Почетна оставка или оставка под натиска на улицата

Румънски вестник: Много икономии, наложени със сила, водят до социални проблеми
Обновена: 21 фев 2013 07:19 | 21 фев 2013 07:15,
92
Почетна оставка или оставка под натиска на улицата
Снимка: БТА

Оставката на българското правителство идва да потвърди всички анализи, направени в Брюксел в последно време: твърде много икономии, комбинирани със сляпото прилагане на политика от ултралиберален тип, могат да доведат до тежки социални проблеми, следвани от експлозия от улични протести, които може да станат неконтролируеми, пише румънският вестник "Адевурул" в статия, озаглавена "Почетна оставка или оставка под натиска на улицата?"

Урокът на МВФ, преподаден най-напред в Румъния и приложен чрез най-строгите мерки, взети от ЕС, съдържаше и този постоянно повтарян призив: приватизирайте абсолютно всичко, възможно най-бързо, особено енергийните единици, отбелязва авторът Кристиан Унтяну, като добавя, че логиката "на хартия" на икономистите се сблъсква с фактора, наречен "степен на издръжливост на населението", която е съвсем различна в централната и източната част на Европа спрямо западните страни.

Авторът посочва, че на Запад либерализацията на енергийния пазар е довела до точно обратните ефекти спрямо тези в България: там цените са спаднали, бившите монополисти са били задължени да преговарят със стратегическите си клиенти или да отстъпят част от дейността си на по-малките оператори. Това обаче е само един компонент от проблема - другият е от политическо естество и никак не е прост, се отбелязва в статията. От една страна се затвърждава бързият подем на социалистите, който укрепва все повече и на нивото на ЕС. От друга страна, на предсрочните избори, които ще последват, ако българският парламент приеме оставката на правителството, ще видим дали ще се потвърдят някои от анализите, които сме чували в Брюксел, за успеха сред населението на екстремистката и националистическа партия "Атака", която има твърдо антиевропейска позиция, коментира Унтяну.

Сигурно е, че се намираме пред една сериозна политическа криза, предизвикана директно от натиска на улицата, а това не може да бъде игнорирано, предупреждава анализаторът. Според него това показва ясно неадкватността на някои от големите програми за икономическо възстановяване, предложени на страните с проблемни икономики от Източна Европа по време на кризата от тройката МВФ-Световната банка-Европейската комисия. Тогава никой не искаше да разбере истината, че твърде много икономии, наложени със сила, може да станат най-голямата спирачка по пътя на икономическото развитие, подчертава авторът.

Това е сигнал, че е достигнат критичният праг на социалната издръжливост, а националните и европейски политически лидери трябва да разберат, макар и в последния момент, колко жизненоважна е нуждата европейският бюджет за 2014-2020 г. не само да съдържа необходимите структурни фондове, предназначени за тази зона, но и да има облекчени процедури за достъп, за да даде на нашите страни възможността по-бързо да получат парите от кохезионния сектор, посочва Унтяну.

Той подчертава, че ако това не се случи, досегашният порочен кръг(съществуващи на хартия фондове - липса на национална компетентност - задушаваща бюрокрация) ще засилят възможността събития като тези в България да се повторят и на други места, унищожавайки това, което беше постигнато и досега по европейския път и разрушавайки доверието на инвеститорите, пише в заключение авторът, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако стане точно това за което си мечтае народът, ще е лъжа и капан ако в правителствата има евреи! А сега не само има, а са изцяло еврейски! Тази оставка много се лъжиме че е Бойкова, той не правеше нищо без са му е спуснато от Горе. Че той не е в състояние да напиши оставката си, и я прочита след упражнения пред огледалото. Тази неделя не е играл футбол, а се е упражнявал по инсрукцията от синедриона, който му обещал че при добре свършена работа ще има бонуси.
61
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
и 2 те заедно ако питате мен.тръгна си защото разбра и знаеше че през почивните дни щяха да излязат всички хора на улицата.опита и по този начин да съхрани симпатизантите си надявайки се че ще спечели изборите пак.тоя трябва да е луд ако си мисли че ще спечели.(примерно) печели Бойко изборите.и какво прави после продължавайки от там до където стигна? а той стигна до НИКЪДЕ.нищо.пак ще каже че няма да е той който ще национализира и тем подобни глупости които ги изговори.ДА НЕ СЕ ВРЪЩА ПОВЕЧЕ!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те румънците най-добре знаят за глада, затова утрепаха Чаушеску.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСТИНАТА ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА ВИЖТЕ ТАЗИ СНИМКА ПАЧАВРИЕто кой финансира СИдеров вижте няма лъжа няма измама :/facebook/photo.php?fbid=410605639026035&set=a.102831733136762.7625.100002298070827&type=1&theater
58
0
 
