Четиригодишните задължително на забавачка

„Синята коалиция“ и родители искат президентско вето
Обновена: 18 яну 2013 14:51 | 18 яну 2013 12:35, Веселина Йорданова
144
Четиригодишните задължително на забавачка
Снимка: БулФото - архив

Предучилищното образование ще е задължително за 4-годишните деца. Това реши окончателно парламентът след тридневни дебати въпреки родителски протести и възражения от опозицията по Закона за предучилищното и училищното образование.

Текстът, който се предвижда да влезе в сила от 2016 г.,  беше приет с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и четирима независими депутати. "Против" бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.   

Още по темата

Другата седмица се очаква да се гласува в пленарната зала възможността предучилищната подготовка да се извършва по желание на родителите вкъщи или почасово.

Училищното образование ще е задължително до навършване на 16-годишна възраст. Децата ще тръгват на училище на 7 години, по преценка на родителя може и с година по-рано.

И днес в парламента не се размина без спорове и обвинения. Правите безобразие спрямо тези мънички български граждани, обърна се към управляващите Иван Костов от „Синята коалиция”.

"Четиригодишните деца трябва да се гушкат, да се обичат, трябва да се научат да обичат, трябва да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши. Прави се много силен жест към учителите. Нека ГЕРБ го направят, но да се отива до там да се карат хората насила, за да имат работа учителите, е разюздан популизъм", коментира Костов, който призна, че има частичен конфликт на интереси, защото при тези дебати мисли и за 2-годишната си внучка.

Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че в някои райони този закон не може да се приложи. Има хора, които нямат път до селото, а ги караме задължително да пращат детето си на детска градина, отбеляза той и прогнозира, че това може да доведе до поредното обезлюдяване на села.

Колегата му Лютви Местан попита, ако детето не е покрило стандартите, няма ли да му се издаде удостоверение и какво ще стане, ако не получи удостоверение. Според Местан сега в този закон няма рамка за учебния план, степента на образование и образователния минимум.

"Ако искаме да променим нещата към по-добро, не трябва да има твърдения, че обричаме този закон да не се изпълнява", отбеляза Катя Чалъкова от ГЕРБ. Според нея задължителността на образованието е важна, за да може държавата да изпълни своите задължения. 

След гласуването стана ясно, че още днес "Синята коалиция" и представители на родителски организации ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текста от закона, с който се задължават децата на 4 години да ходят на детска градина.

Над 220 родители до момента са се подписали под искането за президентското вето и са категорично срещу задължителната забавачка.

Надяваме се президентът Плевнелиев, който наложи вето върху няколко закона до момента, вслушвайки се в разумните аргументи, да се намеси и да не позволи тази сериозна политическа грешка да влезе в закон, обясни Мартин Димитров. Според "Синята коалиция" с приетата разпоредба се отнема право на родителите и се дава на администрацията.

„Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни. Чрез задължителното образование от 4 години Министерството на образованието се нагърбва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета”, коментираха родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Венета преди 11 години
Със сигурност, подобен закон нарушава толкова много човешки права, че е незаконен. Първо, манипулативно се нарича животът на децата "обучение или подготовка". Животът си е живот, не можеш задължи някой (едно дете) да живее извън дома си със закон, да яде на чуждо място, да спи на чуждо място, да го обличат и изпишкват чужди хора. Това същото за възрастни, не се ли наричаше затвор? Значи ние можем да си избираме средата, приятелите, храната, мястото, децата не могат??? Обучението на дете в подобна възраст се извършва за половин час, два пъти седмично. Другото не е обучение. Ако искат да обуча
119
0
 
0
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Но нали разбираш ,че в една група деца на толкова малка възраст се отразява семейното възпитание на всяко дете. Колкото циганчетата ще се учат от българчетата ,толкова и ще си показват магариите от собствените си същи / катуни. Не се знае накрая кой на кого ще повлияе и дали нашите няма да заговорят на ***. Ние българите колкото и да страним от тях ,не учим децата си на омраза ( или поне аз така знам) ,но те от малки ги учат да мразят българите ( чул съм го с ушите си) !
118
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Държавата абдикира. Обяви, че трябва по-малко държава в икономиката и разпродаде почти всички производства и услуги, приватизира бреговата ивица, държавни и общински гори и земи. Чуди се как да кръшка от задължението да поддържа здравеопазване и ж.п. транспорт. Не желае да защити българския производител. Но-о, твърди, че единствено тя е способна да се грижи за децата. Чудно защо с никаква друга грижа държавата не иска да се нагърби. Тъкмо върху най-крехките и безпомощните трябва да се упражнява?
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка европейска държава възрастовата група в ДГ започва от 3 годишна възраст,в Китай даже от 2г.-те затова са и толкова напреднали.Само в България може някоя майка да изреве "няма да си дам детето"и на 5 годинки още се напикава и не може да свърже едно изречение.Като искате сами да си гледате децата то не става само с любов,иска и пари.Кой ще работи вместо вас?Малко майки могат да си го позволят.Първо ревете че няма места в детските градини,после -защо да ходят...и се пише "полудяха".
116
0
 
0
 
! Отговори
THE WHO преди 11 години
Намирисва ми на фашизъм този закон. Хитлер е имал подобни закони. Тия съвсем полудиаха!!!!!!
115
0
 
