Прага се кани да сезира ЕК за спора на София с ЧЕЗ

Чешкият премиер: Проблемът с цените на тока в България е политизиран
Обновена: 20 фев 2013 16:20 | 20 фев 2013 09:55, Елка Василева
86
Прага се кани да сезира ЕК за спора на София с ЧЕЗ
Петер Нечас. Снимка: архив, Reuters

Чешкият премиер Петър Нечас заяви снощи, че очаква България за спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите по повод спора с чешката енергийна компания ЧЕЗ, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран и изявленията на български представители за ЧЕЗ са "нестандартни", отбелязва Нечас в прессъобщение. Той добави, че иска да обсъди положението с главния изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Очаквам България като член на ЕС да спази международните си задължения, европейските закони и собствените си закони, включително за защита на чуждестранните инвестиции, посочва Нечас.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса в Европейската комисия.

"За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна от гледна точка на това, че България като членка на Европейския съюз постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Според него е трудно да се прогнозира какво ще означава загубата на лиценза за ЧЕЗ и за Чехия като основен акционер в компанията.

Финансовият министър Мирослав Калоусек обаче заяви, че Куба не е упълномощен да говори от името на ЧЕЗ. Той вече е помолил съвета на директорите на ЧЕЗ да му предоставят материали за ситуацията, посочва БТА.

Българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши снощи да започне процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. През януари албанските власти отнеха лиценза на чешката енергийна компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ЧехияЧЕЗПетер Нечас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
защо ли самите чешки власти разследват ЧЕЗ? може би защото ЧЕЗ е използвало лични данни ан чешки граждани за да ги тероризира по домовете им?
29
0
 
8
 
! Отговори
Stilchev преди 11 години
Чешки плазмодий .....
28
0
 
9
 
! Отговори
ИЗТОЧВАНЕ преди 11 години
Този случай не е прецедент, а по-скоро практика вместо да се подменят съоръжения от трафопостове и други електросъоръжения и материали, собственост на дружеството с нови, старите остават на място, а новите се препродават на частни фирми. Някои пък изчезват.
27
1
 
10
 
! Отговори
4o4ko преди 11 години
Но пък премиерът им си защитава своите, каквото му е задължението. Не като нашите ***, които продават народа си, за да се харесат на Мергелката /втори Хитлер за Европа/
26
0
 
4
 
! Отговори
МЕКЕРЕТА преди 11 години
Въпросният меден кабел се подменя на 8 август тази година с алуминиев. Медният кабел, на стойност от около 17 000 лева, е нарязан на парчета и предаден за скрап, вместо да бъде доставен в склада на ЧЕЗ. От кабела остават само 50 чувала с обелките.Заради подобни съмнения със случая по сигнал се е заела и Главна дирекция Национална полиция.
25
0
 
8
 
! Отговори
КРАЖБА преди 11 години
Един от конкретните случаи е за подмяна на меден кабел на бул. Скобелев и на ул. Люлин планина с алуминиев през август тази година. До тук на пръв поглед добре, дали това е трябвало да стане преценяват специалистите от електроразпределителното дружество. Оказва се обаче, че кабелът не остава в ЧЕЗ, а само поливиниловите обелки от него, а медта е предадена за скрап от служители на електроразпределителното дружество в качеството им на частни лица.
24
0
 
1
 
! Отговори
ЧЕЗАРИ преди 11 години
Подпис за заявките за подмяна на частите поставя и А. Ж.Заради подобни съмнения със случая по сигнал се е заела и Главна дирекция Национална полиция.След като Факти.бг разбра за конкретния случай, отправи официално запитване до пресцентъра на ЧЕЗ защо се позволява неправомерна подмяна на кабели и информирани ли са те за това.Въпросният кабел е бил в изключително лошо техническо състояние и след многократни опити да бъде ремонтиран, компанията е пристъпила към неговата подмяна. Демонтираният кабел не липсва и е налице. Няма нанесени щети, всички вътрешни разпоредби и правила се спазват и не
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прага да се скрие в ниското, защото заради Прага хората заляха улиците!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прага е в правото си да защитава интересите си, и така е редно, но защо ли самите чешки власти разследват ЧЕЗ?!!Едва ли е заради честните им очи.Нека не се заблуждаваме, няма предприемач, бил той европеец, американец, азиатец или банту, който ако може, да пропусне да се облажи. Няма да плаща осигуровки, ще се работи без договори, ще бави заплати,ще точи чрез услуги, да не говорим за възможностите за счетоводни и други врътки. Белята е, че чужденците у нас, много бързо стават по-българи от нас
21
14
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
това че ще ни го набутат беше пределно ясно,само да не пипаме EVN,защото австрийците ще ни закрият като държава.
20
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 11 години
Прага да си мълчи, защото идват танковете!!!
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ли инвеститор ще реши вече да инвестира в България. Щом политически дирижирани протести могат така лесно да разклатят държавата, какво доверие ще имат международните фирми.Всеки народ заслужава съдбата си.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На колко точно (айде, приблизително) лева/долара/евро възлизат "инвестициите", направени у нас от ЧЕЗ? Имотите и луксозните автомобили, закупени за "служебно" ползване от висшестоящите им служители не се броят за инвестиция
17
0
 
0
 
! Отговори
tochica преди 11 години
iq.tochica
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАЙ САМО НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СПАЗВАМЕ ИСКАНИЯТА НА СЪЮЗА НЕ И ТЕ КЪМ НАС. А ВАШИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ КРАЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ? С КАКВО СТЕ ПО-ДОБРИ ОТ НАС А?ВЪН НА ЧЕШКИТЕ *** ОТ БЪЛГАРИЯ!
15
1
 
21
 
! Отговори
Кака Пена преди 11 години
Всички знаем от историята как мафиота Ал Капоне е влязъл в затвора- за неплатени данъци. Та така и с ЧЕЗ- да ги изгоним за НЕИЗПЪЛНЕНА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА И НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ. И тогава не само чешкият мин. председател, ами НИКОЙ и копче няма да може да ни каже. А иначе всички знаем, че ЕРПетата са крадци(ама трудно доказуемо)
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чешкият комунистически фонд -собственик на ЧЕЗ няма да може да изплати дивидент на чешките пенсионирани комунисти. Паника !
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ESTESTVENO TOZI SAIT E 4AST OT PROGRAMATA PROMIVKA NA MOZAKA.IMAM POZNATI HAKERI 6tE VIDQ KAKVO MOGA DA NAPRAVQ PO VAPROSA.
12
1
 
19
 
! Отговори
J преди 11 години
Идете си и не раздухвайте повече жаравата, защото не се знае колко още л..на сте "произвели" ЧЕЗнути!!!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чешки *** Вън от България.