2
 
! Отговори
neuznavaem преди 11 години
vsi4ko tova e umiwleno, parvo vav rumania posle vav balgariavsi4ko idva ot bruksel
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Toq ako ima dostoinstvo az sam pomiqr!
56
3
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 11 години
Слушам изказването на Цецо Наглецо от НС и се сетих за една басня от наше село. Лежи на пътя едно врабче премръзнало от студ като повяхнало герберче. Минала една крава и се изтропала върху него. Позатоплило се врабчето подало глава из л....то и почнало да цвърчи. Минала една котка и го изяла. Извод: - Когато си потънал до гуша в л..на недей да цвъ..цвъ.. цвърчиш.
55
0
 
3
 
! Отговори
ВСС преди 11 години
ВМЕСТО ДА СЕ ДРЪНКАМЕ ДА ПОМИСЛИМ КАК МОЖЕ ДА СЕ СПАСИ ДЪРЖАВАТА.ВСЕКИ ИМА РАЗНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ЕНЕРГОТО ВИК ПАРНО ОТСЕГА НАТАТЪК НАКЪДЕ.ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ
54
3
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
бедите почнаха именно като влязохме в нато и ес. или ти незнаеш че всяка година държавата плаща членски внос.
53
0
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#77, че има смешни искания и народа е разединен, всеки с личния си интерес, няма спор. Но точно примерните, които назова, са единственото правилно решение за да има някакъв шанс тази държава да изплува ... някой ден!
52
5
 
5
 
! Отговори
дс преди 11 години
Вие не знаете дори за какво да протестирате, някой искания са направо смешни - национализации, революции, вън от НАТО и ЕС...наивни сте и така ще ви изпързалят, че пак ще върнете БСП/ДПС на власт.Ама то и това беше целта на активното мероприятие, де.
51
1
 
12
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
СЪВСЕМ ВЯРНО Е ОТРАЗИЛ РУМЪНСКИЯ ВЕСТНИК. САМО МОГА ДА ДОБАВЯ, ЧЕ НАЙ- СТРАШНИЯ НИ ГРЯХ НА НАС БЪЛГАРИТЕ И НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ Е, ЧЕ НЕ ПОТЪРСИХМЕ ОТГОВОРНОСТ, ЗА КАПИТАЛА ПРИДОБИТ ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН ПОНЕ СЛЕД 1980 Г. НАСАМ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НИ.НЯКОГА ДА СТЕ ЧУЛИ, БЪЛГАРИЯ И НЕЙН ДЪРЖАВНИК ДА Е ОТПРАВИЛ ИСКАНЕ ДО БАНКИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДА РАЗСЕКРЕТЯТ СМЕТКИТЕ НА НАШИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ПОЛИТИЦИ И ТЕХНИ ПРОТЕЖЕТА. ДЕСЕТ БЪЛГАРИИ ИЗНЕСОХА И ВЪЗМЕЗДИЕ НЯМА, А БЕДНОСТТА ПРОДЪЛЖАВА
50
4
 
16
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Варна му изяде главата на Буда заради неговото обидно отношение към града.Следващите да му мислят,дали пак всичко ще е за Бургас!
49
2
 
8
 
! Отговори
p преди 11 години
Няма какво да си говорим.СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ЗАПОЧНА БАЛКАНСКАТА ЗИМАНе трябва да се отказваме от протестите.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протестиращите искат НОВИ ХОРА в политиката.Правилно.Но не бяха ли нови хора тези от :НДСВ,ГЕРБ?Лозунгите на голяма част от протестиращите напомнята на тези на стадиона.Що за протестиращи са 1000 младежи с бутилки в ръцете?
47
0
 
11
 
! Отговори
хххххххххх преди 11 години
Макростабилността на държавата като цяло не значи,че микростабилността съществува."Микрото" е на улицата в момента и хич не се интерисува от макрото
46
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ако българоубиеците от герб се отметнат за оставката на кабинета.Ще стане страшно в България и този път герберите сте бъдат изхвърлени със камъни от хората
45
9
 
11
 
! Отговори
Малко смях преди 11 години
-Знаете ли защо ББ подаде оставка?-Не.-Защото смята да заеме мястото на папата!!! А дори и за супер герой като него ще е трудно да е папа и премиер едновременно.
44
5
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Kakkvi socialisti?? V balgaria niama takova neshto,nashte socialisti sa po strashni ot amerikanskite kapitalisti ! Razigravat si topkata,niakoi tragne li da pravi neshto koeto ne im se nravi mahat go ot vlast ! Hora opomnete se, ne osetih te kak vi izigraha za poreden pat ! Svalih te pravitelstvoto a protestirahte sreshtu smetkite,buda se povtori 100000000000 pati v internet,govorete za Goce 2 mandata be she prezident,govorete za Ovcharov,govorete za diadovcite komunisti deto vi razigravat .
43
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само глупави българи без грам мозък в кратуните си и които са облогодетствани от власта .Подкрепят боойко тиквуча.Умните българи искат оставката на кабинета