години генералният сектерат на НАТО Джордж Робъртсън предложи България да бъде поканена в НАТО, припомни държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
0
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Българският държавен глава за да отстоява интересите на държавата, трябва да е освен всичко друго, независим от всякакви зависимости.Може ли, обаче, Росен Плевнелиев да е независим, горд, смел държавник в отстояване на българските национални интереси, след като има имоти за милиони в Гърция, имоти, които командосите на неонациста Михалолиакос ще превърнат в пепел за 24 часа не при евентуално противопоставяне на гърците, а дори при една неутрална позиция. Росен Плевнелиев е заложник на имотите си в Гърция и тази зависимост е една от причините за твърдата, но антибългарска позиция по отношение на Македония. Имотите или България, е нека проявим разбиране.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя е лакей на мутрата Б.Б.
140
1
 
4
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Ами наистина не си се променил господине президент на герб. И точно поради тази причина си под сянката на Борисов. Жалко за теб, а ние очаквахме да се промениш и да излезеш от орбитата му, защото вече не си министър в кабинета на величеството генерал от Банкя. Ами жалко наистина, много, много жалко.
139
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 11 години
Искам да си припомните с какво се разделихте с една полицейска държава, в която нямаше място за разочарования, защото я нямаше и надеждата за нещо по-добро, - засега се върна полицейщината и тоталитаризма , следва да се върне комунизма , но с партийния член б.б. начело ще е скоро
138
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
Как може човек сам да говори за себе си колко добър човек бил.Тоя или е голям комплексар или е много ***.Абе човече остави хората да кажат какъв човек си,стига си се хвалил сам.Житието,битието ти излезе в интернет и знаем колко "добър" и "търпелив"човек си бил.Егати самохвалеца.
137
1
 
10
 
! Отговори
до 164 преди 11 години
Ало, пич, откога моралът на определена човешка единица е по-важен от Конституцията и законите на една държава, в които е включен моралът на милиони човешки единици? М?Или на такива като теб все ви трябва някой самодъжец - цар и султан - с неговия си морал, пък законите кучета ги яли. Е, имаш си Бойко и протежето му, което се нарича президент,, да са ти честити, но не ни натрапвай умностите за личните морали на автократите, когато става дума за държавност и демокрация.
136
1
 
7
 
! Отговори
просто човек преди 11 години
Не съм под сянката на никого, вярва СИ Плевнелиев...*** !!!
135
1
 
9
 
! Отговори
Az преди 11 години
НЕ СИ СЕ ПРОМЕНИЛ.ФАКТ Е.ОСТАВАШ СИ ***,*** ЛУЗЕР.ПРОМЕНЯ СЕ ЧОВЕК ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ.ЗА ТЕБ Е ТВЪРДЕ КЪСНО.СЪЗДАВАШ,ГОВОРИШ,ВЪРШИШ ТЪПОТИИ И СИ СРАМ ЗА ДЪРЖАВАТА.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИВАН КОСТОВ НЕ Е ***,А САМО МАЙКА МУ И БАЩА МУ.ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ НЕ СА КОМУНИСТИ,А САМО РОДАТА И ДЕЛАТА СА ИК О М У Н И С Т И Ч Е С К И ! ! ! . . .
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не съм под сянката на никого, вярва Плевнелиев"..............това ТИКВАТА ли ти каза да го кажеш ,ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА...........
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПРЕСТЪПНИКЦОНЕВ,ЗАЩОТО СИ Е ИСТИНСКИ,А НЕ ЛИЦЕМЕР,КАТОДРУГИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.ДАЙТЕ СВОЯ ГЛАС ЗА ИСТИНСКИЯ ПРЕСТЪПНИЦОНЕВ И ТОЙ ЩЕ ВИ ДАДЕ...ДА РАЗБЕРЕТЕ...
131
2
 
11
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Просто лигава марионетка!!!
130
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 11 години
Страшен е смачка бабката която се оказа главата на престъпността в България. Келнер.
129
1
 
10
 
! Отговори
край преди 11 години
Много семпъл човек- не може да каже две изречения без да ги чете от листче и да ги изрепетира три пъти пред огледалото. Дъфче нато, ес дрън дрън. Това го слушаме от 20г. Президента трябва да задава стратегията за развитие на държавата - да каже какво ще правим като се разпусне НАТО и ЕС- защото съюзи са се правили и са се разпускали ама България трябва да ги надживява. Президента да каже трябва ли българските мъже да преминават военно обучение за да са годни да я бранят и да са мъже.
128
1
 
9
 
! Отговори
край преди 11 години
Това дето си с ценности хубаво. Бая ценостти си натрупал. Обаче наруши конституцията. Президента не може да сложи вето на избора на парламента като откаже да присъства на клетвата. Щото бил имал ценности. То утре няма да връчи мандат на определена политическа сила за съставяне на правителство щото не го кефи и не му е по ценностите.След това което направи президента всеки един момент може да бъде инпиичван. Как ли ще го закрепи КС АКО МУ БЙДЕ ПОДАДЕН КАЗУСА.
127
1
 
8
 
! Отговори
а стига бе..... преди 11 години
Имало си пожарникарче....папагалче.....
126
3
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Подвеждате! ЗА ДА НЕ КАЖА ПО-СИЛНА ДУМА.Президентът почти не засегна темата за образованието.Съвсем деликатно засегна и казуса Марковска. За не запознат не би си проличало.Общо взето традиционна годишна реч по неква тема.Но това не Ви оправдава в свободната интерпретация
125
2
 
5
 
! Отговори
NERON преди 11 години
KATO 4ETA IZKAZVANIATA NA GERBERITE IZLIZA 4E BULAGRIA E EDNA YREDENA DURJAVA KADETO NEMA PRESTUPNOST NEMA KORYPCIA ,XORATA SA DOVOLNI I NE IM LIPSVA NI6TO :))) DA AMA NE -VUN OT YPRAVLENIETO DOLNITE IZMAMNICI OT GERB I DA IDVAT NEKOI PO KADURNI S OPIT . KUV PREZIDENT MOJE DA E TOZI KATO JENA MY NE GO BRUSNE ZA SLIVA TA NARODA LI ....
124
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,ти си под сянката на едно голямо оранжево нещо!Викаме му тиква!
123
3
 
18
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
"Един от тях бе дали е излязъл от сянката на министър-председателя. Плевнелиев не счита, че който и да било в държавата би могъл да прави сянка на когото и да било. "Аз съм един много търпелив човек, добър човек по душа, но имам кауза, имам стойности и ценностна система. Може би това си пролича и с казуса "Марковска", каза президентът. Държавният глава обеща да бъде себе си като част от прозрачността и прогнозируемостта."- ъъъ да добре!! Повряхме ти ***!