България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години

Най-големият нетен бенефициент сме на база брутен национален доход
Обновена: 9 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 22:07,
636
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години
Снимка: Ройтерс

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия, и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС до 960 млрд. евро за 2014-2020 г. България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Още икономически новини от света търсете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България незабавно да се раздели на 2 , Пловдив е Столицата на България , таа Сръбско-Градцка София да си я вземат обратно
374
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви са тea Заплати от рода на 1500 лв. в София , а в Русе хората са на по 300 лв.
373
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София да се отдели от България , София не е България
372
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
goliamo kradene gi chaka drygarite edni i sashti 23 godini vi manipolirat.kolkoto poveche im viarvate tolkova poveche shte mizerstvate.
371
1
 
12
 
! Отговори
БИЗНЕС МЕН преди 11 години
Малииии, колко много пари за КРАДЕНЕ!!!Браво Бойко, дай сметката където да преведем 10 % от откраднатото.
370
0
 
2
 
! Отговори
mamin sladak преди 11 години
URAAAAAAAAAAAAAAA...
369
0
 
5
 
! Отговори
шошо преди 11 години
Заместник-министър в МРРБ замина да усвоява особеностите на руския лов29-годишният заместник-министър в МРРБ Николай Нанков се похвали, че заминава днес (8.02) за Русия, където ще ловува едър рогат дивеч в луксозно дивечовъдно стопанство край Санкт Петербург цели 10 дни. Запознати припомнят, че цената на подобни изживявания в Русия тръгва от 40 000 долара нагоре. Любопитно е, как младият политик е спестил толкова пари за кратката си 4-годишна трудова биография, която започва директно като областен управител на Ловеч, когато е на крехката възраст от 25г., а след това поради изключителните си
368
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТА ООООООООООО Клакьора вземи и лимон че като лизеш да ти е по грапав езика
367
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дадат една таблица по държави: кой колко внася и колко получава и какво остава нето.
366
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нищо работа Станишев и Доган щяха да договорят поне 25 милиарда евро.
365
0
 
8
 
! Отговори
Realist преди 11 години
Sofia shte poluchi 12 miliarda, a ne България!
364
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 473И кои са тези държави ?
363
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12 млрд ще вземем, освен ако БСП са на власт.
362
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Полша съобщиха, че ще получат 106 милиарда евро и стават най-големият бенефициент в ЕС. Предполагам, че става въпрос за бруто, но все пак звучи внушително...
361
0
 
4
 
! Отговори
На България... преди 11 години
...и трябват 10 млрд. Евро на година, за да съществува в сегашното си състошание... Останалите цифрички оставшм на журналята - то бива простотия, но това на нищо не прилича...
360
3
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Така е, защото този път Рапонът НЕ Е ХЪРКАЛ на заседанието на съвета.
359
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПОГЛЕДАИТЕ ФНИМАТЕЛНЯ НА СНИМОК ГДЕ СЕ Е МУШНАЛ КЛИУЧОК...ХИХА...БАЦОК...!...ВААЛНУВАШТА СНИМКА С ВЪТРЕШНО НАПРЕЖЕНИЕ И НЕДВУСМИСЛЕН ЖЕСТ НА ПРЕМИЕРА КЪМ БУЛГАРСКИО НАРОД...!
358
3
 
13
 
! Отговори
Priest преди 11 години
Проблемът на България не са ГЕРБ и Бойко Борисов, а всички хора, които се надяват да работят по-малко и да печелят повече чрез връзки, връзки с всяка партия, която е на власт, с всеки директор, който определя търговете, с всеки, който е готов да купи майките им. Българи, вие сте продажници! Няма лошо. Проблемът е, като се обърне палачинката и се наложи да се сменят господарите. Обаче вие цял живот това правите, лижете на господарите. Вече ви се услажда. Никой няма да ви пожали.
357
2
 
8
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Последно, колко ще внесем, колко ще получим, за какви програми и по колко на година за всяка? Това са пари, лесно се изписват с цифри. А винаги се пише нещо примерно такова: усвоили сме 10% повече, но до края на периода ще бъдат 70%. Бла-бла-бла. Откъслечни данни. Готови изводи. Дайте какво сме получили през миналия програмен период, какво ще получим 2014-2020, ние ще си преценим нараства ли, намалява ли.
356
3
 
12
 
! Отговори
BH преди 11 години
до vanzanВ тази държава живея, да. И изкарвам не лоши пари, но си сцепвам *** от работа. Бачкам и не мрънкам, защото с мрънкане нищо не се променя. Може и по-добре да е, но пак казвам не става с вълшебна пръчка. Не съм съгласен пенсиите и заплатите да са толкова ниски, но никой няма да ги дигне ей така. Не е толкова лесно просто, един куп работи са навързани.