Почетна оставка или оставка под натиска на улицата

Румънски вестник: Много икономии, наложени със сила, водят до социални проблеми
Обновена: 21 фев 2013 07:19 | 21 фев 2013 07:15,
92
Почетна оставка или оставка под натиска на улицата
Снимка: БТА

Оставката на българското правителство идва да потвърди всички анализи, направени в Брюксел в последно време: твърде много икономии, комбинирани със сляпото прилагане на политика от ултралиберален тип, могат да доведат до тежки социални проблеми, следвани от експлозия от улични протести, които може да станат неконтролируеми, пише румънският вестник "Адевурул" в статия, озаглавена "Почетна оставка или оставка под натиска на улицата?"

Урокът на МВФ, преподаден най-напред в Румъния и приложен чрез най-строгите мерки, взети от ЕС, съдържаше и този постоянно повтарян призив: приватизирайте абсолютно всичко, възможно най-бързо, особено енергийните единици, отбелязва авторът Кристиан Унтяну, като добавя, че логиката "на хартия" на икономистите се сблъсква с фактора, наречен "степен на издръжливост на населението", която е съвсем различна в централната и източната част на Европа спрямо западните страни.

Авторът посочва, че на Запад либерализацията на енергийния пазар е довела до точно обратните ефекти спрямо тези в България: там цените са спаднали, бившите монополисти са били задължени да преговарят със стратегическите си клиенти или да отстъпят част от дейността си на по-малките оператори. Това обаче е само един компонент от проблема - другият е от политическо естество и никак не е прост, се отбелязва в статията. От една страна се затвърждава бързият подем на социалистите, който укрепва все повече и на нивото на ЕС. От друга страна, на предсрочните избори, които ще последват, ако българският парламент приеме оставката на правителството, ще видим дали ще се потвърдят някои от анализите, които сме чували в Брюксел, за успеха сред населението на екстремистката и националистическа партия "Атака", която има твърдо антиевропейска позиция, коментира Унтяну.

Сигурно е, че се намираме пред една сериозна политическа криза, предизвикана директно от натиска на улицата, а това не може да бъде игнорирано, предупреждава анализаторът. Според него това показва ясно неадкватността на някои от големите програми за икономическо възстановяване, предложени на страните с проблемни икономики от Източна Европа по време на кризата от тройката МВФ-Световната банка-Европейската комисия. Тогава никой не искаше да разбере истината, че твърде много икономии, наложени със сила, може да станат най-голямата спирачка по пътя на икономическото развитие, подчертава авторът.

Това е сигнал, че е достигнат критичният праг на социалната издръжливост, а националните и европейски политически лидери трябва да разберат, макар и в последния момент, колко жизненоважна е нуждата европейският бюджет за 2014-2020 г. не само да съдържа необходимите структурни фондове, предназначени за тази зона, но и да има облекчени процедури за достъп, за да даде на нашите страни възможността по-бързо да получат парите от кохезионния сектор, посочва Унтяну.

Той подчертава, че ако това не се случи, досегашният порочен кръг(съществуващи на хартия фондове - липса на национална компетентност - задушаваща бюрокрация) ще засилят възможността събития като тези в България да се повторят и на други места, унищожавайки това, което беше постигнато и досега по европейския път и разрушавайки доверието на инвеститорите, пише в заключение авторът, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Урокът на МВФ, преподаден най-напред в Румъния."Урокът на МВФ го научихме по най-болезнения начин още в средата на 90-те, а румънците - едва преди 3-4 години. Това не беше урок, а разграбване на националното богатство, изградено от 2 поколения българи, чрез финансова и политическа блокада на държавата от сегашните ни европейски и американски "приятели".Като добавим и родната корупция, лобизъм, извращенията в политическата система и угодното полягане на "независимите" ни медии - ей го резултата
21
1
 
