Версията за Хизбула е съшита с бели конци!

БСП, ''Атака'', ДПС и Синята коалиция скочиха срещу разкритията за атентата
Обновена: 6 фев 2013 14:27 | 6 фев 2013 11:29,
468
Версията за Хизбула е съшита с бели конци!
Атентатът в Бургас. Снимка: Булфото Архив

Втори ден продължава спорът между опозицията и управляващите по изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че страната ни има данни, че Хизбула стои зад атентата на летище ''Сарафово''. Този път БСП, ДПС, ”Атака” и Синята коалиция се обединиха срещу позицията на правителството. На отсрещната страна остана само парламентарната група на ГЕРБ. Опозицията беше категорична, че Цветанов няма достатъчно доказателства за подобни твърдения и поставя под въпрос нацоналната сигурност на страната.

В доклада на вътрешния министър Цветан Цветанов за атентата в Бургас, представен вчера пред КСНС, нямаше нито едно пряко доказателство, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, заяви Волен Сидеров.

Във вторник след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност Цветанов обяви, че двама от атентаторите са идентифицирани и има данни те да са свързани с радикалната организация.

По думите на Сидеров единственото доказателство на Цветанов било, че роднини на заподозрените за атентата са се снимали с лица, свързани с ливанската групировка. Сидеров отново припомни, че нито една парламентарна група не се е съгласила със становището, че Хизбула стои зад нападението.

Още по темата

Веднага след приключването на КСНС и Сидеров, и лидерът на БСП Сергей Станишев се противопоставиха на тезата на Цветанов и обясниха, че това е опасно за Бъргария. Върху правителството е бил оказан силен натиск да каже съшитата с бели конци версия, че Хизбула е отговорна за атентата, заяви Сидеров. По думите на лидера на ''Атака'' това е необходимо на Израел и САЩ, за да започне война в Близкия Изток.

''Правителството вкара страната ни във война'', отсече Сидеров. Той поиска свикване на анкетна комисия, която да разгледа всички доказателства. Лидерът на ''Атака'' намеси в изказванията си и евентуална Трета световна война.

Изявлението на вицепремиера Цветанов е необходимо и закономерно и ние като членки на евроатлантическите структури трябва да вземем отношение, заяви в отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. По негови думи, ако страната ни не вземе активна позиция по темата, можем да бъдем обвинени, че подкрепяме организации като Хизбула. Велчев заяви, че доказателствата, представени от вицепремиера, са били сериозни. Той призова Сидеров да не преувеличава и да не сипе пресилени заплахи пред парламента.

След терористичния атентат правителството на България не веднъж обявяваше, че ще обяви резултати от разследването само при категорични доказателства, които могат да издържат пред съда. Тази линия обаче неочаквано претърпя промяна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По негови думи единственото обяснение за промяната на позицията е външен натиск. Това действие е изключително рисково, заяви лидерът на БСП.

Той беше категоричен, че в доклада, представен от Цветанов, няма категорични доказателства, а само данни за косвени връзки. Станишев припомни, че още преди заседанието на КСНС чужди медии са обявили какво ще бъде решението на съвета.

"Доказателства за извършен от Хизбула атентат на територията на ЕС може да промени начина, по който ливанската шиитска групировка се възприема в Европа, която досега отказваше да последва решението на Вашингтон движението да бъде определено като терористична организация", писа вчера "Уолстрийт джърнъл" още преди началото на заседанието на КСНС.

Станишев постави въпроса за състоянието на националната сигурност като цяло и обясни, че в последно време е имало няколко сериозни пробива в сигурността. Като пример той даде опита за покушение над Ахмед Доган на 19 януари и стрелбата по Златомир Иванов – Баретата на стълбите пред Съдебната палата преди малко повече от седмица.

Думата взе и Лютви Местан от ДПС, който също подкрепи тезата на БСП и ”Атака”.

