Разсекретяват договорите за приватизации на ЕРП-тата

Удряме монополите, радва се Яне Янев
Обновена: 19 фев 2013 19:29 | 19 фев 2013 15:28,
55
Разсекретяват договорите за приватизации на ЕРП-тата
Яне Янев. Снимка: архив Булфото

Договорите за приватизационна продажба на акции на енергоразпределителните дружества и на документи за следприватизационния контрол ще бъдат публично оповестени. Това реши парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

По искане на опозицията беше решено да бъдат разсекретени и договорите, които електроразпределителните дружествата-майки сключват със свои дъщерни дружества за извършване на дейности.

Комисията реши още да осигури публичен достъп до приватизационните договорите на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Всички документи ще бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, заяви председателят на комисията Яне Янев. Публикуването на документите ще започне още днес.

От дни в цяла България има протести срещу високите сметки за ток, ЕРП-тата и монополите. Едно от исканията на протестиращите е именно прозрачност в сектор.

По време на заседанието бяха изслушани представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Агенцията по приватизация, както и на Националната електрическа компания.

Лъчезар Борисов от Министерството на икономиката обясни, че преди година и половина за първи път ЕРП-та са изплатили на държавата дивиденти в размер на около 43 - 45 млн. лева. От тях по 1,6 млн. лева са дивидентите на държавата от ЕВН и ЕОН, а останалата около 40 млн. дивиденти са от ЧЕЗ, обясни Борисов.

Днес първо ВАП заяви, че ще поиска ДКЕВР да стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а по-късно и министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това ще се случи до край на деня.

По думите на Янев решението за разсекретяване на договорите е целенасочен удар срещу монополите.

Решението е в отговор на основателните искания на гражданите да няма свещени приватизационни крави на прехода, заяви Янев. По негови думи ЕРП-ата и Мариците  са били толерирани от всички власти, но сега парламентарните групи са действали консенсусно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
26
 
! Отговори
Кьорави ли сте преди 11 години
Дигнали са цените на горивата докато вие се тръшкате за тока! Кьорави ли сте?
23
0
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
крайно време е
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме да знаем и кой изкупи заводите и ги предаде за скрап
21
11
 
12
 
! Отговори
valiant преди 11 години
На тая *** няма ли кой да му затвори устата...
20
2
 
1
 
! Отговори
Чезари преди 11 години
След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи: Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.
19
6
 
4
 
! Отговори
Сарайтикон преди 11 години
До Яне кучкатаСамо не знам с какво толкова го държи, едва ли е само ориентацията му, в западния свят това е модерно, та има още нещо, но какво точно явно няма да научим сега.
18
0
 
26
 
! Отговори
ее преди 11 години
Докато се говори само за тока, някои вдигна цената на бензин и дизел.
17
6
 
15
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
за два три дена, докато се реши ще показват ли договорите или не те взеха, че ги фалшифицираха, че иначе ще им светнат голите *** на БСП и ДПС.
16
7
 
7
 
! Отговори
Сарайтикон преди 11 години
На Яница и се очертава един много як ганг банг, може още довечера.
15
8
 
14
 
! Отговори
Киро преди 11 години
Вижте му мръсната мутра на този, прекрасна снимка
14
11
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 11 години
Договора на ЧЕЗ го има на страницата на фирмата, нищо няма в тоя договор. Кого пак лъзгаш бе ***? В кого отидоха подкупите последните 3 години ако не в хора от ГЕРБ?
13
2
 
20
 
! Отговори
Бейове преди 11 години
Има 1000 човека Бейове в тая държава, които смучат като пиявици де що може. Но Тиквата няма и с пръст да пипне даже част от криминалните им доходи. Нали точно тези хора го издигнаха. Той тях обслужва, всичко друго е лъжа и измама. Защо тока от Козлодуй се продава на външния пазар и коя фирма печели от това? Защо не разсекретите това?
12
0
 
4
 
! Отговори
pepeko преди 11 години
nazad 10godini da go vidim R.OV.i stani6ev БКП na vlas NIKOGA LEVSKI e kazal СВОБОДА или СМЪРТ
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Засекратявани ,а ги ---няма ?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
----ИИИИИ ,КАКВО ,ОТНОВО ЩЕ ОПРЕМ ДО ----И.Й.КОСТОВ,Р.ОВЧъ.,И 3-ната ЛАМЯЯЯЯЯ?КАЖЕТЕ КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ -----ДРУГАРИ?
9
8
 
7
 
! Отговори
Кучката преди 11 години
Яне е *** *** Мутрата
8
1
 
11
 
! Отговори
Кой открадна преди 11 години
Кой открадна и разпродаде заводите, нали това бяха мутрите. Защо в България няма икономика? Защото бяха разпродадени заводите от така наречените мутри. Същите тея мутри сега се загрижили за страната, никой не спомена Левски. Страх ги е?
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
късно е чадо мандалото /Б.Б/ падна - налапа бастуна.- слуша оня *** - дянков и всички възможни и невъзможни цени удариха тавана - а компенсации- йок е като е йок - АЛСАНА-
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости са това!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо мадридския мушеник се е спотаил и чака да отмине бурята. Трябва да бъде съден и изгонен от България. Защо италианци и румънци не дават на монарсите си да припарят и живеят в изгнание?