0
 
! Отговори
MAIKA преди 11 години
IMAM 2 DA6ERI ,KOITO OT 2 GOD VAZRAST TRAGNAHA PO GRADINI,NE ZA6OTO NQMA6E KOI DA GI GLEDA A ZA6OTO TAKA PRECENIHME SAS SAPRYGA MI.DECATA SA NA6I A NE NA BABITE SI I NIE KATO OTGOVORNI RODITELI ,TRQBVA SAMI DA GLEJDAME I VAZPITAVAME .NA ZAPAD BABITE SI GLEDAT STARINITE ,A NIE SME GI PREVARNALI V BG NA DETEGLEDA4KI I SLYGINI.I GORDO MOGA DA ZAQVQ ,4E OTGLEDAHME 2 DOBRE VAZPITANI I OBRAZOVANI DECA ,OBI4A6I NAS I BABITE SI ,YVAJAVA6I PRIQTELITE SI.PROBLEMA E VATRE V SEMEISTVATA ,NE E NA DRYGO MQSTO
114
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Никаква детска градина!Как въобще си помислихте да пускате децата сред връстници!Плътно до мама и тати под похлупак и после пращаме децата в първи клас с една торба носни кърпички..в случаи че се отдели от вас де:Д
113
0
 
0
 
! Отговори
до 131 от ава преди 11 години
Еми нормално. Надали става въпрос за групи 15 ***, 15 българчета, а примерно 4 *** 25 българчета. Те трябва да се интегрират и образоват и то сред българи, защото иначе винаги ще е като сега - кражби, малолетни майки и т.н., а и по-зле ще става. Дори и да се изградят училища само за тях, те няма да може да се интегрират. Едно е като отидеш в Германия и учиш на немски сред немци, друго е да учиш немски в Германия в клас от единствено българи.
112
0
 
0
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
Целта я казаха и по телевизията! Искат да вкарат *** още от четири годинки ,надявайки се че така ще научат добре български и ще променят още от такава малка възраст мисленето им. За мен това е експеримент за сметка на нашите деца и джобове! Последната дума е защото надали вечно социално слабите *** ще плащат за детска градина. За тях тя ще е безплатна...Геноцида над българите продължава с пълна сила. Никога няма да дам децата си в детска градина с ***!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това и комунистите не успяха да го въведат.
110
0
 
0
 
! Отговори
hoho преди 11 години
писна ми да чета *** коментарии на престарели старци тук няма да си дадем децата и това е ако трябва ще ги водим в чужбина, ако трябва ще си сменяме адреса това е писна ни от ненормалници
109
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Като ви чета коментарите май е по-добре за вас да си затворите децата вкъщи под ключ:ДТук не става дума кой прибира пари и с каква цел,а за бъдещето развитие на децата ни.Вместо да си хвърляте децата на баба и дядо или пред Пайнерчето,по-добре някой наистина да се грижи за умственото му развитие!Друг е въпроса,че след този закон би трябвало да се открият поне още толкова детски градини...
108
0
 
0
 
! Отговори
сам ще си отпадне преди 11 години
Дайте имената на двете кокошки, които предложиха този недоносен законопроектНека да ги видим как са гледали децата си , компексарските недоучениНека го приемат тоя калпав закон.Те в затвора не влизат поради здравословни причини, та какво остава за забавачката на 4 години.Сега като се почне едно разболяване, едни болнични листове на майките, и законът сам ще си отпадне
107
0
 
0
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
Това е световна политика - да се отделят децата от рано от родителите им. Целта е да се разбие семейството като градивна единица. Да сме толерантни към еднополовите бракове, да се живее на семейни начала без брак, децата ни да имат така наречени "права", за които могат се жалват и всякакви такива безумия имат именно тази насока - да ре разруши семейството.
106
1
 
0
 
! Отговори
правилно преди 11 години
Много добро решенеие, че по мое наблюдение сегашните хлапета са супер *** и изостанали, има някой на по-3 години не може да говорят а на, 4 говорят на бебешки! Трябва задължително от 2 годишна възраст в ясла и после в градината! Какви са тези глезотии! Колкото по рано -толкова по-добре, някои родители не знаят какво е книжка и блокче за рисуване, а турски сериали и чалга по цял ден!
105
0
 
0
 
! Отговори
Интеграция преди 11 години
Преди два дни бе разпространено отвореното писмо на учители от ОУ Петър Берон в Ямбол до президента и премиера, което всъщност е зов за помощ срещу *** агресия. По-долу публикуваме част от него: Работим в непоносими условия. Училището ни се намира в *** махала на града и обучаваме предимно деца ***, много от които не знаят български и си нямат и най-малката представа за какво трябва да идват на училище. Циганчетата биват насърчавани от родителите си да се държат нагло и предизвикателно с нас, учителите. При най-малкото усилие от наша страна да ги накараме да учат, или пон
104
0
 
1
 
! Отговори
Интеграция преди 11 години
Едно писмо от Ямбол взриви медиите. В него учители търсят съдействие и помощ от държавата, заради *** агресия. Възпитателката Светла Хлебарова разказва как е направила забележка в часовете по самоподготовка на първи клас на ромче, че не си е написало домашното по български език. В отговор ромчето побягва и след 5 минути нахлува бащата и започва да крещи на учителката: Ти какво си мислиш, че няма да те набия ли? Няма да ти се размине!
103
0
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
Той човека се е социализирал с *** политици!
102
0
 
1
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
Ти кандидатствал ли си за детска градина ми че то в университета се влиза по лесно! Абе вие *** ли сте как като няма места за 14 000 деца с един закон задължително че ги открият?500-600 лв е следобедна занималня тъй като в училищата занималнята е от 1-ви клас!Още един противообществен закон обслужващ нечии интереси!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До анонимен 110 за теб не съм много сигурна, каква институция си посещавал/а, за да се социализираш, но съдейки по грамотността ти, съм сигурна, че това не е било училище!ПИШЕТЕ ГРАМОТНО БЕ ХОРА! АМАН ОТ НЕГРАМОТНОСТ И ПРОСТОТИЯ!