ГЕРБ и БСП се размислиха за майките и децата

Детските стоки да бъдат освободени от ДДС, предлагат социалистите
16 яну 2013 16:13,
79
ГЕРБ и БСП се размислиха за майките и децата
Снимка: архив, Guetty Images

ГЕРБ подкрепи лансираната от премиера Бойко Борисов идея от 2014 г. да се увеличат парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години, като в същото време бъде намален срокът на платеното майчинство.

Зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова заяви, че с колко ще се увеличат обезщетенията за отглеждане на дете между 1 и 2 години и с колко ще се намали времето на платеното майчинство евентуално от следващата година, ще се реши след широк обществен дебат, който управляващите са готови да започнат веднага.

По време на тези обсъждания ще бъдат представени варианти на социалното министерство и на представителите на организациите на майките.

Ангелова напомни, че страната ни, след Швеция, е с най-дълго платено майчинство в Европа - 2 години. Средно за ЕС то е около 14 седмици, уточни депутатът.

Промените, които БСП предлага по отношение на ревизиране на бюджета на ДОО за 2013 г., няма как да се случат, заяви още Ангелова.

Още по темата
Тя припомни, че подобно искане на левицата беше отхвърлено в пленарната зала още в края на миналата година при дебатите по ДОО за 2013 г.

Според ГЕРБ от БСП вече са открили предизборната си кампания и всеки път преди парламентарен вот стават загрижени за майките, социално слабите и пенсионерите, за ВМЗ-Сопот.

По-рано днес от БСП обявиха, че предлагат детските стоки и услуги да бъдат освободени от ДДС. Това ще залегне като приоритет в управленската програма на партията, заяви председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев. Той обоснова предложението с необходимостта от мерки срещу демографската криза.

„Тук не трябва да говорим за пари, а за бъдещето на нашата страна“, посочи Стойнев.

От БСП предлагат още на всяко дете да се дава еднократно по 50 лева, ако заради подоходния критерий не може да получава месечни добавки. Като друг приоритет в управленската програма на БСП Стойнев посочи обезщетението за отглеждане на дете от едно до две години да бъде равно на минималната работна заплата.

БСП са внесли предложение за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г. Основание за това според тях са думите на вицепремиера Дянков, че финансовата 2012 г. е приключила по-добре от очакваното, че вместо дефицит от 1,2 млрд. лева, той е само 400 млн. и има 800 млн. лева повече приходи, които ще дадат възможност на правителството "да развърже кесиите", обясни пред журналисти Корнелия Нинова от левицата.

Парите са в бюджета и обещанието, че ще бъдат изразходвани за увеличаване на доходите на хората, трябва да бъде изпълнено, отбеляза тя.

БСП предлага пенсиите да бъдат увеличени не от 1 април, а от 1 януари, което ще струва 194 млн. лева на бюджета на ДОО, и продължава да настоява обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две години да се изравни с минималната работна заплата от 310 лева, за което ще са необходими 29,4 млн. лева, обясни Емилия Масларова.

„Т.е. кумулативно от тези много пари, които е спестил Дянков, искаме някъде около 223 млн. лева, добави тя.

За идеята на ГЕРБ времето за излизане в майчинството да бъде по-кратко, но затова пък повече платено, Масларова коментира, че такава опция вече съществува и тя е приета още по време на тройната коалиция. Ако майката се върне на работа, когато детето стане на година и два месеца, следващите десет месеца тя ще получава 50 процента от обезщетението върху заплатата, т.е. 120 лева върху заплатата, отбеляза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: майчинствогерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ И БКП / БСП ... ВМЕСТО ДА СЕ ПЛЮЕТЕ ПО МЕДИЙТЕ , МОЖЕТЕ ДА СЕДНЕТЕ И СПОКОЙНО ДА ОБСЪДИТЕ И РЕШИТЕ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ ....В ПОЛЗА НА ХОРАТА ...
69
0
 
0
 
! Отговори
Bai Joro ot TRG преди 11 години
Ot dogodina???Chakai be, dogodina nqma da bade drugarkata BB, kakva naglost, vmesto sega da uveli4at i da ni zamajat o4ite, iskat dogodina...Zashto ne uveli4iha do sega - 4*chetiri* godini.......
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам да призовавате ако срещнете ГЕРБАДЖИЯ да го заплювате ......С камъни трябва с КАМАНИ
67
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Тези обещания ги слушам от 1956 год. когато бях на 14г. А моят дирек-тор на училището Илия Стефанов още чака да дойде 1980г.-Годината на блаженния комунизъм.чАКАЙ БЪЛГАРИНО...... ще има да чакаш.
66
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
65, получаваш + !
65
0
 
