ГЕРБ зове за единство. Опозицията: Късно е, либе, за китка!

Управляващите под прицела на партиите в началото на новия политически сезон
Обновена: 9 яну 2013 14:46 | 9 яну 2013 12:20,
363
ГЕРБ зове за единство. Опозицията: Късно е, либе, за китка!
Снимка: архив, БТА

Шест месеца преди изборите ГЕРБ предложи на опозицията споразумение за отговорно политическо поведение, с което да изненадат българските граждани, че всички парии са един отбор – националният отбор на България.

Късно е, либе, за китка, отвърна опозицията и определи, че корупцията има мирис на гербери.

По традиция политическите партии очертаха в декларации приоритетите си през новия политически сезон.

От политическите си опоненти председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев поиска до изборите партиите в парламента да потърсят съгласие по основните приоритети на страната.

„Тъжен парадокс е, че българите избират хора с качества в Народното събрание, инвестират в тях време и надежди, за да гледат след това как те се хулят и водят безсмислени спорове. Депутатите забравят диалога, всяка група заговаря на различен език и сградата, призована да пази единството на нацията, се превръща във Вавилонска кула”, коментира Велчев.

„С приемането на бюджет 2013 и пакета от данъчни закони изпълнихме основната си задача за настоящата година. Въпреки световната финансова криза и трудностите, правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов успя да вдигне минималната работна заплата и пенсиите. Иска ни се да можеше това повишение да е много повече, но такива са възможностите на държавата”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Велчев добави, че най-лесно щяло да бъде да развържат кесията в изборна година, но това означавало натрупване на задължения за следващите поколения. По отношение на работните места Велчев обясни, че основен приоритет остава стимулирането на заетостта и разкриването на нови работни места.

„Имаме самочувствието, че построихме много пътища, магистрали, училища и детски градини, църкви, театри, опери и модернизирахме много жп линии и пристанища. Това ни дава самочувствие, че българските граждани ще ни оценят по работата, а не по приказките и ще ни гласуват доверие."

В началото на новия политически сезон централна теми за управляващите остават референдумът и изборите. Красимир Велчев обясни, че ГЕРБ подкрепя провеждането на референдума и развитието на ядрената енергетика в България.

„Доказателството за това е бъдещо изграждане на нов 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Апелирам към нашите избиратели да гласуват с "не" на референдума и призовавам нашите членове да изразят своя вот срещу строителството на АЕЦ "Белене", допълни Велчев. И така се съобрази с партийната заръка по въпроса, която преди ден Бойко Борисов даде на депутатите от ГЕРБ. 

Именно „Белене” се оказа една от темите, които попаднаха под прицела на опозицията. Заместник-председателят на ДПС обясни, че депутатите от ГЕРБ безпрекословно пригласят с „да” на своя лидер по темата с референдума.

Местан припомни, че в началото на декември 76 народни представители от ГЕРБ се регистрираха в ЦИК с инициатива за подкрепа на референдума. „Когато обаче една сутрин премиерът вече се събужда с „не”, всички от парламентарната му група с не по-малка убеденост казахте „не”. При това убеден съм, че ще го кажете три пъти, защото и премиерът каза три пъти „не”, заключи Лютви Местан.

Допълнителна аргументи по въпроса добави и Иван Костов от „Синята коалиция”.

„Призоваваме 76 депутати на ГЕРБ да определят окончателната си позиция как ще гласуват на референдума. Защото това с три пъти „не”, да напомня не тези, които не познават Евангелието – Свети Петър се е отрекъл три пъти от Исус Христос, преди да го прегърне. Да не вземете и вие три пъти да се отречете, а после да прегърнете тезата за развитие на ядрена енергетика чрез развитието на нова ядрена централа”, коментира Костов.

"Късно е, либе, за китка", така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира призива на управляващите за съгласие.

„Всички години на управлението на ГЕРБ досега бяха тотално отрицание на реалния диалог, на компромиса, на баланса на виждания между различните парламентарни сили. Вие разбирате консенсуса и диалога като изпълнение на волята на вашата партия”, обърна се от своя страна Станишев към Красимир Велчев от ГЕРБ.

Лидерът на червените подчерта, че в началото на четвъртата година от управлението на ГЕРБ това, което мъчи най-много българите, продължава да е бедността, нефункциониращата икономика, безработицата, корупцията.

„Неща, които вие трябваше да преборите. Останаха ви 6 месеца, защото дойде месец за отчет за свършеното и за отговорност пред върховния съдник – пред българските граждани, заяви лидерът на БСП.

