Дянков оптимист - ще се вдигат доходи!

От Брюксел ни превели европарите на 28 декември следобед
Обновена: 5 яну 2013 13:22 | 5 яну 2013 13:22,
357
Дянков оптимист -  ще се вдигат доходи!
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013 година, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 година е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците.

Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната. Заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева. И в началото на 2013-а традиционно най-големият песимист в държавата - финансовият министър, е оптимист за допълнителни увеличения на доходи.

Oт 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области, посочи Дянков.

Освен по-доброто изпълнение на приходите и от Брюксел са превели на България авансово платените средства по европроектите. Точно този транш беше въпросителната, както я определи министърът, дали българските пенсионери ще получат коледни добавки. Заради забавянето му до последния момент  те не са станали възможни.

"Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-а, е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране. Тази е първата година и в която финансовият министър не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: бюджетСимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
11
 
3
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
алло dnes пишете нещо за Бат Бойко че платените драскачи ше умрат от глад през януари хайде трябва да заработят надниците не бъдете толкоз жестоки
182
3
 
22
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
Ей дянков борсук такъв не ставаш просто каквото и да правиш няма да ни затриеш ние сме корав народ накрая да не се опариш че на хората взе да им писва от вас вече мошеници такива никаде по света хората не си затриват народа така както вие нас но няма да успеете
181
2
 
16
 
! Отговори
шока преди 11 години
БРАВО! Ами тогава, увеличете пенсията със задна дата-от 1ви януари/2013г./
180
2
 
14
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Ще. Тати каза че ще ми купи колело , ама някой друг път.Най-добрия финансист сред пицарите.***. Прави ни на балами. Я си отивай в Грузия . Още те чакаш да ги"оправиш"
179
3
 
18
 
! Отговори
Ами сега? преди 11 години
Ми като са ги превели от Брюксел вече, да превърне Коледните надбавки в Новогодишни и да ги даде на хората преди да умрат от глад!
178
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ да се сърди на Дянков за догодишните изборни резултати..не че нещо им пука,просто си казвам мнението
177
2
 
30
 
! Отговори
R преди 11 години
дянкоф,може ли да спреш вече с лъжите за вдигане на доходи!!!Няма ли в теб капчица срам,затова,че лъга и старите хора и кой ли не с това увеличение!Пак ще вземете вие парите!Ама сте отворили такива огромни , лакоми г.зове..., ей с нищо не може да ги напълните,бе!
176
2
 
31
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Лъжец, подлец, нагъл ***, че даже и българомразец!Счетоводител, дошъл от етажите на СБ с едничка цел - затриването на една цяла нация!
175
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе коледни надбавки нама,няма и да има ,но милиони за бонуси се намират.Колко ли си раздадоха тия за псевдодобре свършена работа,ей туй не разбрахме.Явно е държавна тайна,а народа български ще си остане с духането...на супата.Но терминалите тези дни са препълнени от млади българи.Защо ли??????????
174
2
 
17
 
! Отговори
damata преди 11 години
От къде бе чадо, ще вземеш пари и да ги дадеш на хората? Ти минавал ли си през държавата дето я управлявате да видиш, че нямаш селско стопанство и предприятия дето да ти носят доходи ? Плодородната българска земя е замязала на пустиня засята с бурени и тръни и тук там някоя пшенична нива (щото то се гледа лесно и не иска поливка!)Заводи и предприятия - няма - тях *** ги продадоха на вторични и вадиш от левия и слагаш в десния джоб !
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИДАТ ИДАТ ИЗБОРИ ДИГАЙТЕ ГО ВЕЧЕ ЧЕ МНОГО Е УВИСНАЛ
172
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
......Toва е поредната лъжа на герберските *** !!!Направиха ни най-бедната страна в Европа - сега ще вдигат доходите !!! Ще ми вдигнат.....х....я !!! Нищо няма да направят !!!
171
2
 
14
 
! Отговори
от 238 преди 11 години
исках да кажа български вериги. Същият този човек ми каза ,че бил и в Сърбия и в Черна гора , ами там вика повечето са си местни вериги и си личи ,че хората живеят по много по ведър начин,след 18-20 часа всички са навън и се забавляват. Всички чужди вериги сриват икономиката! Това е пагубно за държавата. Понеже няма как да ги махнат вече(трябваше да не ги допускат) на нас ни остава само селското стопанство и производството на хубава храна , което за съжаление не виждам
170
1
 
17
 
! Отговори
Финансист преди 11 години
"Възможно е ДОПЪЛНИТЕЛНО увеличение на някои доходи"Кога беше предното увеличение, та сега да е възможно ДОПЪЛНИТЕЛНО?!Дайте да си взимаме илачите по-редовно, г-н Дянков.....
169
2
 
16
 
! Отговори
... преди 11 години
Всичко е сбъркано в нашата държава и въобще не се отнася само за ГЕРБ,а за всички до сега! Да ви кажа ли един от огромните проблеми? Всъщност един австриец на гости тук ми го каза. Каза ми "Абе как да забогатеете,то всички пари идват при нас" - ами да, за Коледа и Нова година от къде пазарувахте - Билла,Лидл,Кауфланд и кво ли още не. Ако това са български пари те си остават при нас, разбирате ли го това?Сега всичко се изнася навън , скоро всички ще сме работници в Билла ама няма кой да пазарува!
168
3
 
14
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
НЕ ВЕРВАМ НА ТАЯ ЕВРЕЙСКА ПОДЛОГАА относно вдигането - ПОЖЕЛАВАМ МУ *** ДА МУ ВДИГАТ КРАКАТА
167
3
 
9
 
! Отговори
Финансист преди 11 години
Ало, колега, ще те върнем в 1-ви клас. 400млн.лв на червено, което било 3 пъти по-малко от предвиденото. Ами ако не бяха превели 300 млн. ЕВРО на 28.12, можеше ли да сме на червено 980 млн.лева?! И какво тук значат някаква си пенсионери, важното е показателите ни да излизат, но както става ясно инвеститорите изобщо не ги интересуват показателите, а едни съвсем други реални неща?! Май ще трябва да ходим пак в университета за да научим, това което явно сме пропуснали, "колега" Дянков
166
23
 
10
 
! Отговори
X преди 11 години
Дано тази година ни донесе повече радост, щастие и най-накрая да излезем от стагнацията, в която се намираме 4 години. Не съм фен на ГЕРБ, не са ми приятни, но им пожелавам още един мандат да спечелят, да довършат започнатото, и му пожелавам на министър Дянков повече пари в хазната, и най-накрая да може да отпусне колана, разбира се, ако бюджета позволява. Хора, не връщайте Станишев, ще ни съсипе!
165
0
 
5
 
! Отговори
Мист преди 11 години
Оптимизмът на ТОВА е обратно пропорционален на рейтингите получени от социолозите. Много бързо се вдига при главоломно падане на подкрепата.
164
7
 
23
 
! Отговори
ами преди 11 години
Защо ми изтрихте коментара?Казах че Дянков е лъжец-не е ли?????