1
 
! Отговори
D.T. преди 11 години
не достигат детски градини и ясли, а толкова жени безработни има които по цял ден стоят в къщи обикалят кафетата и се чудят от къде да изкарат някой лев. Една жена в дома си може да гледа до 5 бебета. Средната заплата се дели на 5 ще се определи и месечната вноска за бебе. Държавата е тази която трябва да насърчи хората към полезни дейности като ги облекчи от страна на данъци. Родителите и гледачките ще сключват удобни за тях договори. Така и кариерата на мама и бебето ще са наред а и заплата ..
64
0
 
0
 
! Отговори
Altinmarov преди 11 години
nyama kakvo da mislyat za maikite i za tehnite detza...bg maikite se vijda - mnogo sa rabotni i izdarjat detzata i majete si daje! te dosega sa se opravyali sami...znayat i zanapred kak da se opravyat... bg premierite, bg ministrite, i bg prezidentite nali gi vijdame kolko mislyat za bg maikite si, za jenite si, za dasterite si.... vse po samichki mitkat iz BG , hoikat i po sveta "ludi mladi" i tropkat hora i rachenitzi...ne vodyat s sebe si maikite si, jenite si, lubovnitzite si oficial
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината от майките и децата в България за ***. Каквото и да се мисли в тази област първо трябва да се обвърже с *** проблем, за да не станем след 20 години ние българите малцинство. Това намаляне на ДДС ще помогне на *** да гледат по-евтино децата си и съответно да раждат още деца.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До-65 Не бях се замислил,но ако е така най после равноправие.Който дава той и ще взема(повече).Харесва ми .Аз съм за.
61
0
 
0
 
! Отговори
B E E E K A P E преди 11 години
" NOVATA" KOALICIA SE ZAMISLILA ZA MAIKITE I DECATA , DECATA I TEHNITE MAIKI SE ZAMISLIHA ZA GERB I BSP KAV 6A GO RU4AT SLED IZBORITE
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с една дума ,която майка работи, ще си вземе парите за майчинство за майчинство +заплатата си.а гнусните *** фабрики за деца ще умрат,защото като не работят,няма да си вземат и майчинсвото. ПРАВИЛНО ЛИ СЪМ ГО РАЗБРАЛ. ех,дано стане така, та да спрат да се множат първобитните *** и туркета. браво 37-само така
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям идеята детските стоки да бъдат освободени от ДДС,така цената им ще бъде малко по-приемлива.
58
0
 
1
 
! Отговори
Деси преди 11 години
Относно продължителността на майчинството смятам, че ако една майка може да си позволи да си наеме бавачка или ако има достатъчно ясли, в които се полагат съответни грижи съвестно няма да има проблем за жените да се върнат на работа и преди детето да е навършило година. За съжаление обаче ги няма необходимите ресурси за такава утопия.
57
0
 
0
 
! Отговори
Деси преди 11 години
С риск да ми бъдат нащракани минуси ще си изкажа мнението. Минималното майчинство ТРЯБВА да бъде приравнено с минималната раб. заплата. Не само, защото е близо до прага на бедността, но и е абсурдно да се налага данък върху депозитите, отчитано като пропуск в нормативите, а това да се подмина. Една майка колко пък деца да ражда 2-3 и ще се спре, защото разходите за тях значително надвишават прихода от майчинството.
56
0
 
0
 
! Отговори
на който му е малко преди 11 години
На втория мандат жъ ви "оправим" !
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей сега ще видите кон боб яде ли. като искате повече пари, ще стоите по-малко вкъщитака мисли нашата администрация - някой трябва да я издържа, а всички те се държат като най-големите началници. Ама защо не напускат - щото има подкупи и защото знаят, че навън никой няма да ги вземе на работа с това мислене
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еииий и как сега ще продават най скъпите детски стоки в Европа?Сигурно без ДДС ама с Акциз!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До иннаправа си, че няма, но е създадена среда някой да ти помага в отглеждането - има ясли, не ти мрънкат затова, че отиваш да си вземеш детето в 18ч, можеш да си позволиш гледачка и т.нтук гледачките искат поне 5 лв на час, при средна заплата от 35 лв на ден, която се плаща в страната колко часа можеш да си позволиш?
52
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 11 години
Те ГЕРБ не могат да мислят, камо ли за майките. Напъват се само да "мислат" /крадат/ за джобовете си.
51
0
 
0
 
! Отговори
коментар преди 11 години
2014 год????Тези нещо си повярваха на глупостите си!!!!!