18
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 11 години
Защо сме бедни?, Защото приватизират цяла България! Когато народа се нагидна, тая мижитурка подаде оставка да го сломи! Какво направихте вие? Почнахте да ревете като малки деца и да обиждате протестиращите, докато ден преди това им се радвахте! Ето заради това сме най-бедната държава! Какво очаквахте един протест и всичкод а е мед и масло, няма да стане ! ЗА ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СПИРАМЕ! НЕ ТРЯБВА! ВСКИ ДЕН В 18:00 ДО ГОЛЕМИЯ УДАР В НЕДЕЛЯ ! В НЕДЕЛЯ ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕМ ЧЕ СМЕ ЖИВИ ОЩЕ!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
симпатяга преди 11 години
Този нещо не е разбрал. Каква либерализация е имало? От всеки 1лв само 10 ст са за ЕРП, които са частни, всичко друго по веригата ток е ДЪРЖАВНО плюс се регулира от комисия! Точно затова има проблем. Изхода е само един - премахване на ДКЕВР и държ.регулиране, пазар на ток с много участници, свободно купуване на енергия, смяна на електромерите с ново поколение. Само 1 пример - що нямаме проблем с интернет, а - защото има много участници и е свободен пазар!
19
0
 
8
 
! Отговори
христов преди 11 години
Няма защо да давате за пример германия и т. н.-ние сме на светлинни години и от най-зле развиващата се държава в ЕС-и не само в него-осъзнайте се ,кого защитавате-посочете поне една кадърна оздравителна програма за ЕДНО предприятие,за ново да не говорим!Ама къде ,къде по-лесно е да се прибира ддс от внос ,нови и нови данъци и такси...Бедни, бедни народе(и глупави в голямата си част)...
18
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Stiga ste se karali,otivaite za Afganistan.Zionistite Obam i Bush vi uvajavat i sa vi podsigurili dulgi rabotni mesta.
17
5
 
22
 
! Отговори
НЯМА ПРОШКА преди 11 години
Бойко се показа против народа! Спря всеки един негов устрем с тази оставка! Хитър ход да избягаш от отговорност! Страхливец, но ние не спираме, ние не спираме! Тези 240 угоен *** трябва да имат *** от народа и тези дни ще го посгинем! Да, вярно е има криза, тежко е положейеето навсякъде, но Тия депутатчета да живеят в палати на плажа, доакто народа живее в квартири, няма да стане ! ДОВЕЧЕРА 18:00 ПАК СМЕ ТАМ СЪС ЗНАМЕ ВЪВ РЪКА !
16
8
 
3
 
! Отговори
тит преди 11 години
Сценарият беше да се нагнетява напрежение и да се лее кръв до редовните избори. По всичко си личи режисурата от старата Държавна сигурност и новите олигарси на прехода, всички стачкуващи бяха употребени от мазното ДПС - създателя и бкп т.е. бсп т.е. кб и пръмова.
15
9
 
26
 
! Отговори
ами преди 11 години
Просто Бойко си показа истинското лице-страхливец!Скри се от проблемите и вместо и накрая избра бягството!Страхливец!!!
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 10Германия и Швейцария не можеш да ги даваш за пример, защото са съвсем различни държави, тях не можем да ги стигнем така или иначе. Виж, примерът с Полша е много, много точен и на място. Само че Полша в началото на прехода имаха Балцерович, който сложи ред на всичко, а ние имахме Луканов и сие, затова и Полша се развиха доста по-добре от нас. ;)
13
1
 
31
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Ай стига с тая криза де!!! Защо има европейски страни където кризата почти не засяга народа? Защо една Полша има такъв прираст? Защо Германия продължава да е най- богатата европейска страна? Защо една Швейцария няма криза?Аз ще ти кажа защо! Защото там има правителства ,които работят за страните си и народа си! Може и там да крадат ,но гледат и да дават!
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Почетна оставка или оставка под натиска на улицата"Нито едното ,нито другото! Човека си направи три милиарда и няма защо да се хаби повече . Ояде се и видимо . Как тича по топката като качи толкова килограми не знам. Време му е да се покрие някъде на топло и хубаво и да си гледа живота.Сега чакаме следващия дето ще ни види сметката. НЕ СЪМ КОМУНИСТ ,но все пак не забравяйте ,защо и как дойде 9-ти септември и защо на повечето им беше добре. Тогава нямаше глад ,протести и ***...
11
2
 
