БАН и Фонд "Научни изследвания" в кореспонденция

Академията иска анулиране на конкурса, Фондът огорчен от упреците
35
БАН и Фонд "Научни изследвания" в кореспонденция
Снимка: БулФото - архив

Общото събрание на Българската академия на науките поиска да бъдат анулирани резултатите от конкурса на Фонда за научни изследвания за финансиране на приоритетни научни проекти.

Скандалът около фонда избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата доктор на науките ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

В скандала беше намесено и името на театралния критик проф. Мирослава Кортенска, която беше „отлюспена“ от фонда и обяви гладна стачка в знак на протест. Министър Сергей Игнатов съобщи, че се е съгласил с отстраняването й, защото има съмнения за криминални деяния и присвояване на средства.

Още по темата

Според БАН конкурсът е проведен при многобройни драстични нарушения на законите и решенията на парламента, образователното министерство, както и на правилника на Фонда.

„Те хвърлят дълбока сянка на съмнение върху обявените крайни резултати от конкурса и обезсмислят труда и амбициите на цялата научна общност от българските висши училища и научни институти“, се посочва в обръщението, адресирано до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на ресорната парламентарна комисия и председателя на Изпълнителния съвет на Фонда.

От БАН искат осветляване на процедурата, свързана с оценяване и класиране на кандидатствалите в конкурса проекти, като се публикуват съставът на временните научно-експертни комисии по конкурса, списъкът на рецензентите, с посочване на областта им на компетентност и броя на рецензиите, които всеки от тях е изготвил, списъка на всички участвали в конкурса проекти.

В обръщението, подписано от председателя на Общото събрание на БАН проф. дхн Никола Малиновски, се иска още приемането на условия за прозрачност за всички бъдещи конкурсни процедури и публикуване на научните и финансовите отчети на всички приключени конкурси.

В отговор ръководството на Фонд „Научни изследвания“ изпрати писмо до БАН с копие на сключения тази година меморандум за сътрудничество между двете научни институции.

От Фонда заявяват, че приемат с огорчение действията на учените във връзка с конкурса и припомнят, че има процедура за възражения на некласираните проектни предложения.

Без тази сесия досега академията е получила от Фонд „Научни изследвания“ над 57 млн. лева. От тази сума 35% учените са използвали за заплати, съобщават от Фонда и напомнят, че 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия, са свързани с БАН.

„Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда, в некомпетентност и участие в нечисти сделки“, заявяват още от Фонд „Научни изследвания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
учен преди 11 години
Протест на 5.12.12 от 11ч пред МОМН! Не бъдете пасивни! Покажете позиция!
33
0
 
7
 
! Отговори
един учен в BG преди 11 години
Уважаеми г-н Петров,Отговорете на въпросите, които учените от БАН и СУ ви поставиха. Опитът Ви да замажете положението с публикациите си в сайта на Фонда е жалък! Наясно сме, че има и стойностни проекти сред класираните. Липсата на достъп до рецензиите обаче ни кара да считаме, че класираните стойностни проекти са определени по-скоро на лотариен принцип! Искаме достъп до рецензиите сега, а не след два месеца! Ако те са налични, не би следвало желанието ни да ви затрудни!!!!!!!!!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
между другото, списъкът им на учените от БАН не е пълен, познавам поне двама, които са ръководители на проекти, които са спечелили през 2012, а ги нямаше в този списък. Кого манипулират и защо натакова посредствено ниво?
31
0
 
2
 
! Отговори
wasil преди 11 години
То е ясно, че ни следят, но аз да попитам дали тези, които са получили финансиране по проекти, които дейстително не са били класирани, а са финансирани с допуснати злоупотреби, още получават траншовете си от пари по тези проекти. И дали номинирания за БАН председател е взимал пари от Фонда чрез злоупотреби с рецензии? Какво е там положението?
30
0
 
8
 
! Отговори
тото преди 11 години
Нека ФНИ да публикуват на сайта си финансираните проекти (колектив, работната програма, финансовия план) и прилижащите им рецензии. Ако не направят това значи има далавера в основата на която е Игнатов.
29
0
 
