България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас

Двама от тримата терористи били свързани с радикалната организация
Обновена: 7 фев 2013 15:39 | 5 фев 2013 16:50, Веселина Йорданова
812
България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас
Взривеният автобус в Бургас. Снимка: Булфото

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Още по темата
Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт. Единият от 2006 г., а другият от 2010 г. са живели на територията на Ливан. Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада.

На територията на България те действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и са се регистрирали в хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Цветанов напомни, че беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Филип, а впоследствие още една, също от Мичиган, на името на Рико.
 
С фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джеймсън е нает автомобил на територията на Равда.

От намерените документи е изолиран ДНК-профил на Рико и на Филип.

„ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Бургас“, обясни Цветанов.  „Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула“, добави той.

Движението на двама от терористите е проследено от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи. Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

Винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес между българското правителство и правителството на Ливан, и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени – някои от тях вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия и на Канада, и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, заяви Цветанов.

За обявяване на тази информация във връзка с атентата Цветанов каза, че е дадено разрешение от наблюдаващия прокурор. На журналистите не беше дадена възможност за въпроси с мотива, че повече данни не могат да бъдат оповестени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


812
Още по темата: Цветан ЦветановКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ, които от 23 години ни лъжат под знамената на различни каузи и партии, те същите ни продадоха на американците и ликвидираха армията ни! Продадоха и закриха авиобазите ни, нарязаха годните ракети и самолети, изкупувайки американски кочини трета ръка. Те проклеха и обрекоха България и българския народ да няма противовъздушна отбрана, да няма национална сигурност. Запомнете добре лицата им като отидете до урните! Бойковци, царисти, станишевци, костовисти - всички изпълняват един план!
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еее нашите най после прогледнаха.израелците откога го казаха хората.ми сега какво ще правим.а Цецко
38
43
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Ми че Хизбула е разбира се, той Нетаняху още в същия ден го каза... Странно защо отне 7 месеца, за да се обяви.
37
6
 
62
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Малеййй тия ни вкараха във война! Егати ***...
36
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ще ни вкара във война
35
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американските *** имат силни методи, спор няма... Мисля, че с това България стигна дъното ...
34
7
 
24
 
! Отговори
мм преди 11 години
да се пише у форума е лесно, да си мръднеш г.за да гласуваш е трудно (справка референдума). Еми вече и да се пътува в метрото ще е трудно (опасно). С какво заслужих нещастието да се родя е бантускотия :(
33
5
 
36
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Да... вече си имаме занимавка, малко ни беше битовата престъпност, малко ни бяха ордите *** където минат желязо не остава, сега и терористи ни тръснаха!Един туризъм си имахме дето вливаше свежи пари, сега и него искат да затрият!Интересно за колко ли ни продадоха?
32
21
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Леле, мале, какви откачалки се сабраха за нула време в тая тема....
31
4
 
36
 
! Отговори
8888 преди 11 години
аз лично не вярвам да са Хизбула !
30
3
 
51
 
! Отговори
katq.georgieva.56 преди 11 години
Във война искат да ни вкарат тези *** шарани!
29
1
 
50
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Хаиде ,,нашите евреи Младенов и "Тъпчовци сие " ни замесиха срещу организация имаща милиони долари и нямаща какво да губи -дори живота си --кой ще е отговорен ако българският народ е окъпан в кръв от терористите ??? Дянков ще избяга за САЩ както разбрахме - другият еврейн Младенов и той ще избяга -а кой ще плаща -бедните българи по спирки и метра -те ли ще гинат ????
28
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"От намерени документи е изолиран ДНК профил"?!?Това на Младенов да не му го пошушна някой при"изненадващата си визита"при Нетаняху,защото Хизбула отрекоха участие в което Нетаняху ги обвини веднага след атентата извършен от ТЕРОРИСТИ.
27
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да се обяви, че са от Хизбула трябва да се покаже, че има някакъв списък, в който фигурират като членове. Черно на бяло. Въобще може ли да същектвува такова нещо ? А Цвинокио Ненормалний. Аз казвам, че не може. И то без въобще да съм се занимавал с подобни въпроси.Че Цвинокио Тъпоглавий ти така можеш да обвиняваш всеки в каквото си поискаш.
26
2
 
54
 
! Отговори
ВОЙНА ИЛИ? преди 11 години
ЕМИ ТАКА Е КАТО ГО ЧАКАМЕ ТИКВЕНИКА САМ ДА СИ ХОДИ А НЕ ГО ПОМЕТЕМ.ЧАКАНЕТО СЕ ПЛАЩА НЯКОЙ ПЪТ С ЖИВОТА
25
3
 
31
 
! Отговори
ХХХХХХХХХХХХХХ преди 11 години
Сега ще има атомски бомби ужас спасявайте се.
24
35
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
***, никой не ви иска мнението, давайте ми сега минуси на фуя !!!
23
3
 
47
 
! Отговори
WA DC преди 11 години
то толкова привиквания при големия брат - от къде другаде да са терористите..... Ако бяха казали - ще кажете че са от Курило, от Курило щяха да са....
22
4
 
43
 
! Отговори
Don Vlazo преди 11 години
Еееее, аре сега, че той Нетаняху още юли месец си каза, че са иранците... После леко до Вашингтон за спявка, междувременно се смени посланика у нас, свежо мнение ииии така... Налапали сме го до сливиците с тея гадини...
21
8
 
66
 
! Отговори
154 преди 11 години
Хайде герберчета възхвалявайте вождовете си,защо мълчите? Най некадърното управление на България.