Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
1
 
2
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До MаузерМай само ти не си разбрал още,че по времето ,когато БСП беше на власт,необходимите процедури по реализиране на проекта бяха задействани,но за 4 години да изпълниш всички е немислимо! :) Да питам и аз герб за толкова време какво направиха за АЕЦ БЕЛЕНЕ? Едно голямо нищо! :) Е как да ги уважава човек като мъдри политици!? Мъдри?! хаха Политици?? хахахаха
239
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До РОЙТЕРС;Kaто е толкова изгодна , защо БСП не започна строежа?От строежа ще спечелят само комунистическите мутри.Росатом е заинтерисована страна не му вярвам.Сутринта по ТВ-7 руски професор разби АЕЦ-белеНЕ. Комунистите са лъжци по рождение.НЕ НА БЕЛЕНЕ.Моя баща изкара 3г. в лагера Белене,защото не искаше да влезе вТКЗС.
238
1
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
ДА на Белене е равнозначно на НЕ на ГЕРБ! Три пъти ДА на Белене!!!
237
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Който чете, ще разбере, че ползите са много. Негативите малко. А зад последните има много политически лъжи.
236
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Банкери и финансисти не знаят какво да говорят. Всеки си измисля цифри, а никой не чете докладите. Никой не иска да борави с документите. То с такива как да се работи? Който иска да гласува информирано, има доста извори.
235
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
/referendumbelene/?p=662Ето една обществена дискусия!Бойко една умна мисъл няма и трябва да му вярваме?! Да си беше наел специалисти да го светнат по темата.
234
2
 
2
 
! Отговори
horny преди 11 години
..като се замисли човек, най-жалкото е че май никой няма и бегла идея колко (горе-долу) ще струва тоя АЕЦ и кой ще го плаща. разбирам отклоненията да бяха няколко ..десетки милиона, ама тея съвсем ни взеха за боядисани врабчета - всеки си дърдори някакви цифри 5-6-10-20 млрд, ама лева ли евро ли рубли ли.... голяма боза.
233
1
 
3
 
! Отговори
horny преди 11 години
като стана дума за кашона се сетих за Седморката на Блейк и онзи аквариум с лампичките - изкуствения интелект на име Орак, до когото се допитваха в трудни моменти. та нашите управници се допитват до загубен кашон със стари бумаги от който очакват отговор на сакралния въпрос - колко ще струва АЕЦ-а... ***, до къде я докарахме! ква е тая енигма кво е туй чудо?
232
1
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Значи, по-склонен съм да повярвам че атентата срещу Доган е истински, но това с "намерения кашон с документи" е най-плоския виц който съм чувал.Значи, както си ровел Бойко по мазета и тавани, ровил, ровил и изведнъж хоп - в краката му се търкаля забравен кашон с документи... Абе аз да не съм расъл в колиба бе, Бойко???
231
1
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До БачкаторИзграждането на АЕЦ не може да стане за един мандат. Реализирането на проекта преминава през работата на няколко правителства, защото няма атомна централа в света, която да е построена за 4 години - това е невъзможно за толкова кратко време.
230
1
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До умеренПроектът АЕЦ Белене ще донесе благоденствие на цялата страна, не само за региона на Белене. Реализирането му ще гарантира милиарди левове външни инвестиции. Нова централа на площадка Белене ще осигури работа не само на 1000 ядрени специалисти, които да я управляват, но на още 60 000 българи, които ще бъдат заети в дейности по нейното обслужване.
229
1
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До unknownIDТова си беше много, ама много лош сценарий! Вече знаем кой ще е носител на тазгодишната "Златна малинка"!
228
1
 
3
 
! Отговори
огж преди 11 години
След 3 годишно управление Боко показа ,че и предните и настоящите власти са тръгнали да закриват държавата Представяте ли си -секретни документи се валят в кашони
227
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро" - ч3тете внимателно 5 милиарда е проекта,ане частта от проекта, казано е "КОЙТО", а не КОЯТО":))!!
226
2
 
2
 
! Отговори
Бачкатор преди 11 години
Плашат ни с газовите лампи-долни комунисти,умрели кучета.Защо не построихте до сега Белене?Защо Станишко не е подписал договора?БСП е антибългарска партия.Народа е изцеден .Сития не вярва на гладния.Комунистите си разпределиха 17 милиарда лева,сринаха банковата система,фалираха многократно България.Сега ни подготвят още един фалит.После искат да приложат още един експеримент на гърба на народа.Нема да стане тунеядци.
225
1
 
3
 
! Отговори
Канцеларски плъх преди 11 години
*** държавата ,в която из разни кашони държат междудържавни договори!?
224
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма за момента по-добър министър от Борисов. Тези *** побойници ли искате.Само Бойко
223
1
 
4
 
! Отговори
Bobis преди 11 години
Всеки които пише в коментарите :Пожарникар,***,лъжец!!Да стане Министър претцедател и какво е постоил през живота си.1.магистрала Тракия2.Дунав мост3.Метро4.театри Перник,Русе,5.зала Армеец6.много регионални проектиБургас,Русе,Търново,Пловдив,и ОЩЕМного
222
1
 
3
 
! Отговори
не мога преди 11 години
не мога да разбера -нали за това е реферндума,ако искате ходете ,ако искате не ходете ,ако искате гласувайте ,не знам какво искате -комунизма бил лош ,сега пък демокрацията била лоша,утре ще кажете да я караме на свещи и газени лампи/това съм го видял ,преди да построят аец/,после ще поискате жените или старците да не гласуват,вече не знам..
221
1
 
3
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НИИИИИ !!!!!!! преди 11 години
В КАШОНА НА ГЕРБ КРИЛИ БАЩАТА-ТИКВА НА НАШИЯ *** ПОЖАРНИКАРЯ БОЙКО БОРИСОВ- КАШОНА БИЛ КРЪГЪЛ!!!!!! ТИА ОТ ГЕРБ СА СКАСАХА ДА ЛЪЖАТ НО КОЙ ЛИ ВЕЧЕ ИМ ВЕРВА!!!! АЗ ЛИЧНО ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМ НА ТИКВАТА БОЙКО БОРИСОВ!!!!! 4 ГОДИНИ УПРАВЛЯВАТ И ЧАК СЕГА НЕМИРИХА КАШОНА!!!!!! ДОЛНИ НЕКАДЪРНИ ЛЪЖЦИ!!!!!