Учените ще се почувстват неудобно, ако разберат какво знам!

Игнатов: Няма основания за анулиране на конкурса
Обновена: 30 ное 2012 19:58 | 30 ное 2012 19:58, Веселина Йорданова
119
Учените ще се почувстват неудобно, ако разберат какво знам!
Министър Сергей Игнатов на конференцията по роботика. Снимка: БТА

Няма никакви основания за анулиране на конкурса за проекти към Фонд "Научни изследвания", каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, след като участва в откриването на национална конференция по роботика в БАН.

Министърът коментира искането на учените от БАН, които имат възражения за резулатите от конкурса с думите, че те са подведени. След като вчера академията излезе с обръщение, в което посочва, че сесията е проведена при многобройни законови нарушения, в отговор ръководството на Фонда изрази огорчение от тези действия.

Според министъра учените даже ще се почувстват неудобно, ако разберат дори малка част от това, което Игнатов знаел, но не можел да разкаже заради действия на прокуратурата по случая.

Той смята, че учените са подведени от човек, който хвърля хули в пространството без подплата като визира театралния критик проф. Мирослава Кортенска, която бе остранена от Фонда заради съмнения за злоупотреби със средства на Югозападния университет в Благоевград. В публичното пространство шефът на фонда Рангел Гюров я обвини и в правенето на рецензии под чуждо име.

Още по темата

Игнатов напомни, че идват избори и заяви, че Кортенска започнала „клюкарска кампания“.

Фонд „Научни изследвания“ пък бил проверяван на шест етапа  от май 2009 година насам, когато тогавашният образователен министър Даниел Вълчев е разпоредил одит.

Срокът на проверката е удължен, за да могат одиторите да сигнализират, ако някъде има нарушения.

"Не е коректно, при липсата на факти да се казва, че се източват пари, че има корупция, че има кръгове от фирми и съжалявам, че българските учени се подвеждат от един човек, заяви Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи
от български висши училища са били изключително успешни, но много трудни. Игнатов, който беше на посещение в Анкара в делегацията на президента Росен Плевнелиев, каза още, че на първо време съседите ни заявили, че "ще признават дипломите от всеки университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко, не съм дребнава, и аз прявя правописни и печатни грешки. Замисли се сам, изправи се с лице към истината. Не си обяснявай позицията ми с липца на "наукометрия", бъде по- смел/а.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
парашутисти, де- сега ще ме изкара и неграмотен, заради някоя типографска грешка, само да излезе прав за световните наукометрични критерии. Ха-ха!
71
0
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Не искаш световните наукометрични критерии в България да се прилагат, но така реагират тези, които са парашътисти в науката. Човек, да не си попаднал там с в.ръ.з.ки?
70
0
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Абе ти - съвсем из.п.е.р.ка......явно е, че нямаш цитати и сега како било по света- тия в бг. с международните цитати са били самоцелни...дрън, дрън, реагираш като притиснат в ъгъла.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по света хората си поставят реални цели и цитатите са следствие на постигнатото.ТУК цитатите са ЦЕЛ и затова нищо реално не се постига. Ама това е ясно, да не се баламосваме.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сложи си го там, до другите дипломи. Защото друго нямаш - колкото и за се самозаблуждаваш, че като имаш много цитати, значи си много успешен. Ъ..ааа.
67
0
 
0
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Ззащо ме питаш, нали ти викаш срещу нея, а човек когато говори срещу нещо с епредполага че го раабира. Но все пак.....наукометричните критерии са свързани с реални постижения. Обратното пседвокритериите имитират научност, но то е по-скоро на научнопопулярно ниво и разбираемо без много усилия.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'ама неми говорете за наукометрия, само реални постижения."Това изречение ще си го слаожа в рамка, за да ми напомня колко прав е бил Айнщайн!Срещу наукометрията викат псевдоучените, защото са извън критериите и обикновено пробутват научнопопулярното за научно, а има и някои инжинерчета, които видоизменят от тук от там нещо патентовано и говорят за реални постижения, като пеперудките са- мислят, че разбират от всичко, но всъщност са повърхностни и са далеч от истинската наука.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и КАК я изполват по света наукометрията и как се използва ТУК? Ало, нормалния/та!
64
0
 
0
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
Ами няма да разбера, защото за да разбера ще ми трябват години труд, а аз ги нямам. Според теб наукометрията не струва, защото неспециалистите не разбират. Ти бъркаш научнопопулярното с науката, бре! Само не ми казвай, че си учен! Бре, бре!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе в цял свят използват наукометрията, само наш Ганъо вика - лъжа, я кажи какво разбираш под реални постижения, ако няма наукометрия, те не са научни, бре! Ти нормален си? Бре, бре!
62
1
 
0
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
питай някой мастит химик или физик какво е направил и ще разбереш какво е наукометрия.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой велик псевдо ти го каза, какво разбираш под наукометрия? Пак манипулации.
60
1
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
наукометрията се използва, за да се прикрие истината - нула реална компетентност.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много честни и компетентни учени никога не успяха да получат финансиране от фонда - това ме кара да мисля, че т.н. честно спечелили досега всъщност не са съвсем случайни.нещата са прости - справка от фонда кой е печелил досега и какво е постигнал с парите - ама неми говорете за наукометрия, само реални постижения.
58
0
 
2
 
! Отговори
ДО 77 преди 11 години
Не е така- манипулират. Както манипулираха, че Т. Живков е натрупал външен дълг, а чак след 20 години лъсна, че немотията се дължи на кредити, които са раздавали точно, когато са хвътрляли обвинение срещу бай Тошо. Не се връзвай, а помисли. И сега правят същото.
57
0
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
Помисли малко, защо да реве псевдото, когато ако реве- може да му разровят кирливите ризи, то на някой вече са разровени, включително и на този, коЙто ще го избират за председател на БАН.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
когато си уреждаш непрекъснато пари от фонда с връзки, всичко е ОК, когато други го правят - лошо. аман от двулични ***. И какво постигнаха с толкова милиони източени презпоследните 10-на години? Каква е ползата за хората?
55
0
 
2
 
! Отговори
do 75 преди 11 години
Там е работата, че псевдото не реве, реват тези, които са печелили честно и тези, които никога не са кандидатствали, защото знаят за криминални случаи. Псевдото не реве, защото още харчи парите от предишните конкурси и предпочита да не се вдига шум. Не се заблуждавайте!
54
0
 
0
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
За да е толкова уверен Игнатов, значи много се е крадяло преди. Сега също. И какво излиза?Спират кранчето на едни крадци, свикнали редовно да смучат от фонда и раздават сега надруги приближени. Псевдо-учени са били финансирани много години и сега реват.