Служебният кабинет да не е второ издание на ГЕРБ!

Станишев иска чистка на зам.-министри, съветници и областни управители
Обновена: 22 фев 2013 15:31 | 22 фев 2013 15:27,
726
Служебният кабинет да не е второ издание на ГЕРБ!
Президентът Росен Плевнелиев с лидер ана БСП Срегей Станишев. Снимка: БТА

Започнаха консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарните партии относно създалата се политическа криза след приетата от парламента оставка на кабинета "Борисов" и съставянето на ново правителство.

„Отиваме на консултациите при президента с голяма загриженост за състоянието на държавата, в което правителството в оставка я оставя, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
По думите му в тази ситуация единственият правилен изход е формирането на служебно правителство.

„При това ще поставя и пред президента нашите основни искания към това правителство. То не бива и не може по никакъв начин да бъде "второ издание" на управлението на ГЕРБ, защото управлението на г-н Борисов, управлението на тази партия докара държавата до ръба на финансов срив, до тотална социална криза, мизерстване на хората и сриване на икономическата среда“, коментира Станишев. Всички политически лица, зам.-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени, смята той.

Той беше категоричен, че БСП няма да приеме никаква форма на скрито участие и ръководство на това правителство от страна на ГЕРБ.

ДПС идва на консултациите с президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националният интерес изисква бързи избори, заяви и лидерът на ДПС Лютви Местан преди консултациите.

Още по темата
Ще препоръчаме на консултациите и на всички останали парламентарни групи анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време, каза Местан.

Според него страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство. По думите му служебният кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен само ако наистина в него няма партийни фигури, или експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа.

„Убеден съм, че Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще ни предложи кабинет, който категорично да снеме всички тези съмнения”, каза още Лютви Местан.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов също заяви, че Синята коалиция няма да участва в служебен кабинет.

„Ще предложим на президента да приеме тези неотложни мерки, нужни, за да се преодолее кризата с високите цени – да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да бъдат сложени нови състави и по този начин още преди разпускане на Народното събрание да се допринесе за решаването на ключови проблеми на страната. Тук е и мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии”, заяви Командира.

„Синята коалиция“ има основателни подозрения да мисли, че ГЕРБ продаде мача за „Белене” и че панически с БСП и ДПС бързат да разтурят сегашния парламент, за да не се приеме решение за окончателното спиране на проекта, смята Мартин Димитров.

Този парламент може да работи още няколко дни, каза още Димитров. Те са достатъчни да бъдат взети всички решения, включително решението за окончателното спиране на „Белене” и решенията за по-ниски сметки, допълни той.

ГЕРБ вече декларираха, че няма да участват нито в съставянето на ново правителство в рамките на този парламент, нито  в служебен кабинет. От "Атака" вече обявиха, че няма да участва в консултациите при президента.
СДС също няма да участва в консултации и няма да приема мандат от президента, съобщиха от
пресцентъра на партията.  Синята партия призовава всички парламентарно представени партии да последват този пример, за да се скъси периодът за създаване на служебно правителство.

В понеделник се очаква президентът да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, която е най-голямата парламентарно представена партия. По Конституция, ако първата, втората и трета, посочена от него партия, не реализират мандата и не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет.

Президентът заяви, че ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


726
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
540
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 642 *** точно Руснаците са ни освободили от Турско робстово .Хейтъри защо толкова мразите руснаците ,какво лошо сте видели ?
539
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един руските шпиони е енергийният бос Сашо Дончев
538
0
 
1
 
! Отговори
име преди 11 години
Виновниците за 23 годишната икономическа катастрофа на българите трябва замлъкнат завинаги.
537
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента по телевизия АЛФА се показаха руските шпиони - истинските подстрекатели на протеста. Това са гравитиращите около РОСАТОМ "случайни граждани" от някаква монтанска асоциация на свободното словоОткрито призовават към хаос в държавата и размирици.Прословутият исландски модел включвал не 240 депутати, а 1000 народни избранници, които обаче никога да не се събират заедно, а да си чатят на компютъра, докато Путин ни яздиВън *** руски!
536
3
 
