"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов

27% към 22.2% е подкрепата за ГЕРБ и БСП
240
"Тъмните сюжети около съдебната власт" свалят рейтинга на Борисов
Снимка: БулФото - архив

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27% от всички избиратели, според изследване на Института за модерна политика за обществените нагласи през декември.

Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство.

За БСП биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Общо 63 на сто от анкетираните заявяват категорично или по-скоро намерение да отидат до урните, а при тази хипотеза в следващия парламент влизат още ДПС,  "Движение България на гражданите",  "Атака" и евентуално "РЗС-Марешки".

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ, СДС и ДСБ.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Отчита се понижаване на рейтинга на Борисов в сравнение с предходното изследване от около 9%. Според Института за модерна политика това може да е повлияно от „Тъмните сюжети около съдебната власт и отношението на изпълнителната власт към събитията в съдебната власт, опити за подчиняване на съдебната система, събитията, свързани със забраната за тютюнопушенето и пенсионерите, които не получиха коледни надбавки, въпреки обещанията.“

Лидерът на ДСБ Иван Костов събира 7,7% от респондентите, които имат положително отношение към него. 69,4% обаче изразяват по-скоро негативна оценка. Председателят на СДС Емил Кабаиванов получава едва 4.3 % одобрение от респондентите и неодобрение от 31,1%.

Хипотезите за високото неодобрение към него са свързани със сътресенията в СДС през последните месеци след изключването  на разпознаваеми лица от редиците на партията, със събитията около кандидатурата на Петър Стоянов и последвалата неуспешната кандидатура за член на Конституционния съд на Галя Гугушева.     

Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“, е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

С най-високо одобрение е ПП ГЕРБ - 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо - 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3% одобрение.  „България на гражданите“ събира 22% срещу 31,3% отрицателното отношение, което за партия, неучастваща в управлението, може да е резултат от влизането в партийните коловози на „гражданския кандидат“, събиране на фигури, чиято политическа принадлежност е била обвързана с други политически партии и хипотеза, че това може да е провокирано от призива за „бойкотиране“ на референдума.

Няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобен формат и още 40 % - отрицателно.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно”, са 23%. За разлика от евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС коалиция с БСП все пак се възприема положително от един от десет анкетирани лица.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки.

По отношение на евентуално съвместно управление след изборите най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%. 

Сред анкетираните симпатизанти на БСП тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор на червената партия, са 23%. Над една пета смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
13
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Комунизмът е религия за некадърнициСлагайте минуси да ви видим тая вечер колко сте.... ;)
97
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мне, това което черни тиквата са амфетамина, хероина, СИК, ВИС, Ипон, ***, Мишо Бирата и още куп работи. Тиквун е далече от 20 процента.. много далече.
96
3
 
7
 
! Отговори
Петрова до ИВАН преди 11 години
Ванка,вярно си тъпо парче си щом всяка година си давал по 500лв.рушвет да ти вземат флегматичното дете в детската градина.Тъпанарите като теб плащат рушвет,а нормалните отиват в полиция и медии,за да направят така,че това повече да не се случва.На кой му пука за кого си гласувал ти,на кого му пука за кого е гласувала директорката взимала парите,но на всички ни пука,когато с пари под масата се уреждат едни и други.
95
4
 
23
 
! Отговори
2 ВЪПРОСА преди 11 години
До герберите - ЗАЩО МОНИКА КРАДЛИШЕВА РАБОТИ ЗА БОЙКО И ЗА КАКВО Й ПЛАЩА?До социалистите - ЗАЩО СТАНИШЕВ ВИСИ НА ВРАТА НА БОЙКО И ТОЙ МУ ИЗДЪРЖА СЕМЕЙСТВОТО, С НАШИТЕ ПАРИ РАЗБИРА СЕ???ПАРАДОКС ЛИ Е ТОВА ИЛИ ОРТАКЛЪК???Моля, за вашите отговори.
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не слушайте политиците какво ви говорят, а мислете как искате по-добре да живеете и как може да се стигне до промяна. Не забравяйте в сметката и особения ни манталитет.
93
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички "инвестиции" в БГ са върнати откраднати пари от бай Тошово време насам. Четири години ГЕРБ не успяха да хванат кой заля черноморието с бетон. Българите напускат масово страната или са на ръба на физическо оцеляване и стрес. Нищо не се прави за подобряване на положението, ама нищо и половина. Напротив, по-зле става.
92
3
 
