НС защити лекарите: Затвор за побой над медици

Предложението на Ваньо Шарков мина на първо четене
Обновена: 29 ное 2012 14:41 | 29 ное 2012 11:33,
165
НС защити лекарите: Затвор за побой над медици
Лекарите от "Спешната помощ" също са под закрила. Снимка: архив, БТА

Парламентът приравни побоя над лекари с посегателството върху полицай, прокурор, частен съдебен изпълнител или митнически служител. Във всички тези случаи текстовете в Наказателния кодекс предвиждат затвор.

Предложенията за промени бяха направени от депутата на „Синята коалиция” Ваньо Шарков и бяха приети от депутатите на първо четене.

Поправките предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици . При средна телесна повреда - от 3 до 10 години. За лека телесна повреда нападателите ги грози лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Същите наказателни мерки ще важат и за нападателите на лекарите, които работя в екипите на „Спешната помощ” или в останалите лечебни заведения.

 Предложението на синия депутат беше подкрепено почти единодушно в залата. За него гласуваха 88 народни избраници, един беше против, а двама се въздържаха.

Гласувалите се с „въздържал се” и „против” бяха от ГЕРБ. Мнозинството от останалите им колеги в групата на ГЕРБ обаче подкрепиха предложението.

Вносителят Шарков обясни, че отношението към лекарите на едно общество е признак за неговата цивилизованост.

„Защитавайки лекарите, ние защитаваме и живота на пациентите, които той отива да спаси”, обясни депутатът.

За да аргументира неравенствата в българското законодателство той цитира текстове от Наказателния кодекс:

„Лекарите и медицинските екипи са бити и биячите са глобени с по 150 -200 лв. А член 325 от Наказателния кодекс предвижда за проява на насилие срещу гръбначно животно насилникът да се лишава от свобода до 3 години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.”

Лекарите от ГЕРБ категорично застанаха зад предложението на колегата си. Станка Шайлекова обясни, че не бива да се омаловажава нито една професия.

„ Но в момент, когато трябва да бъде спасен живот, в момент, когато трябва да се роди живота, медицинските специалисти трябва да работят и да бъдат максимално спокойни, за да се гарантира здравето на обществото“, заяви тя.

Шайлекова допълни аргументите си и с пример от своята практика като медик.

„Самата аз съм участвала в момент на терор от страна на близки на пациент. И никога няма да забравя дежурството, на което трябваше да включа млад мъж на хемодиализа , а пред вратата чакаше една голяма група роднини на пациента, които казаха: „Ако той не оживее, ти жива няма да излезеш от тук.”

Павел Шопов от „Атака” обясни, че подкрепя промените. В типичния стил на националистите той обясни, че става въпрос за система от случаи, при които български лекари и медицински сестри страдат от агресия. „В огромната си част тези случаи са предмет на циганска престъпност”, коментира Шопов.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова помоли дебатът да не се води на ниво, от което излича, че лекарите правят опит да извоюват някаква по-висока степен за представителите на медицинската професия.

„С гласуването на този текст ние трябва да покажем отношението на обществото към неговите лечители. За това аз апелирам по съвест да подкрепите този законопроект”, завърши изказването си тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
16
 
5
 
! Отговори
осакати човек преди 11 години
За всеки лекар, който поради некомпетентност нарани или осакати човек от 5- 15 г. затвор!!!!!!!!!!! Нека да нямаме двойни стандарти, защото в България лекарите са касапи и убийци!! Моля ви не се изказвайте, че лекарите напускали България, че Европа ви се смее, само сестри и санитари напускат и то след като са ходили 10г на уроци по език!! Навсякъде в Европа се знае, че лекарите в България са с купени дипломи и са ***!!! Та те са неграмотни, не знаят езици и на всичкото от горе са мързеливи!
106
5
 
8
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
Ами хайде ела да те видя всезнайко приготвил съм ти една голяма кожена инжекция а после ще лежиш 15 год в панделата да се научиш следващия път.
105
11
 
9
 
! Отговори
бг мафия преди 11 години
Ееее, това е върха!!! Значи за обикновенните граждани няма никаква защита и могат да бъдат пребивани на светофари и в заведения и навсякъде, а за некадърните алчни и безотговорни *** доктори, ченгета. съдии, депутати и т.н. има специални закони! За вкарване на този и подобни закони съд в Страсбург!
104
2
 
12
 
! Отговори
ДО 103 преди 11 години
ДО 103Знаеш ли "ТОЯ" е човека който се чуди как да ти помогне.като не си доволен търси отговорност от министри и депутати а не от екипа с линейката,вие залупен народ ли сте или да???
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 112Нова грешка!Аз ако те видя нейде ще ти надупча *** ама няма да е с инжекции :).Така че може само да си благодарен че не сме се виждали.Лекувай си съселяните и внимавай да не сгазиш някъде лука,че лоша работа....
102
8
 
0
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Кой какво е научил не е твоя работа гледай си в собствената паница и внимавай в картинката да не ти надупча *** със инжекции ако не си ми симпатична оплачи се на арменския поп.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 109Ми мога само да съжалявам въпросното село.Защо обиждаш останалите че са селяни като ти самият си такъв?Това ли успя да научиш за толкова години-да се самокомпрементираш?
100
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 105И как го изчисли това че съм *** пък и селянин?Някъв гении недооценен си може би?Айде ходи там дето ще те оценят както ти се полага!Има ли такова място под слънцето въобще за теб?Според мен има и то е именно в свинарника,като главен пастир!
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
102Добре, че са тия 'селянчета', дето с парите им си учил за лекар..... неблагодарник.
98
9
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Много разбираш личен доктор съм на цяло село, тука пациентите ми имат избор да избират между мене и мене, аз съм един гуру в медицината ще правя каквото си искам и не забравяй да си платиш здравните осигуровки дрОгарю
97
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А, кога ще има затвор за лекарска небрежност, до кога ще има смъртни случай и после оправдателни присъди, до кога...... Ще ги бият и още как....некадърници.
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакам линейка 40 минути, след като болницата е на 2 км. от проишествието ..... какво да го правя тоя ?
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля администратора да обърне внимание на коментар 103 !
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 102Не знам 101 дали е доктор,но ти че си *** селянин(да не ми се обиждат хората,живеещи на село) спор няма.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля администратора да обърне внимание на коментар 101!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ???Нищо не съм изчислявал,само пример дадох.
91
2
 
6
 
! Отговори
Eлена преди 11 години
А за побой на учител,който няма как да не пише 2 на чаавето,което идва 2 дни в месеца на училище,а и трябва да му спреш детските?
90
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 11 години
До АнонименАз за личната здравна осигуровка съм 100% ЗА с двете ръце,но как го изчисли точно преди/след 1975 г.?
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ???Защото така се прави реформа!Ти как предлагаш евентуално да се премине към такава реформа,а именно всеки да има лична здравна осигуровка?
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са защитени от българите ,...А БЪЛГАРИТЕ КОГА ЩЕ БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ОТ *** ,....КОЙ ВЕК?