Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
0
 
! Отговори
кибик преди 11 години
Грешка - да се чете "МИ червенеят"
356
0
 
0
 
! Отговори
кибик преди 11 години
Абе тези зелени от статията що му червенеят?
355
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко мноого си по-*** от Станишев.!!!!Ето това мъчи тъпата ти мутренска кратуна!!!
354
0
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До инженер Това води и до повишаване на потреблението на електроенергия с големи темпове.До 2030 г. нуждите от електроенергия в света ще су увеличат двойно! А без АЕЦ тези нарастнали нужди не могат да бъдат покрити. Ако няма пазар на електроенергията, защо Турция строи руска АЕЦ с четири реактора за 24 милиарда евро? А планира строежи и на още 2 АЕЦ, една от които до българската граница срещу река Резовска. Защо Румъния разширява своя АЕЦ с още 2 реактора?
353
0
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До инженер :) БЕЗПОЧВЕНИ обвинения към някого :) Ами ако е много повече,защо не затворим и козлодуй? защото ще изревете от тъмното ,че май сте грешали.ами защо тогава не спрем да изкупуваме безумно скъпата "зелена" енергия? защото бизнеспартьорите на Б.Б ще изреват от офисите си,че финансовата река към сметките им е понамаляла.а защо за Бога смяташ,че няма къде да се изнася? за разлика от Бойкова Велика България,в околните нам държави има икономика,бележеща реален ръст всяка година!
352
0
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
до 403 Е,как да няма къде!? Румйния и Турция защо искат да строят? Ей, така, за спорта? И те да си имат АЕЦ? Ти си инженер, колкото пожарникаря разбира от ядрена енергетика.
351
1
 
0
 
! Отговори
инженер преди 11 години
"Анонимният" - БСП, за да пишеш компетентно първо трябва да си компетентен по темата! Енергията, която се произвежда в България е много повече от необх.потребление . Не слушайте лъжите на Станишев, Овчаров и сие, те просто искат да са против правителството, да настройват народа - идват избори. Криза на ток няма, няма режим, Е? Ако произведем много повече ток няма къде да го изнесем!. Четете, слушайте специалистите, не партийците. Плащаме за техните далавери милиони на руснаците - безсрамие!
350
0
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До Леонсио Явно питащите свършиха...това е добре!:) Видимо всички са добре информирани по темата и ще гласуват "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!! :)
349
0
 
1
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Някои започнаха и да питат, и сами да си отговарят! Е, точно тези наистина по- добре да не гласуват! Стойте си в къщи и си пускайте записи на също толкова неадекватните изказвания на вожда ви!
348
0
 
0
 
! Отговори
Питащият преди 11 години
До Питащият и какви ще са резултатите. За Белене просто няма толкова пари , нито пазар за електроенергията. От друга страна поръчаният реактор е един голям скандал и проблем за ядрената мафия. В нормална държава, вече да има осъдени за далаверата, но ако му се намери място ще им се размине. Защо изобщо трябва да се преговаря за каквото и да било с тези мутри. Това не го разбирам. Аз никога и за нищо не бих преговарял с такива. Това са хора без съвест и принципи, които преследват властта и парите."
347
0
 
0
 
! Отговори
Питащият преди 11 години
Има държави , където са наложили мораториум за определен срок върху строителството на нови ядрени мощности. Още когато се умуваше върху въпроса за референдума, трябваше да се натисне за да има и такъв въпрос. Въпросите трябваше да са два. 1 Искате ли 20 годишен мораториум 2Ако не искате мораториум , къде де се строи в Белене или Козлодуй. И след като не се поставя така въпроса, няма какво да се преговаря. От сега е ясно , че са решили да строят 7 блок ,независимо дали ще е успешен референдума и
346
0
 
0
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Стига сте писали глупости! Вземете да работите нещо, правете нещо или поне четете по темата! Хем не сте наясно, хем... ЗА референдума за АЕЦ Белене.Защото без АЕЦ Белене цената на тока скача в пъти и ще внасяме ток!Защото България ще загуби!Защото е икономически изгоден!Защото ще гарантира енергийната независимост и сигурност на България!Защото е екологична и няма алтернатива!Защото е безопасна и сигурна!
345
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за признаването на Пиринска Македония разбраха ли се, защото това е едно от основните искания на Зелените?
344
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ДА ВИ ГО НАТУРИМ НА РАЗНОБРАЗНИТЕ ТЕМИ...!
343
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците.Стига си лъгал, ей! Първо, не е по- евтино от Белене. Второ не е и по- сигурно от АЕЦ!
342
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
..... ЙЙЙЙ....СТИИИГАА БЕ....ОООМРЪЪЗНААА НИ ТОЯЯ ПРУУСТАК СЕЛСКИ ПУЖАРНИКАР БЕ...САМО ТОИ ЛИ ВРЪТИ СВЕТО...!.... ОСВЕН ЧЕЕ АЛКОХЛИК БИЛ И АБОНАТ НА БУЛШИТКОМ И ТОВА НАУЧИХМЕ...!
341
0
 
0
 
! Отговори
танкист преди 11 години
що не излезе инфо за загубеното дело срещу застрояването на плаж корал край приморско и участието на видни членове на герб в тази афера 130 декара лонгозни гори ще бъдат превърнати в бетон, тия хора нямат срам от нищо, ни от господ ни от хората, едиственното за тях е пари, пари и пак пари, какво ще отговори санданския ***...л на това , дали ще се самосезира и срещу кого, като тази сделка си е чисто на герб, всички замесени са гербери, и то кметове, депутати и прочие дори плевненлиев е вътре.
340
0
 
0
 
! Отговори
beta преди 11 години
До Радиация - мутацияВероятно е истина за мутацията. Як пример си.
339
0
 
1
 
! Отговори
мм преди 11 години
Тази биоземеделка ако е пътувала с волска каруца може да е стигнала за 7 часа, скъсват се да се надлъгват, пътя е чудесен, но боко асфалта и зелените може да преметне та чак зелен кон да видят
338
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко, да ти напомня, че имаме все още незастроен парцел на Антарктида. Остави го този многострадален Пирин.