Станишев припомни обещанията на Бойко Борисов при встъпването му в длъжност:

„Повишаване доходите на българските граждани, създаване на нови работни места. Какво прекрасно обещание – само че доходите реално намаляха, защото инфлацията е много по-висока, смазахте дребния и среден бизнес съвсем целенасочено в интерес на близките монополи до вас. Това е най-огромното ви престъпление пред българската икономика.”

„Каква борба с корупцията? Корупцията се превърна в политически ръководена и случаят в Несебър е пример за това. Не случайно се замесва името на кумеца на вътрешния министър, уволнявате шефа на горите, ами заместник-министър Боянова не се ли покрива, въпреки че е проверявана”, отбеляза лидерът на социалистите.

„Всички знаят, че съдебната система е под ботуша на Цветанов. Ами, Шенген? Ако ви имат доверие, защо не ви пускат”, попита възмутено още той. Заключението на левицата беше, че ГЕРБ води страната към демографска катастрофа.

Според ДПС крайно време е 2013 г. да отбележи края на месианството и да вкара обратно страната в нормалния път на развитие. Депутатите на Доган обясниха, че ще работят за алтернатива на управлението на ГЕРБ. „Провалът има конкретни имена, г-н Велчев. Все повече български граждани губят работа, защото продължават фалитите на основния работодател – малките и средни предприятия”, отбеляза Лютви Местан.

„2013 г. ще бъде година на икономическа криза”, подкрепи го и Иван Костов. „Икономиката ни е болна. 350 хил. филми се пререгистрираха. В 175 хил. от тях няма заети, освен по един човек. Това са фирми във фризера”, обясниха от „Синята коалиция”.

От ДПС допълниха, че управлението днес се превръща в основен генератор на корупция. „ Не решихте проблема с престъпността и корупцията. Днес корупцията има един единствен мирис, мирише на гербери. Днешното управление продължава да се базира на пресонифицирания вот за една личност. Създава се усещане, че имаме формално създадени демократични институции. В България се реализират квазидемократични форми на управление”, завърши с критиката Местан.

Местан и изрази надежда резултатите на парламентарните избори да доведат правителство на ясните национални интереси, зад което да стоят партии с валидирана в годините безспорна легитимност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Куче еднооко преди 11 години
Не може БГ само да се вкарва в заеми, трябва някакво производство да имаме. Хайде, евтина ни е работната ръка. Защо никой не иска да направи някой голям завод/концерн. Сигурно се страхуват, че през нощта ще изчезне. А утре, ако останем и без ток? До кога ще сме зависими?
203
0
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 11 години
Политиците отдавна трябваше да работят от, за и в името на народа. Стига ни крадоха. България иска отново да бъде политическа, икономическа сила като в доброто старо време.
202
0
 
0
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
Рано ли е?Чосовникът на Краси Велков уж е скъп, а закъснява.С три години.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да сложат цар Киро на чело всичко ще е безплатно.
200
21
 
1
 
Отговори
а за мен преди 11 години
за мен силвио берлускони олицетворява изразът-никога не е късно да станеш за къшмер/смях,срам/,остави ами и прави италианците за смях ,както впрочем и една друга тиква ни направи за смях
199
21
 
5
 
Отговори
фен на футбола преди 11 години
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се оплака, че е станал жертва на три съдийки комунистки, заставили го да плаща голяма издръжка на втората си половинка Вероника Ларио. В интервю за италианската телевизия Ла Сетте Берлускони поясни, че тези милански съдийки са част от същите онези милански комунистически съдии, които го преследвали от 1994 г.Наскоро Силвио Берлускони (76) се сгоди за 27-годишна Мис Неапол - Франческа След 7месеца се надявам един друг премиер /също като колегата си с 2 бивши жени ,също любител на изкуството и номиниран за такъв ,по-добър футболист и от Берлускони , да каже ,че комунистически съдии са го развели и аз ще му повярвам.Също така се надявам и тези съдии да го осъдят достойно и подобаващо./Всякакви прилики с действителноста в България НЯМА/
198
23
 
10
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Еееееех, герберугиииии! Толкова сте прости, че чак си вярвате, че сте умни! С което потвърждавате тезата, че отдавна сте загубили представа за реалността!
197
21
 
6
 
Отговори
ноо съм прътсненъ преди 11 години
дъ ни би ГРЕБ дъ ги шътнат зъръди цурко, чак ни ми върви пърцуцата
196
24
 
3
 
Отговори
Владо Ненов- Своге преди 11 години
До Сашо от ПазарджикСашо,след 7м.тези управници ги сакам на едно дето ***...им.Ти се сещаш за кое место става въпрос.Виж, сега е 2013г. Ние сме в европ. съюз и да изкараш деца да стачкуват слозунги: ГЛАДНИ СМЕ си е пълен геноцид.Прав е бай Вълчо.То си е голямо майсторство граничещо с идиотизъм.Никога не съм вярвал,че ще се намерят такива БГ управници.Затова след изборите аз ще бъда един от тези дето ще поискат сметка на тези ГЕРОИ.И не само на тях .но и на техните подръжници.
195
21
 
