"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой е най-добрият политик ...?Който накара народа да се кара помежду си ,....за да не гледа какво вършат политиците и управниците ----КЪДЕ И КАК КРАДЪТ ,КАТО ЗА ПОСЛЕДНО -----КАРАЙТЕ СЕ ---ПЕЧЕЛИ ПОЛИТИКЪТ !
77
6
 
16
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
ТИКВО ОБЯСНИ МИ ДОКОГА ТРЯБВА ДА ДАВАМ РУШВЕТИ НА ;ДИРЕКТОРКАТА НА ДЕТСКА ГРАДИНА ДА МИ ПРИЕМЕ ДЕТЕТО-1000ЛВ,В БОЛНИЦАТА 1000ЛВ,В ОБЩИНАТА-1000ЛВ, КАТ-КВО ПРАИМ СЕГА?РАБОТА- ОТ 2000-НАГОРЕ!ДОКОГА БЕ НАЛИ ОБЕЩА?
76
5
 
8
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
...ми като са едно и също гласувай за ГЕРБ, нееее дърт *** ТИ ще гласуваш за БСП а това е пореднатя ви пропаганда....
75
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разликата между БСП и ГЕРБ е, че ГЕРБ строи и краде, а БСП само крадеше.
74
4
 
7
 
! Отговори
Copy/Paste преди 11 години
Е, защо е това заключение: С над 1% от гласовете са СДС, НДСВ и ДСБ? Това общ резултат ли е или да броим по над 1% за всеки поотделно? Какво става с прехваления от някои форумци индийски биволар с *** джуки Гаргамел? Или някои социолози, освен голф-игрища, искат да си купят и острови, а?
73
1
 
11
 
! Отговори
вече песимист преди 11 години
великите държави са се възстановили за 10 години , на нас 1000 няма да стигнат
72
2
 
9
 
! Отговори
Демокрация $! преди 11 години
Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в Действителност, Никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой Друг - много просто -защото представителните политици Приемат ,че просто, гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Гражданите Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец, и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите, а не за Тях(представителните Политици)!Да видим, дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... !
71
1
 
5
 
! Отговори
от 67 преди 11 години
...а вече има четирима дето ми удариха минус ;)
70
20
 
12
 
! Отговори
Петрова преди 11 години
Нашето семейство ще гласува за ГЕРБ.Да не са перфектни,но поне им личи че се опитват да направят нещо за страната и не гледат само крадене и далавери.
69
5
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
А къде забрави за СДС и ДСБ.И те са пълни ***.
68
2
 
16
 
! Отговори
бъдещ БГ имигрант преди 11 години
Включвам се в дискусията за да ви съобщя,че напускам БГ.Края на януари заминавам със съпругата си и двете си дъщери.Писна ми разни управляващи и опозиционери да се подиграват с мен и семейството ми.Не ми пука за политическия живот в БГ,той е гнил и мирише.
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБа + БСПто+ДПСто+РЗСто+Д-е Бълг. на гражданЕте = БКП(ДС,КГБ)
66
1
 
15
 
! Отговори
мафия преди 11 години
Тоя институт за модерна политика,трябва да се кръсти институт за лъжи и маниполация ...как така изчисляват тия проценти???и децата знаят че не са верни,а за референдума за Белене,там само ще се похарчат милиони,хората няма да гласуват за поредните милионери.
65
1
 
7
 
! Отговори
Демокрация $! преди 11 години
Състоянието на партиите се влошава и те прибягват до опортюнистични ходове, за да останат на власт. Липсата на ясна политическа линия, на програма и идеология, на стандарти за определяне на кое е справедливо и коректно кара политическите партии да пренебрегват основното си задължение да възпитават собствения си електорат, като упражняват форма на хегемония и изпълняват ролята на лидери в една стратегическа визия за добре организирано общество
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че едни хора, които стоят много над партиите в България имат полза всяко правителство да е различно, защото по този начин държавата ни никога няма да дръпне напред. 4 години лява политика, после 4 години дясна (а това време е недостатъчно нито за леви нито за десни реформи). Сега виждам как хората тръгват да се насочват пак наляво с обещания за светло бъдеще. Други говорят просто за отрицателен вот. А керванът си върви и до като не се обединим ще се лашкаме вътре вечно.
63
1
 
10
 
! Отговори
благоволи да назначи преди 11 години
Другарят Борисов благоволи да назначи другаря Цацаров за нов главен прокурор!
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП-22,ГЕРБ-18 ДПС-8 КУНЕВА-14,
61
2
 
