Ливади и морени на Витоша незаконно станали ски писти

Уволнен е чиновник от агенцията по горите заради случая
Обновена: 12 дек 2012 15:35 | 12 дек 2012 15:35, Миглена Иванова
43
Ливади и морени на Витоша незаконно станали ски писти
Снимка: БТА

Нов скандал се завихри около ски пистите на Витоша дни преди откриването на ски сезона 2012 – 2013 г. Оказа се, че агенцията по горите е променила начина на трайно ползване на ливади, пасища и морени като ски писти в нарушение на няколко закона чрез промяна в базите данни за собствеността (картата на възстановената собственост), алармираха от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитната организация е научила за промяната на ползването на терените още преди 2 седмици, поясни за Investor.bg Тома Белев, бивш директор на природен парк „Витоша“. Още тогава са били проведени разговори с представители на агенцията и е била поискана среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Наложило се е обаче екоорганизацията да алармира и премиера, тъй като и агенцията, и земеделското министерство са защитавали решението. В последствие обаче Найденов е извършил проверка, в резултат на която вчера е бил уволнен началник на отдел в дирекция "Инвентаризация и промени в горските територии" в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев.

Още по темата
 Самият Найденов обясни, че уволнението на Котарев е свързано с „цялостното напрежение около работата на отдела", а не с конкретния казус с променения начин на трайно ползване на терените на Витоша.

И земеделският министър, и премиерът са обещали да се върне старият начин на трайно ползване на земите, но не са се ангажирали с конкретни срокове, поясни Тома Белев.

Не е известно и точно каква площ от Витоша е засегната от промяната.

Белев обясни също така, че заради действията на агенцията по горите България е застрашена от нови европейски наказателни процедури. Той припомни, че Еврокомисията вече разследва страната ни заради промяната на начина на трайно ползване на ливади и пасища без екооценка и превръщането им в обработваеми земи.

Какви са последствията за независимите ски училища, които оперират на Витоша, четете в Investor.bg

Още за промените в Закона за горите и спора за лифтовете и пистите на витоша четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Витоша скиски писти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
РЪЖДИВА ГИЛОТИНА ЗА БАНДИТИТЕ,КАКТО ПИСА ЕДИН НАШ ПОЕТ!!!Абсолютно съм съгласен с него!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
До природозащитникКоя прокуратура бе, братле?Тая на Гугушева ли?Пишат си и си гласуват закони, както им кефне! За това осъдени и виновни няма!Цеко се прегръща с ББ-то по пистите в Банско пред камерите. Ще му напишат закон, та с 2 леви обувки да караш ските! ;)Само че като спретнат наказателна процедура от ЕС-то за унищожена природа, на Цеко и ББ им дреме на... Санкциите ги плаща "брашнения чувал"!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново. Нормално за БГ
29
7
 
6
 
! Отговори
гх преди 11 години
*** народ, слаба и бедна държава. Не си използваме природата, вярваме на псевдоеколози, затова ще намаляваме всяка година с по 1 милион. Младите ще отиват там където има писти, тук ще останат само злобни старци, които искат да се разхождат и то точно на Алеко. На Витоша има толкова много място за разходки, но е по-лесно с лифта до Алеко и там точно ще се разхождат. Поета е казал "народът ***, живота тежък скучен". Казал го е за България не за Швейцария.
28
2
 
10
 
! Отговори
софия преди 11 години
До Бургасне мога да разбера защо селянити които са виждали витоша само на снимка и не са посадили едно цвете там не са сложили един камьк за нова пьтека да ми дават идеи как ще ми е добре да ходя аз в МОЯТА планина?
27
3
 
15
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Ей,тия мутри оглозгаха БЪЛГАРИЯ до кокал!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВсеки ден виждаме, че детските площадки са станали паркинги, И ние И за ливадите в планината ревем звучи по правилно, нали!
25
2
 
