Еколози на среща с Борисов и Найденов

Уволнен е началник на отдел в Агенцията по горите
Обновена: 12 дек 2012 13:59 | 12 дек 2012 12:10,
35
Еколози на среща с Борисов и Найденов
Министър Мирослав Найденов. Снимка: Архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов са се срещнали днес с представители на еколозите от сдружение "За да остане природа в България" във връзка с опазването на защитените територии на Витоша.

"Те имат притеснение по отношение на промяната на начина на ползване на някои територии на Витоша", каза Найденов. Министърът обясни, че правителството е приело техните аргументи и ще им бъдат дадени гаранции, че ще се опазят тези територии от намесата на човешка ръка. Найденов допълни, че днес от 11:00 започват срещи в МЗХ с еколозите.

Те са сигнализирали, че има направена заявка от Изпълнителната агенция по горите за промяна на предназначението на пасища и морени в ски писти. по думите на Найденов нищо не е окончателно и ако аргументите на "За да остане природа в България" са правилни, промяната може да се спре.

Вчера е бил уволнен началник на отдел в Агенцията по горите, но Найденов отрече това да има нещо общо със сигналите на еколозите. По негови думи просто имало напрежение и такива неща се случвали всекидневно.

"Коментирахме и някои повдигнати от тях въпроси за сервитута на крайречните гори", каза още министърът. Той обясни, че следващата седмица ще се събере работна група с представители на Гражданска защита, за да се обсъди въпроса. По думите на Найденов почистването на крайречните корита все пак е въпрос и на превенция от наводнения.

Министърът допълни, че заедно с еколозите са обсъдили и "тежката наказателна процедура", която тече срещу България за заменките на гори. Преди седмици стана ясно, че ЕК може да накаже страната ни заради практиката със заменките, за което правителството обвини тройната коалиция.

Тома Белев от "За да остане природа в България" сподели вижданията на еколозите за усвояването на евросредства по оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период. По негови думи пари трябва да се инвестират основно в железопътния и електрическия транспорт. "Строителството на метрото е добър пример за това как трябва да се усвояват евросредства" обясни Белев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
РЪЖДИВА ГИЛОТИНА!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 11 години
И аз съм ЗА опазването на Витоша, но това да се отнася до всичките й части!!!И аз съм свидетел за варварско-мутринското застрояване до вече над Бялата вода, а около Киноцентъра, а Княжево? Три нова квартала никнат малко над гробищата на Бояна - там беше смесена гора. Престъплението се извършва в момента, но затова никой нищо не казва.Иначе трябва да се намери някакво решение, че да има и ски. Пистите са предимно над границата на гората - от 1800 м н.в. нагоре...
24
0
 
1
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 11 години
До до 19Че погледни сега в ДНЕС дориdnes.bg/politika/2012/12/12/livadi-i-moreni-na-vitosha-nezakonno-stanali-ski-pisti.175271
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 19Просто тръгни по шосето за Златните Мостове. Едно време вървеше през горички и ливади а сега почти до Бялата Вода е застроено. Едно време Алеко беше малка самотна хижа....
22
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
Нито Борисов , нито Найденов , нито Минев имат нещо общо със София . Само кореняк софиянец може да милее за Витоша . Софиянци , да защитим планината си !
21
8
 
4
 
! Отговори
ЕКСТРЕМИСТ преди 11 години
Да излезем на бунт срещу екологията и премахнем тия бездарници, водещи се природозащитници! Цяла година мрънкат за Витоша, а в случая самите те ни доведоха до тук!
20
4
 
2
 
! Отговори
Veteran преди 11 години
Тома Белев е гений. Разбира от всичко. Разбира и от транспорт .... Браво. Ако се срещне с министъра на здравеопазването ще се изкаже и по гинекологични въпроси. Хайде да не го слушаме и виждаме. Преекспониран е. Знае се, че се цели за депутат и евродепутат по линия на червените, ама ни дойде много да му гледаме небръсната вечно разтревожена физиономия и да говори като шаман, сякаш другите искаме да съсипем държавата и природата.
19
8
 
3
 
! Отговори
Скиорка преди 11 години
Кой знае как реват сега "природозащитниците", когато разбраха, че ще има ски сезон. Пуф, нали това им беше целта - да провалят всичко, да се возим на скапани лифтове, да няма писти. Ама напук на тях, ще караме и ще караме цяла зима.
18
3
 
5
 
! Отговори
лъвица преди 11 години
Проблема са еколозите завършили във всеки ВУЗ из България - изключвам тези от ЛТУ......и проблема излиза от там, че са некомпетентни......
17
3
 
6
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Трябва да се борим до последна капка кръв , за да спасим уникалната природа на БГ от пеечалбари, мафиоти и прости селски алчници! България е на всички не само на цекоминевци и тям подобни наглеци!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Замириса ми на развалено говеждо.
15
3
 
4
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 11 години
До ЕКОАз искам Витоша чиста 100% а не само 90%. Помни че лъжичка катран бъчва с мед разваля. Жалко че масмедиите затискат еколозите и не им дават възможност да се изявят по много въпроси от външната и вътрешната политика. бих гласувал за тях и бих ги подкрепил ако имат шанс.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата държава да е като софийското поле - голф игрища и логистични центрове!
13
1
 
8
 
! Отговори
Hajmanata преди 11 години
Хубава си моя горо, още миришеш на Цеко Минев...
12
2
 
9
 
! Отговори
АК-74 преди 11 години
Спящата кратуна сигурно е казала " .. то Цветелинчето знае как да ви апрй..."
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО
10
2
 
1
 
! Отговори
СФ преди 11 години
До Анонимен 2--- Пречи ли ти нещо? Защо не организираш "рев" и за другите планини или поне за една от тях? Или може би е най-лесно да мрънкаш срещу това, че някой прави нещо? Ааааа, или мрънкаш защото не го прави за теб?
9
2
 
2
 
! Отговори
Даола преди 11 години
" тя е белият дроб " - извинете ме.
8
4
 
18
 
! Отговори
Лозунг преди 11 години
Убий псе - спаси природа и човек. Кучетата *** и изтъняват озоновия слой без никаква полза от това. Лаят, хапят. Дайте ги за храна на лъвовете в зоопарка! А не да цапат улиците. Не им стройте къщички. Не им оставяйте храна край ***, нито кофички с вода. Ако видите кофичка с вода - разсипете я или я напълнете с *** - листа, фасове.
7
8
 
4
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Много загрижени уж пак тези. По прости хора от тях няма.Аз пък ако съм на мястото на Борисов ще драсна клечката на Витоша та да ги видим от какво ще се оплакват после.