5
 
Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Б.Б.:Никой не може да ви даде толкова,колкото аз мога да ви обещая!
194
21
 
12
 
Отговори
Сашо- Пазарджик преди 11 години
Китката струва1.загубени 400 000 работни места/по инфо на БСК/2.286 000 българи за 3г и 6м.зад граница/ по инфо на БСК/3.14286 фалирали фирми /само БГ/(инфо агенция по вписвания)4.намалени инвестиции преки- 3.4 пъти спрямо 2008г./период-2010-2012г/инфо БСК5.увеличена битова престъпност-46% инфо.Nпоследно-29 дка законно предоставени зелени,жълти и всякакви кавото може да се сетите дюниЗа съжаление днес научих и за смърта на един оръжейник от ВМЗ Сопот починал от инфаркт.
193
23
 
11
 
Отговори
пешо преди 11 години
Герб доидохa с обещанието, че ще вкaрaт сумaнa крaдци от минaлия парламент в зaтворa .Мижи кьорч кьорчо дa те лaжем е кaзaл нaродa. Дaно следвaщия пaрлaмент изпълни тяхното обещание и вкaрa еднa знaчителнa чaст от сегaшните управляващи в пaнделaтa. Те успяхa дaже дa нaдминaт предишните.
192
28
 
4
 
Отговори
машала преди 11 години
Да ни е честита новата тройна коалиция БСП-Кунева-ДПС. Ще ни управляват мъдро, честно и прозрачно.Е, само 10 милиарда ще изхарчат за Белене, ама какво от това. Работа ще има. Консултанта ядрен-физик Доган ще си каже твърдата дума за 1-2 милиона комисионна.Кунева ще затвори 5ти и 6ти блок на Козлодуй щото са опасни. Има опит от 3ти и 4ти блок. СтаниШеф ще оправдае името си и ще увеличава заплати и пенсий на заем. Кой ще плаща после обаче?
191
23
 
15
 
Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
На 07.01 завчера почина един оръжейник от ВМЗ Сопот Ангел Ангелов от кв.Сушица-Карлово.Задавам си въпроса :как един вице премиер Цв. Цветанов и шефката на парламента Ц.Цачева може да отидат на ски в Банско и да карат ски и да подкрепят стачкуващите за разширение на скилифта и в това време да изкарат децата на оръжейниците на стачкаИ по нац.ни медии и по соц. мрежи показаха децата с техните родители на стачката в Сопот.Е, затова скъпи сънародници и всички колеги от форума никога повече ППГЕРБ
190
20
 
6
 
Отговори
Бесепар до 277 ГЕРБ преди 11 години
БЕСЕПАР :ДО Гербер 277Напиши ми на английски- НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ.
189
29
 
8
 
Отговори
литератор преди 11 години
"Късно е либе за китка" не е поговорка, нито пословица, както абсолютно погрешно изговори лично господин Станишев. Това е "Изворът на белоногата" На Петко РV Славейков. Да видим сега дали бдителни граждани ще алармират фейсбук, тъй като Станишев не познава българската литература от школската програма и това е много по-зле от някокаква си снимка, била тя и от Колорадо.
188
23
 
13
 
Отговори
456 преди 11 години
До Анонимен 285Ало герберчето ,я вземи и прочети доклада на ЕК,че българите обедняват най бързо в ЕС!това е заслуга само и лично на любимия ти вожд!!Такива доклади преди нямаше!!Ти ако искаш да си беден или пък да се продаваш като писач на дребно по форумите ,твой проблем !Аз искам нормални доходи и нормален живот!!
187
23
 
17
 
Отговори
кефала преди 11 години
Все повече се убеждавам - *** народ, прости управници ! Халал да ви е ГЕРБ!
186
1
 
14
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Красимир Велчев:"Проблемът е, когато човек не е наясно как да отговори. Тогава той не отива да гласува", категоричен бе депутатът.Аз съм наясно! Проблемът е, че вие не сте!!!
185
2
 
13
 
! Отговори
Феро до:бай Вълчо264 преди 11 години
Бай Вълчо,какво ще прави център-нападателят на бистришките тигри в Сомалия?Какви инвестиции може да докара той оттам?Той си е за там -премиер.Нема да мине един кораб без да си плати.Куцо,кьораво,сакато и всичките ,, дето пият ром и уйски,, ще ги смае с уменията си.