11
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Правилните действия:1. Финансови наказания, че и съдебни даже, към служителите извършили промяната.Щото с уволнението по друг параграф пак го спасяват от санкция ! ЗАЩО ?2. Незабавно възстановяване на предишното положение на земите .НЕ СЛЕД ЗИМНИЯ СЕЗОН, А ВЕДНАГА3. Намиране и оповестяване на имената на фирмите, облагодетелствували се от това.ДАНО ДОКЛАДВАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ПИСАНОТО ОТ МЕН !
24
1
 
11
 
! Отговори
smurf преди 11 години
Абе на тоя *** материал кога ще му просветне че да се жали на Бойко Борисов е все едно овцата да се жали на вълка да не я яде. Зад всяко лобистко погазване на закона стои разрешението на Борисов с уточнение към този който го получава, че ако го надушат ще му ритне текмето , ако не го надушат не правителствените организации може да спи спокойно и да прави каквото си иска Бойко е зад него ще делкат. Така се управлява мутренска групировка така се управлява и България сега - Ако минен номера
23
8
 
3
 
! Отговори
горски преди 11 години
Е какво от това - няколко морени по-малко, няма да свъши света, то такава планина да имаме, а да не се възползваме от икономическите облаги за обществото като цяло от нея е истинска загуба. А еколозите, когато започнат да събират кучешките *** от улиците и градинките на София, или да станат"за" евтаназията на пумиярите, тогава ще ги взема на сериозо. То песовете станаха по-важни от децата ни, писна ми да вървя по улицата, дори и в центъра на София и да ме е страх да не настъпя кучешко ***!
22
2
 
15
 
! Отговори
Не знаели ? ??? преди 11 години
Ето нагледно как ни заблуждават управляващите. Не знаели? А колко от подкупите влизат в ГЕРБ? Западните медии тръбят, че корупцията в България е ненадмината, а нашите гавази от честни по-честни.-ба ти държавата, -ба ти управлението.
21
8
 
6
 
! Отговори
Мрън-мрън преди 11 години
Всички тук БГ-псевдоеколози, са пълни . Каквото и да си говорим става въпрос за пари. Не се заблуждавайте, просто Цеко, не иска да дели с тях. Ако им отчупи от баницата ще мирясат и всички Псевдоеколози ще заобичат новата инфраструктура и съоръжения на Витоша. За съжаление марионетките защитаващи природата се заблуждават и си мислят, че се борят за някаква кауза, а тези Псеводеколози/ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ !
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки ден виждаме, че детските площадки са станали паркинги, а ние за ливадите в планината ревем.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се, как върху огромни скални отломъци, от ледниковият период, каквито са морените, не тези за ядене, могат да се карат ски? Как ли ще се подравни пистата? То дребните храсти пречат, камо ли морените. Много глупаво.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До колкото разбирам до сега терените са наемани от ски учителите, без да им се сменя статута, но тая година терените са наети от Витоша ски и "природозащитниците" веднага са на крак
17
1
 
3
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
Преди няколко дена, на 10.12.2012 г. се навършиха 65 г. от приемане на Всеобщата декларация за правата на човек. Справедливостта е в баланс на права. Само достойна личност в качества, свобода и компетентност може да бъде на служба и взема решения в справедливост. Качество срещу количество.Управляващия е отговорен за свободите и сигурността на другия по задължение в служба. Създаването на по-справедливо и добро общество е само средство за достойно човешко съществуване в истина и красота.За различните насоки на съзнанието съществуват различни действителности. Достойната личност може да бъде авторитет.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Грамада" - "Проклет да е Цеко!"
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 22Мисля, че е точно от Витоша. Малко над хижа "Академика".
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно Цеко Минев е отново в действие !
13
1
 
13
 
! Отговори
природозащитник преди 11 години
Докато прокуратурата не се намеси , тези случаи ще продължават до безкрайност . Не е работа на Борисов и Найденов да раздават правосъдие при нарушение на законите !