Служебният кабинет да не е второ издание на ГЕРБ!

Станишев иска чистка на зам.-министри, съветници и областни управители
Обновена: 22 фев 2013 15:31 | 22 фев 2013 15:27,
726
Служебният кабинет да не е второ издание на ГЕРБ!
Президентът Росен Плевнелиев с лидер ана БСП Срегей Станишев. Снимка: БТА

Започнаха консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарните партии относно създалата се политическа криза след приетата от парламента оставка на кабинета "Борисов" и съставянето на ново правителство.

„Отиваме на консултациите при президента с голяма загриженост за състоянието на държавата, в което правителството в оставка я оставя, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
По думите му в тази ситуация единственият правилен изход е формирането на служебно правителство.

„При това ще поставя и пред президента нашите основни искания към това правителство. То не бива и не може по никакъв начин да бъде "второ издание" на управлението на ГЕРБ, защото управлението на г-н Борисов, управлението на тази партия докара държавата до ръба на финансов срив, до тотална социална криза, мизерстване на хората и сриване на икономическата среда“, коментира Станишев. Всички политически лица, зам.-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени, смята той.

Той беше категоричен, че БСП няма да приеме никаква форма на скрито участие и ръководство на това правителство от страна на ГЕРБ.

ДПС идва на консултациите с президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националният интерес изисква бързи избори, заяви и лидерът на ДПС Лютви Местан преди консултациите.

Още по темата
Ще препоръчаме на консултациите и на всички останали парламентарни групи анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време, каза Местан.

Според него страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство. По думите му служебният кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен само ако наистина в него няма партийни фигури, или експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа.

„Убеден съм, че Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще ни предложи кабинет, който категорично да снеме всички тези съмнения”, каза още Лютви Местан.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов също заяви, че Синята коалиция няма да участва в служебен кабинет.

„Ще предложим на президента да приеме тези неотложни мерки, нужни, за да се преодолее кризата с високите цени – да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да бъдат сложени нови състави и по този начин още преди разпускане на Народното събрание да се допринесе за решаването на ключови проблеми на страната. Тук е и мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии”, заяви Командира.

„Синята коалиция“ има основателни подозрения да мисли, че ГЕРБ продаде мача за „Белене” и че панически с БСП и ДПС бързат да разтурят сегашния парламент, за да не се приеме решение за окончателното спиране на проекта, смята Мартин Димитров.

Този парламент може да работи още няколко дни, каза още Димитров. Те са достатъчни да бъдат взети всички решения, включително решението за окончателното спиране на „Белене” и решенията за по-ниски сметки, допълни той.

ГЕРБ вече декларираха, че няма да участват нито в съставянето на ново правителство в рамките на този парламент, нито  в служебен кабинет. От "Атака" вече обявиха, че няма да участва в консултациите при президента.
СДС също няма да участва в консултации и няма да приема мандат от президента, съобщиха от
пресцентъра на партията.  Синята партия призовава всички парламентарно представени партии да последват този пример, за да се скъси периодът за създаване на служебно правителство.

В понеделник се очаква президентът да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, която е най-голямата парламентарно представена партия. По Конституция, ако първата, втората и трета, посочена от него партия, не реализират мандата и не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет.

Президентът заяви, че ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


726
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
520
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винету и Спартак - пълен таш*к
519
8
 
1
 
! Отговори
страшния_съд преди 11 години
агенти на държавна сигурност:========================1.георги първанов2.Сергей Станишев3.ахмед доган4.бойко борисов5.цветан цветанов6.иван костов7.яне янев8.меглена кунева9.лютви местан===============без АТАКА няма победа===================
518
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Бог да пази България от комунистите!
517
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сьгласен сьм .че са по подготвени .но как да доограбят това което има още.Бьдете сигурни¿Батко и Братко. Идват.Идва и новия цанков камьк.идва и тая мазна муцунаМестан.А бе Вие БЬЛГАРИ л ккикои сте бе.или имате кьса памет.ама нормално за комунисти.
516
2
 
9
 
! Отговори
М преди 11 години
"Станишев иска чистка на зам.-министри, съветници и областни управители ." И всички съдии! Леле колко страшно ще стане !
515
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Абе ейСтанишев иска да поеме кабинет след изборите и да вкара цялата тиквена партия в затвора. Още от вчера Дянков е започнал да гори архивите. Всички документи ще бъдат унищожени, така че и бог да слезе, да не може да разбере къде са отишли откраднатите милиарди.
514
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не знам кьде отидоха стачкуващите срещу монополите.Дали пак не Ви го сложиха ***.то друго немогат и да правят.дали следващия референрум да не е да се забранят комунйсата и етническата пртия.Не искам турцид да ме управляват в моята родминаБЬЛГАРИЯ
513
9
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 11 години
До художникаТочно защото ми се случва да мисля, си мисля че БСП е единствената партия с по- подготвени хора ( не коментирам олгарсите във впс!)А иначе само комунистическо управление и дълги години в панделата за управляващата 23 г. пасмина (включително и партийци от БСП) е дългосрочно решение на проблема.
512
6
 