7
 
! Отговори
ЧИБА преди 11 години
М.Спасов: Въпреки различията да се обединим в коалиция "Дядо вади...тиква"Държавата не е полицейска, а мутренска, казва бившият депутатСпасението на България лежи върху една широка коалиция, която аз наричам ЧИБА честни избори за България, но, може би, по-популярното и разбираемо обяснение е коалиция " Дядо вади ряпа или тиква", казва в интервю за БГНЕС бившият депутат от 39 и 40 НС, юристът Минчо Спасов, бивш председател на вътрешната комисия в парламента.Всички, каквито и противоречия да са имали досега трябва да се обединят, за да запазят България, подчерта той. Надявам се хората у нас да разберат, че тази тиква е обгърнала до такава степен българското пространство, българската политическа градина, че ще унищожи всички останали растения, предупреждава Спасов.Няма да давам моя оценка за това управление, а ще цитирам констатацията на европейските институции, които изследват нивата на корупция, посочи юристът. "Те определиха, че управлението на ГЕРБ е най-корумпираното, което страната е имала от 22 г. насам. Склонен съм да се съглася с изводите на Трансперънси интернешънъл и на Центъра за изследване на демокрацията, защото такова ниво на корупционни практики в България не е имало, откакто аз се помня", коментира Спасов. Това рефлектира, разбира се, върху целия икономически живот на страната и върху европейското качество на живот у нас, защото с влизането ни в ЕС, към който всички се стремяхме, си мислехме, че влизаме в една сфера на свобода, равенство, демокрация. Оказа се, че последните 4 г. ние усилено излизаме от тази зона. Обещанията на ГЕРБ в началото на мандата да се пребори с корупцията не доведоха ли до нещо друго - до полицейска държава! Аз даже не смятам, че се получи полицейска, а мутренска държава, категоричен е Минчо Спасов. Само ще припомня, че последните медийни разкрития показаха какви хора се назначават от премиера Бойко Борисов на ключови постове в държавата. Покойният директор на "Спортни имоти" се оказа един от бившите шофьори на бойковия приятел Румен Николов - Пашата. Друг негов шофьор е представител на държавата в едно от големите енергийни предприятия. Това са хора, които, може би, имат завидна биография в подземния свят, но едва ли са най-добрите държавни служители, които ще пазят националния интерес, смята бившият депутат. От всичко това е заплашена и българската демокрация. Защото какви избори ще организираме ние догодина, какво състезание на 100 м ще правим, ако Борисов каже, че хронометъра ще го държи поредният шофьор на Пашата?!, предупреждава Спасов.Вървим към диктатура усилено, счита той. Стремежът на управляващите от ГЕРБ да суспендират Изборния кодекс, да не се съобразят с препоръките, които ЕК и международните организации дадоха, показва, че за опозиционните партии единствената възможност е да бойкотират самите избори, е неговото мнение. Ако вие имате една ЦИК, която свири по свирката на управляващите, когато имате един ВАС, чийто председател забрани на съдиите да броят бюлетините какво може да очакваме?!, пита риторично Спасов. Председателят на ВАС и главният прокурор очевидно е, че ще работят в синхрон, смята той.В стремежа си да защитят на всяка цена властта си виждаме, че управляващите увеличават бюджета на МВР, назначават нови полицаи, а в същото време майките и пенсионерите, миналото и бъдещето на нацията, са на 3-то и 4-то място по важност за тях, отбеляза Минчо Спасов. Аз бях отчаян, когато нашата петиция, на НДСВ, за детски надбавки за всяко дете беше посрещната извън парламента, с едно, бих казал, отвращение от страна на зам. председателя на социалната комисия Светлана Ангелова, припомни той. Дори не бяхме допуснати в парламента, за да внесем папките с преписката. Бяхме събрали над 75 000 подписа, като събирането им по Интернет продължава и сега, каза Спасов. А, разбирате, че демографската криза е най-важният проблем и елемент от националната сигурност, подчерта той. Защото, ако България, по доклад на ЦРУ, е найбързо стопяващата се нация в света, един истински български политик трябва да признае, че това е национален приоритет 1, а не броят на полицаите, които охраняват неговата власт, смята бившият депутат.Минчо Спасов е адвокат, доктор по административно право, депутат в 39 и 40 НС от НДСВ. През февруари 2008 година става председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. /БГНЕС
60
5
 
7
 
! Отговори
до СК преди 11 години
Твойта СК е пълна с политически трупове:)))
59
1
 
6
 
! Отговори
Новият Вожд преди 11 години
т.е. ако останалите 51% гласуват за мен, ще имам пълно мнозинство и тези тук само ще мрънкат отстрани.