3
 
! Отговори
!!! преди 11 години
*** и турците нещо са мн сигурни, че ще управляват. Бързат за изборите. Да не са си купили вече гласовете, че толкова са се разбързали. Намислили са нещо, сега ще се почне с компроматчетата, с нови партиий, които уж нямащи нищо общо с тях, но всъщност ги покровителстват. Хора бъдете внимателни, *** са хитри!!!
535
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На старото стадо нов чобанин ,за да спре да блее.А чорбаджията е старият... овцата коко
534
0
 
3
 
! Отговори
USA преди 11 години
Stanichef na vlast =war BiG War
533
4
 
4
 
! Отговори
ЛУМПЕН преди 11 години
ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПРЕЗИДЕНТ помака РАСИМ ПЛЕВНЯ ОТСЕЧЕ НЕ СТЕ ВИЕ ДЕТО ЩЕ ИСКАТЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗЩОТО ДЕПУТАТИТЕ СТАВАТ 400 - ВЛИЗАТ НОВИ ЛИЦА, ТО НАМАЛЯВА ПАРЛАМЕНТА НА 80-100 ДЕПУТАТА ЗНАЧИ ОТ СТАРИТЕ ...И ЩЕ ОСТАНАН 20-30, А КОКАЛАААААА ПРЕДЛАГА ЦИОНИСТА-ЮДЕЙ ШИМОН ДЯНКОВ ЮДЕЙКАТА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЦИОНИСТКОТО *** ИВАН ИСКРОВ ЗА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР ПИТАМЕ ЗАЩО ОТ ЕДИН *** ЩЕ ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НА РБ НИЕ В РБ ЛИ СМЕ ИЛИ В ИЗРАИЛ СВИКАЙ ВНС НИЩОЖЕСТВО ИЛИ УЛИЦИТЕ ЩЕ СТАНАТ ТЯСНИ
532
1
 
4
 
! Отговори
Аман преди 11 години
Тези и двамата са за затвора! Какъв кабинет ще спретват????? Аман от евтин фалш!!!
531
1
 
5
 
! Отговори
вече гербер преди 11 години
До ss"ей това герберите сте много проста форма.от четери години бсп били пътници пък след два месеца пак ще козирувате на червените."Заради толкова безнадеждно прости хора като тебе и подобни мнения, много хора не бяха гербери, но вече станаха! Станишев сам си го сложи! Да почне да подбира малко комсомолските писачи, толкова хора завършиха филологии...
530
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ДВА УРОДА ОТПРЕДЕ ОДЗАДЕ ТЪНЕ ВЕЛИКИЯ РАКОВСКИ...!
529
1
 
12
 
! Отговори
Чист Българин преди 11 години
Кога ще изметем руско -турската *** от България? Какво чакаме?Пак да ни яхнат ли?На оръжие - никаква милост на биесипе/депесе!
528
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямото зло за тази държава от Освобождението насам се нарича БКП, която откакто е завзела властта от 1944г., и до ден днешен упражнява терор върху българския народ под формата на всякакви партии и цветове!
527
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 11 години
кой е моя гуро бе ***.цял ден чаткаш по клавиатурата срещу скромно заплащане а пък другите са мишки.в тоя случай ти си плъх.
526
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ти си мишок като твоя гуро.личи си
525
9
 
1
 
! Отговори
ss преди 11 години
ей това герберите сте много проста форма.от четери години бсп били пътници пък след два месеца пак ще козирувате на червените.ама щото сте по прости от лидера си.силни сте само на клавиатурите.а оня стойкажия борисов се изниза наакан.такава мишка вече власт няма да види.само опозиция.приемам облози
524
0
 
1
 
! Отговори
b преди 11 години
Slujebnoto pravitelstvo tryabva da e ot evropa, bez BG i TURSKO 4ERVENO u4astie,,ina4e si e sushtiya k,,,,,,:)
523
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз отдавна искам да се изчистим от комунисти и станишевци, но няма чистка там. Чистка ги не лови, просмукали са се като в тоалетна хартия, до дъно.
522
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бате Боико ще ги бие за 8ми пьт .но тоя пьт за посшледно защото бсп и дпс народа ще ги изметд.това са им последни издихания.личи им по поведението.Осьзнаите се хора.следващия пьт ще се излее крьв
521
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре бе "отворен" украински мишок,нали искаше Бойко да подаде оставка,що не свормираш кабинет сега да ти *** майката ***??????Винаги си бил МИШОК и такъв ще си останеш,такива като тебе трябва да ги убием с камъни на жълтите павета ,боклуко долен!