Разсекретяват договорите за приватизации на ЕРП-тата

Удряме монополите, радва се Яне Янев
Обновена: 19 фев 2013 19:29 | 19 фев 2013 15:28,
55
Разсекретяват договорите за приватизации на ЕРП-тата
Яне Янев. Снимка: архив Булфото

Договорите за приватизационна продажба на акции на енергоразпределителните дружества и на документи за следприватизационния контрол ще бъдат публично оповестени. Това реши парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

По искане на опозицията беше решено да бъдат разсекретени и договорите, които електроразпределителните дружествата-майки сключват със свои дъщерни дружества за извършване на дейности.

Комисията реши още да осигури публичен достъп до приватизационните договорите на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Всички документи ще бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, заяви председателят на комисията Яне Янев. Публикуването на документите ще започне още днес.

От дни в цяла България има протести срещу високите сметки за ток, ЕРП-тата и монополите. Едно от исканията на протестиращите е именно прозрачност в сектор.

По време на заседанието бяха изслушани представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията по приватизация, както и на Националната електрическа компания.

Лъчезар Борисов от Министерството на икономиката обясни, че преди година и половина за първи път ЕРП-та са изплатили на държавата дивиденти в размер на около 43 - 45 млн. лева. От тях по 1,6 млн. лева са дивидентите на държавата от ЕВН и ЕОН, а останалата около 40 млн. дивиденти са от ЧЕЗ, обясни Борисов.

Днес първо ВАП заяви, че ще поиска ДКЕВР да стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а по-късно и министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това ще се случи до край на деня.

По думите на Янев решението за разсекретяване на договорите е целенасочен удар срещу монополите.

Решението е в отговор на основателните искания на гражданите да няма свещени приватизационни крави на прехода, заяви Янев. По негови думи ЕРП-ата и Мариците  са били толерирани от всички власти, но сега парламентарните групи са действали консенсусно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 11 години
МИ ДОСЕГА ЩО СПАХТЕ БЕ ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ ОТ ПРОТЕСТИ ТЕ ОЩЕ НЕ СА РАЗСЕКРЕТИЛИ ДОГОВОРИТЕА ЧЕРВЕНАТА КЛИКА И ДПС ТОЧАТ ЛИГИ КОЙ ДА ХВАНЕ КОКАЛА
43
0
 
2
 
! Отговори
Спас преди 11 години
Зщо Янето не вземе да поразрови и Държавната ТЕЦ "Марица изток 2".Калкулира ли се в цената на тока от централата, издръжката на Берое?100% собственост на ТЕЦ-а. По какъв начин се издържа отбора - Важи ли изобщо там закона за обществените поръчки или се краде безогледно?
42
2
 
1
 
! Отговори
ruseborn преди 11 години
Във всеки град да се организира движение наречено Бъдеще за Русе Бъдеще за София и т.н. После те ще прорастнат и обединят в ПП Бъдеще за България Това е единствения път да си намерим НОВИ кадри, милеещи за страната и гражданите й. НЕ ЧАКАЙТЕ!!! Не губете време а действайте!!! Не свалите ли Бойко Борисов веднага, през юли няма да има и стотинка в държавната хазна за заплати, пенсии и здравеопазване! Написано от един чужденец който обича България
41
0
 
5
 
! Отговори
ГЛАДЕН ПРОКУРОР преди 11 години
ДА БЪДАТ РАЗСЕКРЕТЕНИ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ СВЪРЗАНИ С ЕНЕРГЕТИКАДА БЪДЕ РАЗСЕКРЕТЕН ДОГОВОРА С ГАЗПРОМТАМ ИЛИ ОВЪРГАЗ НЕ Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ СХЕМАТА КАКТО СЕ ИЗСИЛИ БОКО IИЛИ НЯКОЙ СИ ДЕЛНА ТЯХНИТЕ 141 $ = 41 % ОТ СТОЙНОСТТА НА ГАЗАКЪДЕ Е КОМИСИЯТА , РЗС-ДС И СМЕШНИКА МАКЕДОНЕЦДА СЕ ПРОВЕРИ ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НА ЛУКОИЛ - НИЩО, ЧЕ Е ПРИЯТЕЛ НА БУДА IДА СЕ РАЗСЕКРЕТИ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА НА ДВАТА САФИИСКИ ТЕЦаИ ТОВА ДА СТАНЕ С ОБРАТНА СИЛА КАТО ДАНЪЦИТЕ ИМ ОТ1989г. ДО ДНЕС
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пеерунгел още ли се бута в политиката? Мислех, че е намерил някой дупетат от ДПС и си живеят щастливо на семейни начала - Яне мие чиниите, готви и гледа турски сапунки, а депутата от ДПС ходи у джамията и местното кафене да цъка карти...
39
3
 