9
 
! Отговори
Знайко преди 11 години
Между дугото, как за няколко часа от НФНИ успяха да извадят списъка с всички ръководители и участници от БАН във въпросния конкурс и да ги качат на сайта, а им трябват 3 месеца да покажат рецензиите на проектите?! Да не би сега да ги съчинявате господа! Не, че е много далеч от ума това предположение!
28
0
 
7
 
! Отговори
наука, ама друг път преди 11 години
жалко, жалко, че Тери Пратчет не може вече да пише. нашите герои от фонда са прекрасни първообрази за света на диска. Даже повече, все едно от там са излезли, шмекерите със шмекери.
27
0
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 11 години
Видяхте ли изречението: "Надяваме се да не упреквате собствените си учени..."... Тия се гъбаркат, или ни имат за ***! Не отговарят на поставените въпроси, а измислят трикове за замазване на очите на драгия читател/зрител. Та станичен набюдател (т.е незанимаващ се с наука гражданин) да се опитлае и да не знае за какво иде реч!!
26
0
 
7
 
! Отговори
ама друг път преди 11 години
Краси, (24). Вече знаем как се провеждат конкурси там - като тук тази година. Гюров е донесъл "Челен опит".
25
0
 
9
 
! Отговори
111 преди 11 години
толкова е гнило в "научните среди" ...столетия няма да се оправим...проектите се раздават по традиция на приятелските кръгове, но това е само малка част от безобразията....и после се чудим защо от университетите ни излизат такива кадри, там у тях се затвърждава усещането, че само с подмазвачество и само по сценарий нещата се случват и успехите се гарантират...
24
0
 
13
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Как ли се провеждат конкурси в Ангола? Радвам се, че Ръководството на БАН застава зад колегите и служителите си! Време да се уважава и интелектуалният труд! На маймуни ни направиха от това правителство!
23
0
 
16
 
! Отговори
Rumi преди 11 години
Не е ли срамота, че вместо да се потърси отговорност на виновните за това безумие наречено КОНКУРСНА СЕСИЯ-2012 и поне извинят на учените за похабените нерви и време, от НФНИ действат с извиване на ръце и лични нападки към БАН! Ръководството на Академията единствено изрази публично това, което много други учени мислят и говорят и по този начин се опита да защити и застане зад своите служители и колеги! Благодаря ви за позицията!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СпонгиСупер, лошо няма, успех с научните търсения! В случая не става дума за БАН, СУ, НБУ, няма защо да се самоизяждаме. Става въпрос за неясноти в конкурса, за превишени правомощия, липса на прозрачност. Има конкретни въпрсоси - за международно оценяване, липса на точки на класираните проекти и кои са под чертата, защо след като имаше онлайн подаване може да си видиш рецензиите след 3месеца, а не да се качат в профила на кандидата...и много други.
21
0
 
14
 
! Отговори
БГ-учен преди 11 години
Тия от фонда все едно и също говорят, и не отговарят на нито един от поставените конкретни въпроси! Направо си пеят една приспивна мантра, белким народа се хипнотизира и съвсем се обърка, кой, какво, що!
20
9
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Не само в БАН се прави наука. След приватизиране на ведомствените научни институти, те загубиха статута си на такива и станаха търговски дружества, но специалистите и учените продължават да работят. Аз лично познавам прекрасни учени от такива фирми, които в много случаи са по-добри от колегите си в БАН. Аз самият работя в частна фирма и правим наука за каквато могат само да си мечтаят някои в БАН. Не ги омаловажавам обаче.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До аДа се крадат по-принцип! Независимо от кого! Да се сменят правилата в движение, да няма правила, всички да са безнаказани!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тихата_стъпкаБлагодаря ти за уточнението! Така се съгласявам с теб!
17
2
 
4
 
! Отговори
а преди 11 години
Всичко е една гадна далавера за да се крадат пари от "видни учени".
16
0
 
13
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 14Да това е ясно, докато има ***, които смучат и без това оскъдните средства, за наука не може и да става дума. Фактът че управляващите влязоха в конфликт с БАН още с встъпването си на власт говори ясно за това че учените не са им приоритет. Казаното от мен беше насочено по- скоро към отношението на правителството към учените, което отваря вратички за безкрайни далавери на най- високо ниво. Наясно съм със символичните възнаграждения за младите учени, те най- много страдат от това.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Мони ДянковМоже ли да си толкова ***!