Явно имаме различно разбиране за отговорността пред интересите на българските граждани, заяви Местан. По думите на Местан интересът на българските граждани ще бъде защитен само когато решенията на правителството по теми, засягащи сигурността на страната, се придържа към решенията на Европейския съюз. Хизбула не е призната за терористична организация от ЕС.По думите на Местан индивидуалните решения на правителството поставят под заплаха сигуронстта на страната.

Ние сме в сътояние на нови рискове за националната ни сигурност, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той обясни, че за първи път дебат от КСНС се пренася в парламента и това се случва поради липсата на консенсус.

Тази дискусия показва слабост пред новите рискове. Всички излизат и казват колко са притеснени. И е нормално да го казват, заяви Костов. По думите му парламентарната група на Синята коалиция е снела доверието си от Цветан Цветанов. Този човек от тази трибуна чете и обвини невинни доктори в смъртта на мъртвородено дете, заяви Костов. По този начин той припомни случая с лекарите от Горна Оряховица, които бяха обвинени от министър Цветанов от парламентраната трибуна за смъртта на дете, но в последствие те бяха категорично оправдани от съда. Костов ирази недоумението си защо вътрешният министър е представил позицията на страната, а не президентът. Костов обвини Цветанов в неблагонадежност и обясни, че той не може да бъде източник на такава информация.

Съпредседателят на Синята коалиция поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парлемента, за да каже какви мерки ще предприеме срещу новите заплахи пред страната. Страховете на българските граждани трябва да бъдат успокоени, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
4
 
1
 
! Отговори
ДО DDD67 преди 11 години
Аз не съм другар, а господин. Виж там, прочети какво значи "Военен пакт" и стига си се шашкал. С такива паникьори като теб безгръбначието се превръща в синдром.
286
2
 
1
 
! Отговори
кой ти диктува преди 11 години
Василев не ни учи на български?!? Вие колко сте? Ти и въображаемите ти приятели, може би? Верно, много са ти зле писанията, нищо не ти се разбира. Хаос м/у ушите, явно.
285
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ, ВИЖТЕ РЕЧНИКА НА СОЦИАЛИСТИТЕ, ВИЖТЕ ЕПИТЕТИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ, ЧУЙТЕ ОБИДИТЕ, УСЕТЕТЕ ОМРАЗАТА. ВИЖДАТЕ ЛИ НЯКЪДЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ИДЕАЛИ" СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО? АЗ НЕ. И ТЕЗИ ЛИЦЕМЕРИ ИСКАТ ДА НИ УБЕДЯТ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ. ЗАБАВНО.
284
2
 
1
 
! Отговори
До 385 преди 11 години
За кво гласуване и кви партии врещиш ва ? Тука стаа въпрос за атентати...
283
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не ми вервате гърбави, прочетете статията "Замесените в атентата са в една и съща чужда държава" там си го пише...Аха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха хаха ха Оле оле оле леле мале леле лел Ехехехехе хе хе хе хе
282
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕРИОЗНИТЕ, ПРОФЕСИОНАЛНИ И ОБМИСЛЕНИ ДОВОДИ НА КОМУНЕНЦАТА ОБИКНОВЕНО СА ОТ РОДА НА: ТИКВА, ГЕРБЕРАСТ, ЦВ ЦВ, БУДА, ***, ***, ***, *** И ПРОЧЕЕ. А, ДА, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ТИПИЧНОТО ЗА КОМУНЕНЦАТА ЛИЦЕМЕРНО ОБВИНЕНИЕ НА ДРУГИТЕ В ГРЕХОВЕ, ИЗОБИЛНО ПРИТЕЖАВАНИ ОТ САМИТЕ ТЯХ. АЗ НЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЛИЦЕМЕРИ И ДОНОСНИЦИ, А ВИЕ?
281
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги герберухченца.. Комисар Флоров официелно е заявил, че самоличността на извършителя е все още неустановена. Днеска така е казАл. Аз повече нямам какво да кажа за цялата ситуация около разследване и обвинения... Няма смисъл. Всички лъжат.
280
2
 
