Неуспехът на Борисов срещу корупцията топи преднината на ГЕРБ пред БСП

Политическите рискове в България според анализ на Ройтерс
2 яну 2013 17:00, Елка Василева
292
Неуспехът на Борисов срещу корупцията топи преднината на ГЕРБ пред БСП
Не е ясно дали Борисов ще прибегне до популистки ходове. Снимка: архив, Reuters

България преодолява кризата в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавния растеж и на един от най-ниските жизнени стандарти в Европейския съюз, констатира агенция Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че неуспехът на правителството да се пребори ефективно с корупцията намалява преднината на управляващата партия ГЕРБ пред опозиционната БСП в анкетите преди парламентарните избори през юни.

В анализа на Ройтерс, озаглавен "Основни политически рискове, които да се наблюдават в България", като рискове се изброяват спадът на подкрепата за правителството, вялата икономика, както и корупцията и престъпността.

Агенцията се позовава на неотдавнашно социологическо проучване, според което нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на изборите през юни и в парламента вероятно ще влязат пет партии.

Неясно остава дали икономическите проблеми, високата безработица, неуспехът при избора на конституционен съдия и споровете за АЕЦ "Белене", които намаляват популярността на премиера Бойко Борисов, ще го накарат да прибегне до популистки ходове.

Друг по-общ въпрос според Ройтерс е дали в изборната година правителството в София ще се въздържи от щедри разходи, които могат да увеличат бюджетния дефицит.

Според анализа на Ройтерс корупцията и организираната престъпност все още са на високо ниво в България дори и 20 години след падането на комунизма. Това от своя страна възпрепятства инвестициите в страната и влизането в Шенген.  

Затова и третият процес, който ще се наблюдава в България, е дали в страната ще се преборят с престъпността и корупцията и дали ще има осъдителна присъда срещу висш държавен служител. Това вероятно няма да се отрази на пазарите в краткосрочен план, но ще бъде сигнал към инвеститорите, че в България ще е по-лесно да се прави бизнес, посочва агенция Ройтерс.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя до изборите ще е стигнал отрицателен коефициент
107
1
 
1
 
! Отговори
Dido преди 11 години
"Който не помни миналото си, няма бъдеще" и българите доказват това всеки 4 години.Всички помнят най-много до 3 години назад и щом тези които сега са на власт не ни направиха най-богатата държава в Европа за 4 години дай да гласуваме за Станишев....него го забравихме как ни клецаше с Доган.Този път Станишев и Доган ще са други,ще мислят за нас не за тях си.Ще кажат"извинявай мило другарче" и народа доволен ще се хване за големите пръсти на краката и ще разтвори бузки..история повтаряща се 20 год
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп" , осигурили скандалната сделка за продажбата на 29 декара държавна земя върху защитените пясъчни дюни в НесебърПо признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.
105
0
 
0
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Личи си че си гербер, ако народа е повярвал на БСП и измислен цар, то следва да включиш и мутрата, а ти него защити като прехвърли цялата вина на предните, сякаш той е Майка Тереза в мъжки образ ха-ха!
104
0
 
0
 
! Отговори
dolu gerb преди 11 години
юни 2013 сбьдва чудеса тоя на снимката си отива в Банкя на заслужен отдих да прочете повече книги че умствения му багаж е много зле
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, логнат, побъркай ги!!!!!!!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
ММ преди 11 години
Чак немога да си представя колко *** народ живее по тези земи ако наистина разликата между ГЕРБ и БСП се топи заради това, че ГЕРБ немогат да се справят с корупцията която БСП и ДПС насаждаха по всички етажи толкова години!!!Дори съм обеден, че по тези земи живее много *** народ след като отнова е на път да даде доверието си на БСП!! Но все пак говорим за народ повярвал на някакъв измислен цар, че ще го оправи за 800 дни....После Борисов ви бил виновен.20 години сами си го начуквате!!!!
101
0
 
1
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
Наближават избори, това е начинът да се спре плюенето по шебека на снимката.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народа не се интересува от корупция ! Хората искат работа,искат достоен живот за себе си и своите деца !
99
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 11 години
анализа на Ройтерс, озаглавен "Основни политически рискове, които да се наблюдават в България", като рискове се изброяват спадът на подкрепата за правителството, вялата икономика, както и корупцията и престъпността.ако следваме логиката на днешните упраляващи че всяка оценка от запад е винаги вярнато следва че не сме имали правителство а банда корупционери управляваща държаватакоето всъщност е истината
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво се случи с тоя Днес? трябвало да се логна? затова ли са кът гласуванията, ако това е начин да се хареста на пнаирджийският екземпляр на снимката, да забранят и коментарите.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 119Ами обичат се младите,сега ако не си поживеят , кога ?
96
0
 
2
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
НАПРАВИ ДОБРО ПРЕЗ ЮНИ- ИЗРИТАЙ ГЕЙберчетата ОТ ВЛАСТТА!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ми искат да се логна,за да мога да гласувам?Това някаква нова форма на контрол и следене ли е ?
94
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Та кога сме били с по висок стандарт - защо пишете глупости като че ли до преди 5 години сме били швейцарци пък сега пак сме станали българи.Тъжно и чак трагично .Тези от Ройтерс големи смешници - то че им е платено ама толкова глупости накуп ?
93
0
 
0
 
! Отговори
Баба Яга преди 11 години
До Румен и останалите неуравновесени: налудувайте се! Жалко е, че сте слепци и явно никога няма да прогледнете, жалко е, че простотията не е обявена за болест, за да дойдат специалисти и доктори, които да ви приберат в спец заведения. Станишко и Доган не са мафиоти - ама гушнаха едни парички. Симеон и Костов и те обедняха след като бяха министър председатели, ама били честни. Вярвате ли ? Аз не.
92
0
 
1
 
! Отговори
ВудуДивак преди 11 години
ГЕРБ - колко сте полезни,колко сте ВРЕДНИ ?!?!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен води Деница в хотел за шейхове в Париж, плаща 14 808 евроВолен Сидеров и Деница Гаджева си направили романтичен воаяж в един от най-скъпите и луксозни хотели в Париж, където отсядат мултимилионери от цял свят, разкри телевизия СКАТ. Лидерът на Атака" и младата му депутатка, с която има връзка, плащали по 1100 евро на ден само за апартамент. За едноседмичния си престой с любимата си в хотел Льо Мюрис", което е любимо място за арабски шейхове и петролни магнати, Сидеров платил общо 14 808 евро.5-звездният Льо Мюрис" се намира на пъпа на Париж, в близост до най-големите забележителности на града. Разкошът в хотела бледнее дори пред дворците на Луи ХV, твърдят запознати. Двамата депутати били във френската столица от 28 ноември до 4 декември. Фактури от хотела показват, че на ден лидерът на националистите пръскал над 2000 евро. Двамата обядвали в луксозния ресторант на "Льо Мюрис" за 330 евро, за минибара плащали 73 евро, за интернет - 24 евро. Според хотелиери Волен и Деница си угаждали максимално и си поръчвали всякакви екстри в стаята, като няколко пъти плащали и по 700 евро за масажи. Лидерът на Атака" и младата депутатка били откарани със специална лимузина от хотела до летището за скромната" цена от 1712 евро.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АзВ България изобще не се подслушва ! Ама хич и никак!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази снимка ще е актуална след няколко месеца, когато Бойко ще помаха за сбогом с властта.