Дянков оптимист - ще се вдигат доходи!

От Брюксел ни превели европарите на 28 декември следобед
Обновена: 5 яну 2013 13:22 | 5 яну 2013 13:22,
357
Дянков оптимист -  ще се вдигат доходи!
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013 година, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 година е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците.

Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната. Заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева. И в началото на 2013-а традиционно най-големият песимист в държавата - финансовият министър, е оптимист за допълнителни увеличения на доходи.

Oт 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области, посочи Дянков.

Освен по-доброто изпълнение на приходите и от Брюксел са превели на България авансово платените средства по европроектите. Точно този транш беше въпросителната, както я определи министърът, дали българските пенсионери ще получат коледни добавки. Заради забавянето му до последния момент  те не са станали възможни.

"Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-а, е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране. Тази е първата година и в която финансовият министър не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: бюджетСимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бе,заблуждават народа,че ще вдигат доходите,щото народа е решил "да вдига гълъбите".И тогава ко прайм?Кой ще работи за 350-400 лв/мес.?Тука май ще си остане само мафията,чиновниците,някои от мангизлиите и "лошият човешки матриал".
162
3
 
21
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Малейй ама тоя е пълен и безочлив лъжец, ако заради транша с европарите който не е било ясно дали ще получим, и за това нямаше коледни добавки за пенсионерит, а сега изненадващо сме ги получили , ами *** нещастен плати ги през януари добавките бе , да не си мислиш че хората дето преживяват с по 120 лева на месец отнякъде изненадващо са забогатели и нямат нужда от тези пари. Или май въобще няма никакви пари от Брюксел а само така си приказваш за да си проветрява устата
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ко па ли нема?
160
3
 
18
 
! Отговори
пустееща територия преди 11 години
Заради поредната национална катастрофа ,,, ще трябва да се свика народен сьд---в противен случаи няма да е справедливо кои ще отговаря за прогонените от страната бьлгари и за подмяна на етноса, тея да не ни мислят ,че сме сляпи.....
159
3
 
15
 
! Отговори
пустееща територия преди 11 години
Сьс сьщия успех и снаа ми Гюргя може да бьде финансов министьр !!!!
158
15
 
9
 
! Отговори
tihomir преди 11 години
българите си заслужават Доган и Станишев. Като плюете сегашните ви пожелавам предишните. Спрени еврофондове, отвличания, поръчкови убийства, разваляне на седенки,разбити пътища и министри като: Сергей, Румен Петков, Р.Овч. Емилия Масларова и т.н. и сегашните не са цвете за мирисане, но поне са по-малкото зло.
157
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато този *** говори въобще не го слушам.Или са пълни лъжи или пълни глупости.Същото важи и когато говорят ББ и Цв. Цв.
156
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Дянков ако пак бюджетните организации се облажат ще разберете това със сигурност на изборите когато ще бъдите изгонен с камъни....
155
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ГЕРБ - ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРЕЙСКО РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ !!
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На пеДянков доходите със сигурност са се вдигнали....
153
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре ще бъде, ако вие всички от ГЕРБ отидете в историята! Възможно по-бързо и завинаги!!!
152
2
 
12
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 11 години
Като пенсионер подскочих от радост и си ударих дупето,че най послесъс задна дата мъкар ще получим обещаните добавки за пенсии.
151
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОПОСКАХТЕ ДЪРЖАВАТА ,ГЕЙБЕРАСКИ НЕКАДЪРНИЦИ..!!!!
150
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков ще си вдига гълъбите.
149
0
 
15
 
! Отговори
Аааааааааа? преди 11 години
Я да видим кой не вярва на моника пърдянкова? На буля Пена вече и качиха дохода-4.68 лв.!!! Непослушници!
148
2
 
22
 
! Отговори
Ауууу, че смърди преди 11 години
Активизирали са се ГЕРБ-ите. Мирише на ***.Я марш веднага да лижете дирника на Буйко. Пфууууу, няма въздух бре.
147
1
 
2
 
! Отговори
Аз какво Ви казах преди 11 години
Аз съм 210. Какво ви казах? Вижте пост 211, бесните *** завиха. Лигите им текат.
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИДВАТ ИЗБОРИ !!
145
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По същество умствената недостатъчност на членската маса на БСП представлява оръжие за масово поразяване. Причислява се към биологичните оръжия, защото е силно заразно и с продължителен ефект. При по-напреднал стадий на заразата изходът е летален. Пускането на 5 социалиста в населено място се равнява на 100 плъха заразени с чума.
144
0
 
4
 
! Отговори
Предупреждение преди 11 години
Който мисли, т.е. който има собствено мнение да не пише. ЩЕ ГО ИЗТРИЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Бе то уж няма цензура, ама ????????