1
 
! Отговори
ДО DDD67 преди 11 години
ДОСТА СИ ГЛУПОВАТ, ВЕРОЯТНО ТОВА Е ПРИЧИНАТА ОЩЕ ДА НЕ ЗНАЕШ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЧЛЕНУВА В НАТО.
279
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Василев не ни учи на български, че ти не можеш да разбереш , защо на Израел им трябва това ,което казаха първия ден за атентата ,да е Българска версия -- територия на ЕС , ЕС да обяви Ливан ,че има теротистично правителство ?Да въвлече и Европа във войната .Те си представиха исканията пред Американците ,че има една червена линия до която Иран може да обогатява уран и сега са стигнали линиятя и трябва да им нанесат удар ?- живея в САЩ и това са исканията им .! Обама ще посети Израел до Март .
278
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗНАЧИ ДЯНКОВ БИЛ ***. ИНТЕРЕСНО, НЕ ЗНАЕХ ЧЕ В ХАРВАРД ИМАТ НА РАБОТА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ***.
277
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП ДПС И АТАКА - *** НА ДС ПЕЯТ В ЕДИН ГЛАС
276
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо президентката, цвъкльо и тиквата да си подадат оставките и да са вече на съд за това че проспаха атентат на наша територия за който ни предупреждаваха месеци преди това, те изкарват пак предишните виновни. Пълен провал на националната ни сигурност и позор!
275
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Василев , част от фактите на место , са прибрани от Израел и в България остава разпокъсания труп. Остановяват кой и заедно с Интерпол и Европа търсят лицето и тези които му помагат и взривяват . Това са факти !Веднаж от Бургаското разследване казвт че един от тях е от Франция а е мароканец - дават имената на двама ?Сега са Канадски и Австралийски граждани . Добре да ги намерят и да проследят къде са живяли и да ги задържат !И понеже в Израел има доказателства , да кажат те , заклячението !
274
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в последно време е имало няколко сериозни пробива в сигурността. Като пример той даде опита за покушение над Ахмед Доган на 19 януари и стрелбата по Златомир Иванов БаретатаХахахаха, Станишев е луд, какво чакат докторите от 4 километър.
273
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия пък продажници ДПС и БСП ще ми разсъждават за национални интереси. Вас не ви интересуват националните интереси, а лапачката. А лапачка за вас повече няма да има. Дано следващия атентат на Хизбула е на Позитано 20, че да се отървем веднъж завинаги от тези *** и национални предатели.
272
2
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
от къде има такива побъркани , че , като коментираме България и интересите ни , значи сме русофили ?То е тъпо та като чете , не схваща за какво става въпрос , ако въобще чете статиите ?
271
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хизбула явно са финансирани от САЩ и Израел също като Ал КАйда
270
2
 
5
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 11 години
По пътя на логиката стигнахме до следните изводи:- щом единия е от Канада, а другия е от Австралия - значи живеят в Ливан.- щом живеят в Ливан - значи са от Хизбула.
269
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снощи в Референдум по БНТ един ливански журналист беше донесъл партийния вестник на Хизбула, която вече 2 години как управлява Ливан и само 10 дни след атентата в Бургас в този вестник черно на бяло е написано, че с този атентат Хизбула достига до нови недостигани преди това терени и отваря по далечен фронт на Израел! Точка! Те си го признават, а ние трябвало да си мълчим, защото Станишев така казал, за какъв се има този първо съветски, после станал руски гражданин и чак тогава дошъл в България
268
3
 
4
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Израел ще се оплетене сам в своите интриги, подмомагането на крайни ислямисти в Сирия ще доведе до непредвидими последствия за Израел, който си мисли, че ще може да ги контролира. Иначе бомбеният удар на 30.1. на сирийски научни звена от израелската авиация е позорен акт.