Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума
Обновена: 6 яну 2013 19:57 | 6 яну 2013 12:05, Елка Василева
1218
Бойко Борисов:  АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов по TV7.

Той добави, че по тази тема са единомишленици със Сергей Станишев, който умишлено не е подписал договор, знаейки, че проектът е пагубен за България.

„Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор.

Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Борисов.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос. Този въпрос беше подменен под егидата ужким редакция“.

Политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че не референдума трябва да се гласува с „не“. „Първо да кажем, че всички трябва да отидат да гласуват. Защо - защото някой от ваше има или от твое име иска да изхарчи едни двадесет милиарда лева и иска да ни ги плъзне и ние след това да ги връщаме. Иска да ги изхарчи тези двадесет милиарда лева за нещо, което категорично не ни трябва, нямаме нужда от него. Иска да ги изхарчи, за да може да ни продава скъп ток, да забогатява, да си купува партии, политици, да ни управлява и да ни язди докато сме живи ние, децата и внуците ни. Затова трябва да се отиде да се гласува с „не”“, каза Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ имат най-много АЕЦ и никой не казва, че не трябва да строят още. Турция също строи и има и планове да строи до Созопол ТЕЦ на въглища или АЕЦ.
308
2
 
9
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Някакви политолози ни казват,че на всяка цена трябва да се отиде и да се гласува с "не"Тиквата като "виден енергиен експерт " приканца гербавите да гласуват с "не" и ПОДМЕНЯ референдума!!!според анализа на HBSC при всички възможни варианти "АЕЦ" Белене ще е на печалба,няма АЕЦ в света,която да не е !!!Според бакалавара-министър сме щели да спечелим само някакви си 60 милиарда !!!800 000 човекът се подписаха "ЗА" АЕЦ "Белене" и ще има АЕЦ "БЕЛЕНЕ" !!!
307
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На кои ще сме конкурентноспособни?На Турция или на Китай ??
306
2
 
3
 
! Отговори
до 433 преди 11 години
А нищо,просто класически случай на колективна праноична шизофрения!
305
4
 
20
 
! Отговори
ДА ИСКАМЕ РАБОТА преди 11 години
ГЛАСУВАНЕТО С ДА ЩЕ НИ ОСИГУРИ НИСКА ЦЕНА НА ТОКА ЗА МНОГО ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ, КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР И ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО ДА ИНВЕСТИРАТ В ПРОИЗВОДСТВОТО А НЕ САМО В ТЪРГОВИЯ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. ТРЯБВАТ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ! ТЯХ ЩЕ ГИ ИМАМЕ КОГАТО ТОКА Е С НИСКА ЦЕНА А ТЯ ЩЕ Е ТАКАВА ПРИ НОВ АЕЦ В БЕЛЕНЕ А НЕ ОТ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНА И БОЙКО! ДНЕСКА ДУХА АМА УТРЕ НЕ ДУХА, СЕГА СВЕТИ АМА ВЕЧЕР? НЕ НА БОЙКО ЛЪЖЕЦА! НЕ НА ГЛУПАЦИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ! Сигнализирахте за неуместен коментар
304
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще го търсите бай Тошо,ама нема да го намерите !
303
1
 
12
 
! Отговори
до Шерлок преди 11 години
Плащаме го толкова скъпо, защото крайната цифра се образува и от атомната енергия и от другите типове енергии като зелена, за които се плаща безбожно на хора като Цв.Бориславова
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говори се за сейзмична опасност ,близо 2 милиона българи живеят в най-рисковия град -София и не им пречи ,но за централата се притесняват.Общо взето това де ще срине централата ще отдели преди това Балканите от Европа ,демек суперземетресение удари ли , последната мисъл ще е за аеца.
301
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vijte kvo stana v Yaponia uj nay stabilnata darjava a zemetresenieto mu e.... centralite,zatova ne iskam nqkoy den da vali radioaktiven dajd
300
7
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Аз съм Вашият Генералисимус Бойко, Ким чен Ун, Сталин, Хитлер и ви нареждам да застанете не челна стойка сега!
299
4
 
4
 
! Отговори
всичко еспектакъл преди 11 години
Такива са и пембените цоциалисти.Като се сетя коя банка изкупи на безценица акциите на въпросното предприятие и после ги продаде десеторно по-скъпо,свят ми се завива.
298
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се закрие ГЕРБ и да не бъде допускан до изборите.
297
1
 
7
 
! Отговори
ПАНОРАМА преди 11 години
ЕТО Я ИСТИНАТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЛИЧНО ОТ УСТАТА НА БОЙКО БОРИСОВ! ГОЛАТА< НАТУРАЛНА< НЕПОДПРВЕНА И НЕРЕДАКТИРАНА ИСТИНА:youtube.ЦОМ/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be
296
4
 
