Държавният апарат в България сред най-корумпираните в ЕС

Евросъюзът губи годишно 120 млрд. евро заради корупция
6 мар 2013 19:54, Елка Василева
95
Държавният апарат в България сред най-корумпираните в ЕС
По 120 млрд. евро губи годишно ЕС от корупция. Снимка: архив, Reuters

Годишно Евросъюзът губи до 120 милиарда евро заради корупция, обяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"До 20-25% от стойността на договорите за обществени поръчки отиват в джобовете на чиновниците. Обществените поръчки в страните от ЕС са близо 15 процента от общия брутен вътрешен продукт на Евросъюза", допълни Малстрьом.

Най-високо равнище на корумпираност в държавния апарат е отчетено в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия.

Трима на всеки петима ръководители на малки компании в Чехия посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси.

България просто не публикува данни по договорите и резултатите от търговете за обществени поръчки. Такава практика има и в Италия. Гърция, Португалия и Испания също имат сериозни недостатъци в сферата на отчетността в държавния сектор.

Европейската комисия се надява, че тласък за решаването на този проблем ще стане публикуването на антикорупционни отчети тази година.

Междувременно Финландия и Германия заявиха, че нежеланието на Румъния и България да се бори със схемата на подкупи е основната причина те да не са съгласни двете нови членки на ЕС да влязат в Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е вярно
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ЗАЩО НЕ ПРАВИТЕ НИЩ0 ВИЕ ОТ ЕС, ГЛЕДАТЕ НИ САИРА ТУКА И СИ СЕ УСМИХВАТЕ ЛУКАВО.
72
0
 
11
 
! Отговори
озадачен преди 11 години
Борисов каза друго !На кого да вярвам ?
71
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 11 години
До ядосан железничарНе се ядосвай приятел. Жп-то няма бъдеще.
70
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 11 години
До ПепиНо нямат нищо против да приемат лекари и медицински сестри, информатици и изобретатели.
69
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Нали наскоро избраха VW Glof 7 за кола на годината.Е ако покарй това не гръмне огромен корупционен скандал аз българин повече да не съм!Как става това при толкова други марки които представиха и хибридни модели и електрически такива.Как така избраха каруца за кола на годината.Журито да не би да са го изкопали от пирамидите в Египет или от някоя новооткрита пещера?Тия май ни приеха в ЕС само да се оправдават с нас пред собствените си избиратели когато имат проблеми.Докога ще търпим това не знам!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към Русия и БРИКС.Нямаме работа в ЕU нито в Шенген.На Руския народ дължим свободата си иза тях нито сме хора втора ръка нито има опасност да им изядем социалните фондове.БРИКС се нуждае от високо образовани специалисти и когато той се оформи като реален политически субект трябва да се отделим отЕU и това унизително полжение в което се намираме.Рубежа от Бяло море до Бяло море е жизнено важен за славянството.Нито сме по корумпирани от запад нито *** ни им пречат.Просто са си високомерни.
67
0
 
1
 
! Отговори
ядосан железничар преди 11 години
Без съмнение заради корупция у нас изтичат стотици милиони евро. Например чрез поръчките на НКЖИ, в които подкупни комисии избират посочени (от министерството на транспорта) фирми, се похабяват стотици милиони левове за нереално или некачествено изпълнени строителни работи по жп линията Пловдив - Бургас.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по немското радио HR казват че България много рано е влязло в EU , тоест неподготвена и най големия проблем сега са Ромите в Германия , неграмотни и ненужни на Европейския пазар , c две думи България да си ИНТЕГРИРА Ромите
65
3
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 11 години
Казаха ни го в очите - "нежеланието на България да се бори с корупцията" ни затваря вратата за Шенген. Къде отидоха високопарните приказки на Бойко, че сме изпълнили всички критерии???
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дрън дрън всички са куромпирани и в Германия и в Англия навсякъде
63
2
 
6
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
Каква е тая мантра за корупция в България?В Чехия трима от пет дават подкупи?!
62
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Боко се прави на умряла лисица.
61
4
 
15
 
! Отговори
Ха преди 11 години
Гърция е.а майката на европа, 227 милиарда опрощават на византийците, ние сме им виновни, ами да ни изключат от *** европа тогава и да си вземат Турция! Тогава да ги видим за колко стотици милиарди говорим! Като са ни взели, ще плащат и на ***, турци и на нас каквото остане. Сърбия не желае дори и да чуе за шенген и пр. Забравиха, когато кръстоносците са ограбвали всичко по пътя за Йерусалим, България от кого е крала, да им е.а мамата, сега нямаме, ами от къде? Африка, Индия кой ги граби
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що бе много са добре.само да ги строя срещу шмайзера някоя сутрин.
59
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво печелим ние, обикновените граждани от ЕС? Нищо - затвориха ни АЕЦ, закриха безмитните зони, страната ни губи милиарди от премахнатите митнически такси със страните от ЕС, налагат ни членски внос от около 800 000 мил евро всяка година, налагат ни техни правила, които според Нашата Конституция се приемат и имат Превес над нашите закони, а в същото време ни плюят и открито ни ругаят, че не сме желани. Турция има повече достойство от Нас, като заяви, че вече не желае да е в ЕС!!!
58
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май ще трябва някой и от ЕС да ни освобождава!!!!!!
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 3-4 години немското правителство плати на Швейцария 5 милиона евро за диск с имена на немци със сметки в швейцарски банки.Иначе само у нас имало корупция!ЕС губи от корупцията 120 милиарда евро на година.Колко от тях са загубени в България?Или сега с нас си изтриват ръцете?Ама и ние си навлякохме беля с ЕС.Не ни трябваше да влизаме в него.Кой от къде дойде все с нас се оправдава.На Гърция наливат по 100 милиарда на месец,но пак ние виновни.За тях-нито дума!
56
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавният апарат/ГЕРБ/ в България сред най-корумпираните в ЕС
55
2
 
2
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Toa so korupcijata vo Evropa e vece tesko da se prati,ednostavno toa zlo e nepobedivo.Citam vo Slovenija naj golemo zlo e korupcijata a jas gi smetav vece deka taa rabota ja odminale.E SEGA Ako vo Bugarija e na tolku visoko nivo kako toa Grcija da e po nekorumpirana koga tie po toa prasanje se planetaren sampion.No takv klsifikacija na nekoi mocnici od EU im odgovara.Ma ednostavno korupcijata e nacin na ziveenje i toa ne se iskorenuva