България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас

Двама от тримата терористи били свързани с радикалната организация
Обновена: 7 фев 2013 15:39 | 5 фев 2013 16:50, Веселина Йорданова
812
България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас
Взривеният автобус в Бургас. Снимка: Булфото

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Още по темата
Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт. Единият от 2006 г., а другият от 2010 г. са живели на територията на Ливан. Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада.

На територията на България те действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и са се регистрирали в хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Цветанов напомни, че беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Филип, а впоследствие още една, също от Мичиган, на името на Рико.
 
С фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джеймсън е нает автомобил на територията на Равда.

От намерените документи е изолиран ДНК-профил на Рико и на Филип.

„ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Бургас“, обясни Цветанов.  „Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула“, добави той.

Движението на двама от терористите е проследено от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи. Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

Винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес между българското правителство и правителството на Ливан, и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени – някои от тях вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия и на Канада, и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, заяви Цветанов.

За обявяване на тази информация във връзка с атентата Цветанов каза, че е дадено разрешение от наблюдаващия прокурор. На журналистите не беше дадена възможност за въпроси с мотива, че повече данни не могат да бъдат оповестени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


812
Още по темата: Цветан ЦветановКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
41
 
! Отговори
някой преди 11 години
Ето защо жидчето Младенов беше наскоро в Израел.
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами прости хора управници на бедна държава са най-лесните маши в ръцете на големите сили. Англия се дуе, викат баце осиираме пейзажа а те виждат как реагира континентална европа и в частност Франция. И още много анализи ще си направят за наша сметка. Една две бомби, голем праз и без това бедняци и *** не им трябват. Хвала на всички гласували за ГЕРБ, през лятото повторете вота си. Аз вече се махнах от БГ, а ти?
58
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така започват войните по света ,.....САЩ запалват фитилЯ ,и.....оДИ се оправяй!САЩ единствената държава ,която произвежда ---''ПРИЯТЕЛСКИ'' РАКЕТИ и води ''ХУМАННИ " войни !
57
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Кой ли ще работи сезонно в бургаското летище --засега няма много желаещи ))) *** ще трябва да им вдигне 3 пъти заплатките иначе ще си носят сами куфарите )
56
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 11 години
До Бг поданникми то до Дондуков има и метро наблизо, ако не знаеш...
55
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много набързо, некадърно и грозно скалъпени "доказателства". Разследването наистина е вървяло добре, но се намесиха американците. Те са свиквали да е по тяхната. Също както при 11.09.2001. Не е важна истината.
54
2
 
36
 
! Отговори
Бг поданник преди 11 години
Ей, терористчета, сега да не вземете да слагате бомби в метрото. Ей къде ви е Парламента и Дондуков 1, гърмете там колкото искате.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип..."????!!! Значи профила на този дето се казва Рико, съвпада с профила на т. нар. Филип - значи Рико - Филип е един и същ човек - я ся де!!!
52
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 11 години
EEeeeeй, ако не беха го казали да си помислим нещо, ама ся няма какво и да мислим дори...
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само война не е имало в Бг ,иначе всичко отрицателно ,което съществува по света,........ е в България !
50
4
 
17
 
! Отговори
Рухолах Хомейни преди 11 години
Най-добре е Башар да дойде с танковете.
49
1
 
3
 
! Отговори
Do 4ефо преди 11 години
А това в Бургас какво беше бе тъпо ***?
48
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А така, сега вече става весело. А дано да ни го НАЧ.КАТ най накрая. Такова деградирало котило като българите НЕМА. Нито пари, нито полза ИМАХМЕ ДА СЕ ВРЕМ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ.
47
5
 
25
 
! Отговори
МАХДИ! преди 11 години
Народе събуди се..какво Ви става бе хора?Вие до сега къде бяхте?Целият свят знаеше това което обявиха и то от месеци не е тайна за никого камо ли за службите и за Хизбула..Какви молове и какви простотий са ви в главите?СВЕТА ОТДАВНА Е НА ПРАГА НА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА..НЯКОЙ СПОМНЯ ЛИ СИ КАК ЗАПОЧНА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?
46
6
 
60
 
! Отговори
ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА преди 11 години
Това вече е напълно оправдан повод да се вдигне всенароден бунт. Не може група продажници да ни скарват с друга държава заради еврейски интереси. Тези прошляци цв цв и борисов трябва да бъдат изритани от постовете им и съдени на народен съд за държавна измяна! Това е ИСТИНСКИ ПОВОД за протест, ако имате национален дълг и чест и осъзнавате колко е малоумно, продажно и манипулирано това, което става, трябва да се дигнем и да ги спрем преди да си направим и още врагове. Пикая на САЩ и Юденланд !!
45
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По документите е останала кожа и коса от терористите. Може и некой кокал. Нали само едни документи имаше бе Цвър Идиотский. Сега всички паспорти ли намерихте ? А кажи ми как от една пластмасова карта ще останат частици кожа, коса или слюнка за да намерите ДНК. И то при условие, че въобще не ви е трябвало, понеже имате чаркове от терористина. Огромни нескопосани лъжи скалъпихте бе чукундури.
44
47
 
7
 
! Отговори
megafon преди 11 години
Радвам се, че обявихме истината.
43
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква стана ТЯ...? Каквото ни ЗАПОВЯДАХА от САЩ ,....ТОВА СТАНА !А ходи и обяснявай ,на АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ ,ЧЕ НЯМАМЕ НИЩО ПРОТИВ ----ТЯХ?
42
3
 
50
 
! Отговори
Васко преди 11 години
Обосновано предположение!?много удобно за САЩ и Израел но много опасно за България,бог да ни пази от продажници...
41
10
 
9
 
! Отговори
националист преди 11 години
Всеки *** различен от Българин си е потенциален тереорист !Да живее България!!!