15
 
! Отговори
христов преди 11 години
Ти ако си в GR 5-аз съм 12 год и нямам намерение да се връщам скоро,варианти там имам много повече от БГ.!За валутния борд и разновидностите му-ограмотете се малко повече!Що се отнася до Испания брат ми е там,да навсякъде положението не е розово,но ако си гъвкав,работа се намира,докато при нас,ако ще от каучук да си,вече е повече от зле!Чудя се какво,са ви направили на мозъците-не виждате ли ,че икономика изобщо НЯМА!!!
10
8
 
3
 
! Отговори
7, ти си... преди 11 години
От такива промити мозъци като тебе ми е писнало, честно. Вместо да правиш драми виж какво става около тебе и се осъзнай малко, нещата са зле в цяла Европа, България не е изключение, а част от всичко това. Дали е Бойко, Станишев или който и да е друг, нещата са зле и ще са зле, защото всички наоколо са така. Сестра ми се върна миналата година от Испания, там съкращават хора наред, и там ли Борисов и Станишев са виновни? Ясно е, че са корумпирани и крадат, но проблема е навсякъде, не само при нас!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Христов, освен в България, единствената страна с валутен борд е Аржентина и там още не е паднал. Така че остави тези приказки.... Относно Гърция - там държавата фалира, от това държавни служители и професионални безработни останаха без доходи и се наложи да работят.... И понеже се налага да работят - вече работа за емигранти почти няма! И когато няма липса на раб. ръка - заплатите падат... Колкото до кризата - при нас кризата "Гърция" тепърва започва!
8
2
 
7
 
! Отговори
До христов преди 11 години
Работя в Гърция вече 5 години, не ми обяснявай откъде си се прибрал и колко розово било, защото нещата са повече от трагични. Да, по-добре е отколкото в България, но нещата вървят на много, много зле, заплатата ми падна горе-долу двойно, а цените не спират да растат при тва много повече отколкото в БГ. Жена ми я съкратиха преди година, беше в едно предградие на Атина, в един цех. Хайде стига си приказвал глупости и си лъгал хората, тия дето сме в Гърция знаем много добре какво става тука!
7
4
 
13
 
! Отговори
христов преди 11 години
Стига сте се правили на професори по икономика,като се разплаче болното ви дете и старата ви майка друга песен ще запеете.Стига с тези филми,,Гърция-2''.Какво и има на Гърция ,преди 2 дни се прибрах от там,престанете да ни плашите с призраци такива не съществуват!Така ни плашеха и преди,ако падне борда не знам си какво-е в държавите ,където падна,сигурно се стифират трупове...Недейте така,всяка система има за и против-просто ние сме избрали тази-за жалост...
6
2
 
4
 
! Отговори
Някой/ Никой преди 11 години
Има ли значение? Когато искаш нещо и го постигнеш има ли значение? Подаде си оставката и започвате с конспирациите. ЗАЩО?
5
1
 
14
 
! Отговори
oт 3 до 4 :) преди 11 години
Не съм се объркал изобщо. Влез в Министерството на финансите на Румъния и виж какво се случва за предния Бюджет 2012 и за този 2013. А причината заеми за пенсии и заплати да не вършат работа в икономики като България и Румъния е, че вътрешното потребление е две трети на вносни стоки и услуги. Ако правителството вземе заеми и ги вкара в заплати в държавния сектор и в пенсии, то 2/3 изтичат навън, а само 1/3 се завърта вътре при нас. Прегледай данните на eurostats и ще видиш, че е така :)
4
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Никой не тегли заеми за заплати и пенсии. Пак си се объркал.
3
5
 
9
 
! Отговори
Против икономиите ли преди 11 години
Да пичове, дай да даваме много пари без да произвеждаме, дай да теглим заеми от Международния валутен фонд, от банките, от всички де що може, щото икономиите и да си правиш сметката било нещо лошо. После ще гледам филма Гърция 2. Разликата ще е, че ако гърците имаха средна заплата 2000 евро преди кризата, а сега при 2 пъти по-високи цени средата заплата е под 1000 евро, при нас средната заплата сега е 500лв, и като скочат двойно цените, а заплатите станат по 250 лева какво? Пак ли заеми? .....