6
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
Г-ЖО ПЕТРОВА ВИЕ ДА НЕ БИ ДА СТЕ ДИРЕКТОРКА В ДЕТСКА ГРАДИНА!ХАЙДЕ ВЗЕМЕТЕ МИ ДЕТЕТО АМА ЗА 500ЛВ РУШВЕТ!
91
3
 
13
 
! Отговори
Пор преди 11 години
Като дават тия проценти ,знаете ли кого са питали? Поне веднъж попитаха ли вас?А , ако ви попитат, си занете какво да кажете ,нали? "Къде си вярна ти , любов народна?"Май натам отива! И дано!
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно за БСП,ГЕРБ ,ДПС,пръмовица, ( ДСарски партии) гласуват,неуки българи,закоравели социалисти,***,турци,помаци и луди! Всичко е ЦИРК,простотия и невежество! Червени ***!
89
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунагите са безсилни да си обяснят "феномена" Бойко ! За тях е загатка, защо когато рейтинга на Бойко пада тяхният не се покачва ?!...изглежда, че в старите комунистически "библий" липсва тази тема !
88
6
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Най -добрия политик е този приличащ на Садам Хюсеин,Мамуар Кадафи,Чаушеско ............
87
2
 
5
 
! Отговори
Guffaw WH CO WAD преди 11 години
Дон Балон Решил, един скучен Зимен ден, да се погрижи за Демокрацията в страната Си Балонленд, и извикал Своят малък съветник с Голямата сянка Хер Флик.Дон Балон: - АЗ съм Решил, да подобрим Демокрацията у нас, но как АЗ не знам, повтарям - АЗ не знам? Хер Флик присвил очи зад потните си очила и казал: - Като Ви видях и Разбрах.Как да подобрим нещо, което го няма, но можем да подобрим това, което го има от 23г. У Нас! А то е Мутрокрация.А тя, Лесно се подобрява, много е просто, Мутро се заменя с Демо(Народ) и имаме Резултат, който е Демокрация.А Тя, ако я Има, няма нужда от подобрения.Дон Балон се замислил дълго, навел глава на една страна, скрил ръцете си в предните джобове на панталониТЕ си, и погледнал тъпо обувките си ... и Разбрал - едната обувка била Лява, а другата Дясна!
86
0
 
7
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Що ли се захващате да коментирате глупости.Какъв е този Институт за модерна политика???А ......да. Борислав Цеков-Председател на Управилният съвет. Той май беше депутат от НДСВ, след това се отцепи и стана шеф на Новото време, после отново обратно в НДСВ. Сега прави някаква нова партия или нещо подобно ,май.И какво искате да бъде "изследването"???????
85
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЕТРОВА ТИКВАТА ТИ ПОСТРОИ МАГИСТРАЛИ ХАЙДЕ БЯГАЙ ЧЕ НЯМА МЯСТО ВЕЧЕ!
84
4
 
26
 
! Отговори
Вярно ли е преди 11 години
Вярно ли Борисов е убивал невинни хора,и ако е така значи 27% подържат един убиец!
83
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАЗНИТЕ БЪЛГАРСКИ КРАТУНИ ОЩЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ БОКО И СЕРГО СА ОТ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 87Удуши я ,ДИРЕКТОРКАТА ,започни първо от нея!Бг-съд. система е либерална ----СПОРАЗУМЕНИЕ,ИЗВИНЕНИЕ и УСЛОВНО!
81
3
 
6
 
! Отговори
BRATIA GALEVI преди 11 години
PLACHEM OT RADOST ,KATO CHETEM KOLKO MNOGO HORA TUK MISLIAT KATO NAS .DOLU GERB !
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Петрова: "Если человек ***, то ето навсегда" - Откъс от филма "Диамантената ръка" .... и се предава по полов път. "Та-аци г-жа Петрова".
79
3
 
6
 
! Отговори
СК преди 11 години
СК - УСПЕХ!