5
 
! Отговори
БОЦ преди 11 години
До darcas ЕЙ ти с калашника как броиш до 7 млн.,***,та ние видяхме колко сте на референдума.Я да не говориш от името на народа.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ух и аз да му се израдвам на Янето.ух
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес защо привържениците на БСП започнаха да защитават ЕРП?
36
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекето Янев се опитва да изчисти вината на борисовото управление.ЕРП-та са само върха на айсберга.Това некадърно управление провали всичо до което се докопа.
35
3
 
17
 
! Отговори
Дедо склеротик преди 11 години
До 32-помня,помняя!Затова от всички бекапета(ендесевета,седесета,депесета)да очистим всички земни кълбета.Не вервайте на Кунева,Надето,другото Наде и всички други мъжки и женски ***(прости ми Господи!).И помогни на Бойко,че не може да намери свестни хора за добруване на хората.Че има и рогачи,които вече трето поколение живеят в града и не станаха станаха БГ.АМИН!!
34
11
 
5
 
! Отговори
EE преди 11 години
Абе май ще излезе, че не ЕРП са виновни, а държавата! Дружествата почнаха да си публикуват договорите, като по-голяма част от парите се връща в държавата! Какво става с тези пари? Да отговорят от регулатора! Какво регулират, какво ценообразуват! ГЕРБ да не ми се оправдават с предишните, ами да кажат колко пъти вдигнаха тока и колко реда добавиха на фактурите
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ПУБЛИКУВА ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИТЕ ЦЕЛИЯТ НАРОДА ДА РАЗБЕРЕ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ. НЕ ВСЕКИ ИМА КОМПЮТЪР И МОЖЕ ДА РАБОТИ С ТАКЪВ. ЯНКЕ.
32
8
 
18
 
! Отговори
33 преди 11 години
Бойко е велик той е генерал нее като станишев и доган редници,така че Бойко показза чее абсолютен водач на България,никога Бойко оставка тия *** трябва да бъдат в затвора в имато на народа.Те сега го правят от страх,но няма къде да избягат.Само ГЕРБ САМО БОЙКО БОРИСОВ НИЕ СМЕ СТЕБ МОЩНО НАПРЕД.
31
6
 
5
 
! Отговори
до До Смешник 32 преди 11 години
До Анонимен А не малко са на Доган поне 4милиона.Как са откраднали 1 милярд от Белене като според Борисов по времето на Станишев е изплатено 300 милиона /като с част от тези пари е правена подстанцията необходима за Белене явно можеш да кажеш ти .Явно знаеш и за какво Боко ги дундурка ЕРП-тата ,може би някой да получава заплата по 35 000 лв. и да е бивш шофьор на Пашата,а Боко и Пашата не се познават нали? Кой ли продаде остатъчният дял на ЕРП-тата с 700 милиона по евтино ?
30
2
 
2
 
! Отговори
Щом е Яне... преди 11 години
Всичко хубаво *** си е * работа!Само ще размахат хартия пред камерите - и НИЩО!Тия меки трикове вече сме ги гледали!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СмешникКой ги подписа тези договори другарю? Кой ги толерира миналия мандат? Кой открадна 1 милярд лева от блелене? Кой плати 2 милиона хонорар на Доганя? Кажи бе ***, кажи :)))
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знае ли някой какво работи брата на честното Яне?
27
13
 
9
 
! Отговори
darcas преди 11 години
Тикво, не разбра ли, че не зависи от теб, дали ще останеш на власт. НАРОДА е твоя работодател, и ако иска да те уволни, нито милиция, нито жандармерия ще те спасят. Ние сме 7 милиона, колко ти е полицията и жандармерията?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а за фотоволтаичните централи защо ги криете? Там има много интересни имена.Мършиииииии всичко трябва да извадите а не да ви бута народа всичко да правите на сила ***
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=3iRiIiNHZboЕто я подлогата!