Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
О, УЖАС ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ!!!Закон за референдумите - Чл. 8. (1) Национален и местен референдум се произвеждат по актуализирани списъци за изборите за народни представители - И ТОВА ТОЧНО ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ О, УЖАС, ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ПРИ ОСТАНАЛИ ПОД 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ДА ИМА 6,9 МИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИ - А В НЯКОИ УМИРАЩИ ГРАДОВЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПОРАСТНАЛИ ДВОЙНО ЗА 1 ГОДИНА...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАФИЯТА Е ОБЛЕЧЕНА В ДРЕХИТЕ НА ВЛАСТТА ОТ - Б.Б ДО ПОСЛЕДНИЯТ ГЕРБЕР НУЖНА Е СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ .НЕЗАБАВНО НО ТЕ НЯМА ДА Я НАПРАВЯТ ЗАТОВА НАРОДА ДА ВЗЕМЕ СЪДБАТА СИ В СВОИ РЪЦЕ ПИСНА НИ *** И НАГЛИ ХОРА ДА НИ ДАВАТ ТОН В ЖИВОТА .ТЕ НА КУЧЕ НЕ СА КАДЪР ХРАНА ДА СЛОЖАТ А ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВАТ ОТ ДЕН НА ДЕН СТАВАТ ПО НАГЛИ НО ИДЕ ВИДОВДЕН И ЩЕ ПОЧУВСТВАТЕ ОБИЧТА НА НАРОДА СИ
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da mnogo po dobri ste ot poredishnite I TO E V DVE NESHTA LAJI LAJI LAJI I SAMO LAJI I KRAJBI KRAJBI SAMO V TOVA STE DOBRI POMQRI OT GERB .TOZI NA SNIMKATA DA SI GLEDA KLIPA KAKVO E KAZAL ZA BELENE PREDI 3 GOD PO GOLQMA FURNADJIISKA LOPATA OT TOZI NQMA.A I POSLENO DOBRI STE V TOVA DA DAVATE NA GADNITE *** POMOSHTI A ZA BG MAIKITE EDIN SREDEN KAKTO VINAGI DOLNI POMQRI
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това дето не успяха да направят Ромеите 200, Отоманците за 500 , Кобургите за 40, и Руснаците за 50, Тиквата го направи за 4 години.... ВЕЧЕ НЕ ВИЖДАМ НАДЕЖДА ЗА ТОЗИ НАРОД.- 6 Милиона- 1/4 безработни- 1/3 пенсионери- без здравопазване- 1/3 набалбукани от банките за по 30 год- без деца- 2/3 децата римляни- без армия- На всеки 100 един е жандармер - икономика- корупция- монополи (всичките продадени на чужденци)- и НАЙ-СРАМНОТО ....без мнение в ООН за народ които се бори за свобода !
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добри сте в приказките и в нищо друго.
12
3
 
0
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
И като мразите всички Бойко за кого ще гласувате ? За БСП или за ДПС ? За които преди 3 години тук пишехте същите неща като за Бойко сега. И след още 4 ще пишете същото за тези които са били. Ако чакате някой да дойде на власт и да ви дава 2000лв за кибичене пред Днес.бг няма да го дочакате.
11
0
 
3
 
! Отговори
истината преди 11 години
Зелените се продадоха на мафията в България.Хем ще плащаме висока цена за ел.енергията от алтернативните източники и ще трупаме печалба на Борисов и любовница, хем ще застроят Банско за да печелят пак последните двама.Зелените и те са печалбари!Просто не им вярвайте!!
10
0
 
2
 
! Отговори
ьяо преди 11 години
Боко си е прав от всякъде В банско има и е имало хайдути и комити няма как да не се разберат хайдуците с Боко -самият той ни е най- добрият хайдук.А в белене на пръв поглед може да се вижда само трап.Доста голям е и може да глътне не една партия
9
1
 
2
 
! Отговори
Registriran преди 11 години
До Анонимен Да допълня, 6 Нона торбичкатаЕкоминстър лобиращ за шистов газ, не без съотвеното заплащане разбира се.
8
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Откривам дебатите по парламентарни избори 2017 година... - 2013 са ясни...
7
1
 
6
 
! Отговори
wtf???? преди 11 години
След 10 години ще купуваме от турците ток на тройна цена и ще съжалявате за глупостта си. Знам, че червените *** са въртели далавери с Белене, но АЕЦ ни трябва. Пък и герберастите имат много странна логика - Белене било скапана и опасна технология, ама същия реактор щели да монтират в Козлодуй ?!?!?!?!?!Интереса клати феса ! На червените кхмери им плащат руските "другари", а ГЕРБ са под американско ръководство.
6
1
 
0
 
! Отговори
az преди 11 години
Pulen potres!! 6to za naglost. Otkoga Boko Tikvata e expert po ski kurorti. Vsi4ki nie v BG mu kazvame dolu rucete ot Pirin, no toi ne iska da razbere. Vreme e da go izrinem. Ako ostavim banskalii da pazqt Pirin, tezi prosti, al4ni i kradlivi selqni 6te q oposkat do kokal!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ПОРЕДЕН И НЕ ПОСЛЕДЕН ДОКАЗА ЧЕ Е *** !ЕДНО ЗНАЕ БАБА ЕДНО БАЕ
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли държава коятода е развита и да не сегрижи за народа? Иматсоциални помощи икупони и гладен няма.Пък и по този начин вървят напред. Иначеще има ентропия. Катов България и другинапълнокапиталистическистрани. В нормалните държави думатаКАПИТАЛИЗЪМ емръсна дума. Защотокапитализъма вървисрещу икономиката -пазарната икономика. И много скоропазарната икономикаудря с невидимата сиръка, зарадиналичието накапитализъм. Адам Смит е изчислил чевсичко в икономикатае труд, и чекапитализма ограбватрудът.
3
2
 
5
 
! Отговори
ПРОСТАЩИНА....ВЕЛИКА преди 11 години
ПРОСТОТИЯ....ПРОСТАЩИНА....НАГЛОСТ....с ЕДНО ИМЕ......БОРИСОВ !!!
2
2
 
5
 
! Отговори
ac преди 11 години
***
1
5
 
3
 
! Отговори
червена бабичка преди 11 години
Браво Бойко! Това лято за теб ще гласувам