Прага се кани да сезира ЕК за спора на София с ЧЕЗ

Чешкият премиер: Проблемът с цените на тока в България е политизиран
Обновена: 20 фев 2013 16:20 | 20 фев 2013 09:55, Елка Василева
86
Прага се кани да сезира ЕК за спора на София с ЧЕЗ
Петер Нечас. Снимка: архив, Reuters

Чешкият премиер Петър Нечас заяви снощи, че очаква България за спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите по повод спора с чешката енергийна компания ЧЕЗ, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран и изявленията на български представители за ЧЕЗ са "нестандартни", отбелязва Нечас в прессъобщение. Той добави, че иска да обсъди положението с главния изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Очаквам България като член на ЕС да спази международните си задължения, европейските закони и собствените си закони, включително за защита на чуждестранните инвестиции, посочва Нечас.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса в Европейската комисия.

"За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна от гледна точка на това, че България като членка на Европейския съюз постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Според него е трудно да се прогнозира какво ще означава загубата на лиценза за ЧЕЗ и за Чехия като основен акционер в компанията.

Финансовият министър Мирослав Калоусек обаче заяви, че Куба не е упълномощен да говори от името на ЧЕЗ. Той вече е помолил съвета на директорите на ЧЕЗ да му предоставят материали за ситуацията, посочва БТА.

Българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши снощи да започне процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. През януари албанските власти отнеха лиценза на чешката енергийна компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ЧехияЧЕЗПетер Нечас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
до адам преди 11 години
и кво са инвестирали чешките обирджии в България - получават чиста печалба от съоръженията, които държавата е с строила с десетилетия, строила ги е спарите на целия народ. язовири, тецове, вецове, електропреносна мрежа - кой частник може да построи това?! енергетиката е от стратегическо значение и не трябва да бъде в ръцете на алчни чужденци. на наглите чехите, всичко каквото е причинил мошеническият им ЧЕЗ на българите, да им се върне десетократно. нека благоденстават, ако са сторили добрини
69
2
 
1
 
! Отговори
Адам преди 11 години
Да, точно така изглеждат нещата. В чехия си отиват само дивидендите, няма друг легален начин (същото е при банките например). И те са били досега точно около 200 милиона евро. Покажи ми други пари, които отишли в Чехия. Никой в енегетика не печели от своя инвестиция след 5-10. Досега инвестициите на Чез в България са по-високи от печалбата му. Но ако свръзваш тези неща с заплата на шефа, явно е, защо българската икономика изглежда така, както изглежда...това наистина не и вина на ЧЕЗ.
68
0
 
2
 
! Отговори
do 78 преди 11 години
TEZI PESNI LYBOVNI GI PEI NA NIAKOI DRYG,APDAL PROST BILI SAMO NA 200 MILIONA PECHALBA A PAK SHEFA IM V BG VZEMA 100 000 LEVA MESECHNA ZAPLATA.DA NE GOVORIM CHE CIALATA PECHALBA OTIVA V CHEXIA,ILI MISLISH CHE BALGARITE SME TAPANARI I NE MOJEM DA SABEREM 2 + 2?
67
4
 
0
 
! Отговори
Адам преди 11 години
Типични българиЧЕЗ сигурно е направил нарушения, за които трябва да бъде глобиран, но явно не такива, да му бъде отнета лиценцията. Той засега инвестира в българия около 600 милиона евро и спечели около 200 милиона. И българите вместо да искат конкуренция вместо монопол, искат само да национализират като за комунистите.Тъжно е когато този народ желае само да краде чуждото. И след това той се чуди, че е беден, без надежда и без бъдеще. Но това не е вина на политиците, но на целия народ.........
66
0
 
7
 
! Отговори
аноним преди 11 години
аве я да се махате от българия.претенции другаде аааааа я в устата
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изЧЕЗвайте, чешки ***.
64
0
 
13
 
! Отговори
BELGABUL преди 11 години
ZASHTO NE DOIDETE NA PLOSHTADA DA NI GO KAJETE NA MIYASTO VASHETO IZMISLENO I MIRISHESHTO NA KORUPCIY STANOVISHTE.ZASHTOTO NE VI STISTA.KORUMPIRANI CHESHKI SVINE.
63
0
 
11
 
! Отговори
марга преди 11 години
като се намалят пенсиите на пенсионерите в чехия ще падне правителствотозатова подскачат сега против българия
62
0
 
11
 
! Отговори
Чешит преди 11 години
На Чешките мутри да напомним,че има Европейски и световни правила!!! Ако не спазват законите Европски,ако нямат морал,ще им заврем Българските бушони *** и да ходят в Гейската си Чехия.И без това ни нарисуваха като тоалетна,а себе си да бяха сезирали първо??? Там си имат огромните проблеми..ама нали ние сме външни граници,на тях им е лесно!!
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде мамка ви еврейска не се бъркайте в нашите работи.
60
1
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 11 години
Комисионната му е Малка иска още =D . Но си я избачкай от Чехите Ваша светлост.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ще обяви печалбата на чешката държава от ЧЕЗ? Бедните потребители на ЧЕЗ, финансират богатите чехи, защото ДКЕВР им приема необоснованите разходи.Шменти капели , както би казал един режисьор.
58
1
 
10
 
! Отговори
eha преди 11 години
да се наложат на ЧЕЗ огромни глоби, за всяко дори нищожно нарушение и да видим колко време ще издържат. Не е нужно да им се отнема лиценза, като може да се накарат сами д се изнесат и даже ние да искаме в последствие неустоики да ги съдиме за ред извършени от тях нарушения.
57
1
 
20
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Чехите защо са се загрижили за частна компания? Или ЧЕЗ не е частна? Ако е държавна, как е спечелила конкурса? Нещо се обърках!
56
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всеки договор които е против държавата и против народа може да бъде обявен за нищожен,тоя *** да не говори глупости а да стяга тои коланите,време е държавата да се върне на народа а не на старите партии които са си все същите грабители.мажоритарни избори това е решението,вън на монополите и приватизация на всички дружества и дори слагане ръка на банките като наи голям вредител на народа
55
12
 
13
 
! Отговори
Народе поумней преди 11 години
Ще си плащате и това е! Захванете ли се се с ЧЕЗ такъв иск ни чака, че този от Русия за 1 милиард ще ни се струва детска игра. Няма политик който да се захване с енергийната мафия в България, затова е и оставката не за няколко бити.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ехей " ЧОРАП" мамкати еврейска вън от България гюведжа свърши
53
1
 
2
 
! Отговори
VASIL преди 11 години
IAVNO MONOPOLITE SA PO SILNI OT PRAVITELSTVATA, GREXA GI SVARZVA I RAZDELIA
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Постоянни огромни глоби щяха да ги накарат да се чупят сами.
51
0
 
7
 
! Отговори
MOTOV преди 11 години
GROBOKOPA4A NA GERB, DIANKOV SE BRAHTA .PALEN CIRK