Най-много македонци искат български паспорти

За последните 2 години те водят по получаване на българско гражданство
Обновена: 27 ное 2012 10:36 | 27 ное 2012 08:16, Петя Славова
72
Най-много македонци искат български паспорти
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Половината от чужденците, получили българско гражданство от 2007 г. насам, са македонци. Това сочат данните на Министерството на правосъдието.

От началото на 2012 година в Министерството на правосъдието са заведени 9 368 преписки за получаване на българско гражданство от македонци. От началото на годината досега са издадени 15 015 указа за получаване на българско гражданство, от които македонците, придобили българско гражданство, са 6 366, показва справката.
Според данните над 11 хиляди македонци са получили българско гражданство през миналата година.

Тенденцията се е запазила и през предходната 2010 година, когато над 10 500 човека от Македония са придобили българско гражданство, коментира за БТА директорът на дирекция "Българско гражданство" в министерството на правосъдието Катя Матева. Според данните през тези две години (2010 г. и 2011 г.) най-много македонци са получили българско гражданство.

През 2005 година са издадени 6 592 указа за получаване на българско гражданство, от които 2 425 са на македонци, показват данните. Постепенно цифрата расте с по около 500 човека на година до 2010 година, когато получилите българско гражданство македонци са вече почти два пъти и половина повече.

Статистиката сочи, че през 2005 година са заведени 23 200 преписки за получаване на българско гражданство от чужденци, като от тях 7 577 са от македонци. Съществен спад се забеляза през 2009 г., когато македонските граждани, които искат българско гражданство са едва 1 555 души. Големите разлики от министерството на правосъдието обясняват с редицата чакащи преписки, които са се натрупали през годините, но уточняват, че постепенно проблемът е бил преодолян.

Голяма част от македонците, кандидатстващи за българско гражданство, притежават удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина и това улеснява процедурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До "tatarina" Съгласен съм, че "Македонските българи са объркани хора", ама и ние не падаме по-долу. Никой от "отговорните държавни служители" не е излязъл да каже каква е държавната ни политика за даване на гражданство, и по-точно: като даваме гражданство, какво получаваме от това. Това, особено що се отнася за хора от Македония трябва ясно да се каже.
46
0
 
2
 
! Отговори
Румяна Грюндел преди 11 години
Извинявам се за правописната грешка/да се чете РАЗБРАЛИ, а не распрали/.
45
0
 
6
 
! Отговори
Do 42 преди 11 години
Неправилно сте ме разпрали. Аз не сам против македонците, а против администрацията.А защо сам била 4 год.без гражданство и съм си идвала в България с виза е мой проблем, не Ваш.Въпросът е, че аз като българка чаках 4 год., са да ме проверяват службите, а сега толкова лесно и бързо се дава гражданство.И тук в Германия е пълно с такива "българи",които не говорят български.Елате ми на гости и ще се уверите.***,турци,македонци и др.,но са българи по паспорт.
44
0
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
да след време българите по света ще наброяват много милиони.
43
0
 
6
 
! Отговори
муню преди 11 години
няма лошо,ама след като докажат че прадядо им или прабаба им са българи,а ако не могат - да се подпишат под такава декларация!
42
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сме лоши, ама драпат за български паспорти и българско образование
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И що така, бе? Нали сте най-най-най? Нали и Луната сте колонизирали? Тогава за какво се натискате да доказвате, че баба ви е българка? Ами стойте си там у Прилеп, градът на Батман, и си вярвайте, че сте центъра на Вселената. За какво ми идвате тука?
40
4
 
7
 
! Отговори
до румяна грюндел преди 11 години
Разликата между теб и македонците е, че те са били насилствено лишени от възможността да бъдат български граждани след Втората световна война, а ти най-вероятно доброволно (съдейки по фамилията ти) си се отказала от гражданството си. Така че претенциите ти, Грюндел, са неуместни.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема е че в Македония цели области са населени с българи, вярно че в момента са тотатално объркани от Югославската безмилостна пропаганда навремето, асимилирани и тн. и вярват в някакви несъществуващи неща..., но има много хора с българско самосъзнание все още...
38
0
 
33
 
! Отговори
маке преди 11 години
Това България да дава гражданства на Македонците е много добра идея. Аз съм българин от македония, Струмица, още от пра-дедо, и всички сме искали да сме Българи, но преди 7-8 години това беше невъзможно. Сега поне тези които се чустват Българи след 50 години и повече и може да си станат Българи. Аз след като получих пасапорта, дойдох в София, тук си работя, живея, плащам данъци всичко, и много ми харесва и няма никога да се върна в тая простотия - Античка Македония, пълна със Сръбомани.
37
0
 
0
 
! Отговори
men преди 11 години
WhatTheЦвък :-))))))))))))))))))))))ДОБРЕ ВЕ :-) позволявам си да плагиатствам на ляво и на дясно.
36
7
 
20
 
! Отговори
Румяна Грюндел преди 11 години
Лично аз преди чаках от 2005 до 2009 година да ми се върне българското гражданство и считам, че това бързо даване на гражданство на македонци е меко казано отвратително.Коя нормална държава раздава така лесно и с лека ръка гражданство! Аз живея от 12 год. в Германия и за да получа и немски паспорт трябва да съм живяла тук минимум 5 год., да докажа, че не получавам социални помощи и да се явя на интеграционен изпит. Според мен всичко в България е направено така, че да се дават пари на някого.
35
3
 
23
 
! Отговори
tatarina преди 11 години
Македонските българи са объркани хора. Трябва им време, за да осъзнаят кой ги подкрепя и кой им помага. Това е стара България и естествено ние българите. Сега взимат български паспорти не по убеждение, а по изгода. Но това е факт именно защото са българи. Има поколение, което е изгубено - поколението родено и израсло в Титова Югославия. Дайте им време. Всичко ще дойде на мястото си. Те са българи и го осъзнаят.
34
1
 
32
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Не слагайте всички македонци под един и същ знаменател. В статията се казва, че те са от български произход. Не всеки който живее в македония е македонец и хули България. Както не всеки , който живее в България милее за България.
33
0
 
6
 
! Отговори
nie.ot.b.s.p. преди 11 години
mi.to.taka.tam.naselenieto.6te.stane.balgarsko.a.makedoncite.6te.ostanat.malcinstvo
32
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 11 години
Предлагам от всеки македонец, който кандидатства за българско гражданство, да се изисква докато го получи, да поставя на къщата си българското знаме. По този начин открито ще заяви българските си чувства. Няма само Драги Каров и други мохикани да правят такива неща. Ако всички, които кандидатстват за българско гражданство направят това - а те са десетки хиляди, никой нищо няма да може да им направи. И като мине една година така, тогава да им дават гражданството.
31
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със закон да се забрани даването на бъл.гражданство на македонци и всякакви там мюсюлмани.Причините те да подават документи за БГ гражданство са кристално ясни.Свободен достъп до Европа!Както е и кристално ясно какво мислят македонците и мюсюлманите за България.
30
1
 
10
 
! Отговори
mobah681 преди 11 години
spoko glupavi makedonci,albancite shte vi opravyat 25%sa pri vas.Shte vi asimilirat 2ta mln za 20g..neblagodarnici
29
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OSTE VEDNAJ BALGARIA DOKAZVA 4E E TURSKI KENEF , VSEKI MOJE DA VLEZE , DA SERE I DA IZLEZE .....
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 20 години, когато с дни се редих на опашки за визи, не вярвах, че ще дойде момент, когато чужденци масово ще се редят на опашка за български паспорт...