13
 
! Отговори
Иван Стайков -Полша преди 11 години
Беше зората на демокрацията-1990г. Стачки на студенти,природозащитници и интелегенция.Тогава бях 1-ви курс в УННС./първи випуск на стоковото стопанство/.Та мой професор на въпросите ни защо вес пак трябва да се стачкува ,той ни отговори:,, Ще минат много години и ще разберете истината.Ако искате да садите любеници/дини/ и пъпеши вървете на стачката. Ако искате да работите в банка,предприятие или да имате собствен бизнес ,то стойте тук и ме слушайте и пишете.Може и да работите в атомна централа или в хотел ,но бъдете специалисти,колеги.Ще ви изпитвам не само на изпитите.,,Не разбирахме политиците от нароилите се партии.Но предчуствахме промяната.Искахме нещо ново,нещо зависещо от нас,нещо да покажем на нашите бащи и майки,че са живели празен живот.След време/8г. в Белгия,2 в Англия,6 в САЩ /разбрах , че професора е бил много прав.Върнаха земята и нито дини,нито пъпеши нито инвестиции, в Северна България.Хората бягат.Част от инженерите на Козлодуй избягаха още през 1996-1998г.Не искат да садат пъпешиЩЕ МИНАТ ГОДИНИ.Е, минаха 23г.Намери се един юнак прославил се думуте: Студентите IT специалисти да стават овчари, българите да садят картофи защото това съм правил и прочие простотии. Аз вече имам предприятие, но в Кипър, не в България.Сестра /лекарка/ ми има семейсто в Бостън САЩ.Аз живея в Полша.Моите колеги са зад граница.Сега чета от време на време за това колко е хрисим БГ премиер.Умрах от срам когато видях по полска ТВ канал как спи Б.Б..Някакси е неудобно да обясняваш колко си работил ? 24h.Смешно е.Затова Ви моля българи: НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ.Никога повече Борисов и компания .
295
3
 
6
 
! Отговори
перо преди 11 години
И защо да ходя да гласувам. Защото Б.Борисов ни е казал.Абсолютна глупост.Няма да гласувам, защото съм некомпетентен по въпроса.Нито зная има ли нужда или не,колко ще струва,колко ще се продава токът,има ли чужди интереси и много незнания и малко отговори.Осен директивите-естестевно. И от двете страни.А аз не съм послужник на никоя политическа религия.Това е.
294
2
 
5
 
! Отговори
НЕ НА ЛЪЖАТА преди 11 години
ДО ИЗВОРА ОТРОВЕН - НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ НАРОДА. ТОЯ Е ОТ ГЕРБ И КАТО ТЯХ ЛЪЖЛИВ. ЛЪЖЛИВ КАТО БОЙКО КОЙТО ВИ ДОКАРА ЛЪЖЛИВ ГАЗ ОТ ГРУЗИЯ И АЗАРБЕЙДЖАН СЪС САМОЛЕТА, КОЙТО ВИ ДОКАРА ЛЪЖЛИВ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ ОТ ГЪРЦИЯ И ИСКА ДА ОТРОВИ ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ДОБРУДГА ЗА ДА УГОДИ НА ЯНКИТЕ И ОТРОВИТЕЛИТЕ ШЕВРОН! МНОГОКРАТНО ПО-СКЪПИЯ ТОК НА МУТРАФОНИТЕ КАТО ЦВЕТЕЛИНА, СКОРО ЩЕ ТРОВЯТ И МЕСТНИТЕ ВОДОИЗТОЧНИЦИ ЗА ДА ПИЕТЕ С ПАРИ ВОДАТА ОТ ИЗВОРА НА ЦВЕТЕЛИНА И БОЙКО! Бразилия наложи глоба на Chevron от 10 милиарда долара Бразилия, Бразилия /КРОСС/ Прокуратурата в Бразилия поиска от американската петролна компания Chevron да изплати над 10 милиарда долара компенсация за щетите, които е причинила върху околната среда в страната, предаде сайта \\\\\\\"РБК\\\\\\\".През ноември тази година, един от петролните кладенци на Chevron край бреговете на Рио де Жанейро, започна да допуска течове, в резултат на което в океана ежедневно започнаха да се изливат между 200-300 барела петрол.Федералните прокурори поискаха също така компанията да прекрати незабавно дейността на дъщерната си компанията в Бразилия - Transocean.Цени на електроенергия при продажба от производители АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час Цените са без ДДС Вижда се какви са цените на тока от американските ТЕЦ
293
3
 
15
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
АЗ МРАЗЯ ГЕРБ И ИСКАМ ББ-ОКЛУКА ББ-ОРИСОВ В ЗАТВОРА,ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ СЪМ ТВЪРДО.
292
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът АЕЦ Белене стои повече от 26-27 години. След като няма категорично становище сеизмично опасен или безопасен е районът, няма основание там да се строи атомна бомба. От друга страна, електроенергия е нужна ако се развива индустрия. У нас предприятията затварят врати един след друг. Гиганти като ОЦК, които имаха сертификат за еталон на олово и цинк не работят. Абсурд -при покачване цената на металите металургично предприятие да фалира. Такива са червените капиталисти.
291
5
 
6
 
! Отговори
да не забравяме, че преди 11 години
да дадеш пари на бивш БКП-еец е равносилно на харакири. Те са създадени за ГРАБЕЖ. След БКП-член остава само усещането отзад, вече толкова години. май ни харесва.
290
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова е просто и елементарно.Ако тази централа беше рентабилна и изгодна за България досега щеше да бъде построена и от Т.Живков или от Станишев.НО ОЧЕВИДНО НЕ Е!Помислете си-дори мнението на специалистите по ядрена енергетика не е еднозначно,а те искат ние да вземем решението за да сме си виновни сами ако тока се вдигне 2,3,4 пъти.Недейте да гласувате хора.Манипулират ви.Защо не направят референдум за това колко депутати да има в парламента например?Защото никоя партия няма изгода от това.