5
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Както вече чухте по новините, единствената възможност да се намали цената на електроенергията е да се увеличи делът на АЕЦ "Козлодуй" в общо произвежданата ел. енергия. Нека тези, които на референдума гласуваха срещу нова АЕЦ да си помисля дали не са поддали на агитацията на защитници на чужди интереси..
511
2
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 11 години
До Daniela_RadevaПрезидентшата е мафиотка, но малко по-умна от Тиквун.Колко точно ще разберем скоро. Надявам се все пак да си обере партакещите и да се ре разкара най- скоро.
510
5
 
12
 
! Отговори
художника преди 11 години
До БСП привърженикА бе ***, вие комунистите всичките мислите с гъ,а си.Хладилника му бил пълен, после корема и после....***.Ей това сте вие ла.на в гъ.а и ла.на в главата! А бе просто ЛА.НА !!!
509
1
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
защо президента не връ4и на някоя друга група,не разбирам Турска партия да управлява България,това го има само в БГ,срам и позор за вси4ки,най-ве4е за президента!!!!!!!!!!!
508
5
 
17
 
! Отговори
Абе ей преди 11 години
Станиш ефенди, ти нямаш право да искаш нищо бре. След като не искаш да поемеш кабинета до изборите, какво те бърка кой ще го поеме,а?
507
7
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Президента май ще излезне-най-лудият от всики,ако даде на ДПС мандат.Първо трябва6е да се поиска неговата оставка,така и така не взема отношение по никакви въпроси,не знае конституцията.ДОЛУ ПРЕЗИДЕНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
506
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе бсп привьрженик.ти от марс ли идваш с метеоритите. То при тях нямаше и хляб бе.кои ти взема парите бе ***.кои фалира банките бе ***.с какво тика беше пьлен хладилника с вьзух.и добре че тока беше3кьм1 иначел жа лка ви маика
505
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Мандатът за съставяне на второ правителство на ГЕРБ, както повелява процедурата, ще им бъде даден в понеделник. От партията на Бойко Борисов са заявили, че ще го върнат веднага. След това втори мандат ще бъде даден на БСП, които също ще го върнат. Росен Плевнелиев обясни, че ще връчи третия мандат на ДПС. На въпрос защо, той заяви, че просто е прочел Конституцията и така повелявала тя. Това остави впечатление, че той не знае, че третият мандат може да се връчи на всяка една парламентарна група
504
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук някои хора има едно такова опростенческо мислене, че чак не е за вярване. Държавата няма да затвори частните Марици (1 и 3). Първо токът от тях не е толкова скъп, колкото ви лъжат. Второ става въпрос за хиляди работни места в район, в който отдавна хората работят само в минннодобивния комплекс.Боко преди 2 години не посмя да затвори губещата Брикел (Марица 4) , защото да изхвърлиш 2000 души на улицата не е лесно. И даже сипа нови милиони на Хр. Ковачки.
503
3
 
11
 
! Отговори
! преди 11 години
Станишев, искаш чистка, а? ХАХА, ама и ти си в ***, моето момче и ти си там! Има един клип , в който народа преди няолко години удари парламента и Костов сот прозореца махаше народа да се спре :) Тази неделя, господин Станишев, да не си ти на негово място !!!
502
10
 
6
 
! Отговори
ТИКВЕТУ ВЕЛИКИ преди 11 години
Ако остана на власт ще прекръстя БЪЛГАРИЯ на Тиквестан ,ще възкрасна Мишо Бирата, всички студенти на полето да копаят картофи и да пасат овце,ще умора пенсионерите от глад, ще дамна Цециту всички фотоволтаици ще асфалтирам всичко даже и млечния път на Цецу още 6 апартасмента всички в правителството ,ще са Калинки и ще се оправи България.
501
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Белене трябва.но за овчаров.станишев.доган й цялата им клика.Много жалко за.БЬЛГАРИЯ. че има още МалуумницИ КОИТО ИМ ВЯРВАТ.А това са хора които са лапаали цял живот от чуждия джоб Х Одом марш в УКРАИНА и Т УРЦИЯ.