Най-много македонци искат български паспорти

За последните 2 години те водят по получаване на българско гражданство
Обновена: 27 ное 2012 10:36 | 27 ное 2012 08:16, Петя Славова
72
Най-много македонци искат български паспорти
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Половината от чужденците, получили българско гражданство от 2007 г. насам, са македонци. Това сочат данните на Министерството на правосъдието.

От началото на 2012 година в Министерството на правосъдието са заведени 9 368 преписки за получаване на българско гражданство от македонци. От началото на годината досега са издадени 15 015 указа за получаване на българско гражданство, от които македонците, придобили българско гражданство, са 6 366, показва справката.
Според данните над 11 хиляди македонци са получили българско гражданство през миналата година.

Тенденцията се е запазила и през предходната 2010 година, когато над 10 500 човека от Македония са придобили българско гражданство, коментира за БТА директорът на дирекция "Българско гражданство" в министерството на правосъдието Катя Матева. Според данните през тези две години (2010 г. и 2011 г.) най-много македонци са получили българско гражданство.

През 2005 година са издадени 6 592 указа за получаване на българско гражданство, от които 2 425 са на македонци, показват данните. Постепенно цифрата расте с по около 500 човека на година до 2010 година, когато получилите българско гражданство македонци са вече почти два пъти и половина повече.

Статистиката сочи, че през 2005 година са заведени 23 200 преписки за получаване на българско гражданство от чужденци, като от тях 7 577 са от македонци. Съществен спад се забеляза през 2009 г., когато македонските граждани, които искат българско гражданство са едва 1 555 души. Големите разлики от министерството на правосъдието обясняват с редицата чакащи преписки, които са се натрупали през годините, но уточняват, че постепенно проблемът е бил преодолян.

Голяма част от македонците, кандидатстващи за българско гражданство, притежават удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина и това улеснява процедурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де , макетата мразят открито България и всичко Българско а тръгнали паспорти да вземат. Според мен ги вземат да могат да пътуват по ЕС иначе Българофобията е дълбоко вкоренена в тях. Албанските *** скоро ще ги смелят на 100% но по-лошото е че ще се насочат после и насам а с тях няма оправяне.
6
1
 
28
 
! Отговори
Оногондур преди 11 години
Всичко това е много хубаво.Но я да питам,тия хора запазват ли и другото си гражданство? И ако го запазват,като какви се чувстват?Как се самоопределят? Въобще,цялата тази дивотия с двойните гражданства трябва да се преустанови.
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Раздават това гражданство на макетата като безплатни картофи на пазара, а те ни крадат историята най-безочливо без никаква реакция от мекотелото младенов и др. политици. Не го заслужават тези *** които в най скоро време ще се превърнат в анклав на албания. Бях в гадното скопие преди две години, прилича на *** махала, хората са супер огрухани, и всичко е много вехто :)) Дерзайте албански *** не ви искаме тук!!!
4
0
 
43
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Лесен начин да си гражданин на Европа.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека, по лека ще асимилираме македонската народност. Каква по-хубава стратегия за законно превземане без военни действия, може да се измисли. Това си е на Доганчо стратегията..
2
6
 
38
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
По добре македонци те са малко не адекватни но все пак са християни и достатачно мирни и работливи хора. от колкото турци , араби и всякакви други *** мюсюлмани!
1
1
 
23
 
! Отговори
Nestorov преди 11 години
Тоест половината не са чужденци