Кой е Марин Райков?

Служебният премиер сменя Париж със София
Обновена: 12 мар 2013 17:09 | 12 мар 2013 16:12, Елка Василева
176
Кой е Марин Райков?
Марин Райков. Снимка: БТА

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. По това време в българското посолство там работи неговият баща Райко Николов.

Райко Николов е дългогодишен дипломат от кариерата, един от най-авторитетните български дипломати през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия, а особено труден е мандатът му Италия, който е по време на процеса срещу Сергей Антонов (втората половина на 80-те години).

Марин Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във външното министерство започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". По време на войната в Босна (1992-1995) Марин Райков е първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'червен' кадър, избран от герб, бивш член на правителството на костов, и подкрепян от ндсв и дпс. не очаквайте чудеса.
108
2
 
11
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Над 40 съм и съм съгласен с почти всичко!Но тука и сега не са почнали промените,защото Българина иска Комунизъм и за него е съвсем нормално комунистическото мислене.Как да станат промени като болшинството не ги иска,а иска да краде по комунистически?И така деца,внуци,праправнуци........няма спасение!
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Украйна, Молдова, Беларус и България комунизмът победи. Който и да дойде, ще бъде оплют, нахокан, очернен и изгонен. Истината е, че има задкулисни играчи, които все още управляват държавата. На тях им е все тая дали премиерът ще нарича партията си герб, бсп, дпс, ндсв, дсб или каквото и да е. За съжаление октоподът е твърде голям и една смяна на премиер не променя нищо особено. На България май по-скоро й трябва хан, който да мине с меча и да сече ръце и глави.
106
0
 
12
 
! Отговори
бургас преди 11 години
Повръща ми се , тези *** ме отчаяха съвсем!!!
105
2
 
8
 
! Отговори
от 114 до 120 преди 11 години
другите соц. страни (не си ме разбрал нещо) ПОМЕТОХА комунистите много отдавна. Унгарците започнаха през 50тте, също и немците. Ако не си чувал, прочети за Прашката пролет през '68 г., както и за протестите в Полша през 70-80те. Румънците, на които всички се смееха, изтрепаха комунистите си на площада. Ние правихме тиха революция. Ето ги резултатите. Бившите соц. страни започнаха тази промяна преди 50-60 години, ние почваме сега!
104
4
 
7
 
! Отговори
изберете циганин преди 11 години
така вероятността да не е член на бкп или да няма роднини в партията-майка на всички останали днешни партии, е най - голяма. ще е нахален като боко, небългарин като станишев, черничък като костов и ще ломоти като доган. ааа, и ще краде като царя. Наистина нямат угодия някои хора..Изчакайте поне до изборите, така или иначе тогава пак ще има протести.
103
1
 
8
 
! Отговори
До 114 преди 11 години
Ти добре ли си с главата?Как другите бивши соц.страни дръпнаха отдавна напред?Ела да им видиш туристите с какви пари идват на морето.Какви поколения като трябва правосъдие наи-вече!
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
посочете ми един единствен човек в България, който има години, работен опит, образование и не е син или внук или братовчед или племенник или да няма роднина комунист? Няма такъв! Дори законно избраният през 1943 г. български цар е още жив, какво остава за роднини на комунисти, след като официално комунизмът падна преди едва 22 години? Не става с вълшебна пръчка, за съжаление. Дори и етническите българи от Югославия и бившия СССР са част от комунистическата система, и от тях не можем да внесем.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде още 23 години...
100
2
 
3
 
! Отговори
фдйфйдфл;к преди 11 години
До nomer2Това е мандата на баща му - Райко.Чети по внимателно статията!!!
99
9
 
12
 
! Отговори
ПАЗ-К преди 11 години
ДО ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ. НА ВАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ УГОДИ. ТОЗ- КОМУНИСТ, ОНЗИ СЕДЕСАР,ДРУГИЯТ ГЕРБЕР, ЧЕТВЪРТИЯ ***. НАЛИ И ВАС ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ВИ КОМАНДВА. КАТО СТЕ ТОЛКОВА УМНИ ЗАЩО НЕ СТЕ ВИЕ?! ПО РЕЧНИКА ВИ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ЩО ЗА ПТИЦИ СТЕ. СРАМОТА , ЧЕ СЕ БИЕТЕ В ГЪРДИТЕ И СЕ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ. ДА СТАНЕ ЛЕВСКИ, ДА СТАНЕ БОТЕВ ПА ДА ВИДЯТ ЗА КАКВА *** СА СЕ БОРИЛИ И ДАЛИ ЖИВОТА СИ. ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ?!!!!!!!!!! СЛЕД ВАС КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ?
98
5
 
5
 
! Отговори
nomer2 преди 11 години
"...Райков е роден на 17 декември 1960 г.""...Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г."????
97
7
 
7
 
! Отговори
скъпи сънародници преди 11 години
особено тези на по над 40 години. какво кряскате и викате, не разбирам. искате да е някой, който не е свързан с дс, бкп или не е нечий 'червен' син/дъщеря. ами няма как да стане, защото трябва да минат още едно-две поколения..и през 1989г. (аз съм бил доста малък), да не сте правили тиха революция, да бяхте взели пример от чехия или румънците. сега и ние ви берем последствията.
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ба маааааааму, по-червен кадър не бях и сънувал... пак ни изненадаха!
95
7
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Боже, тая България кретенясва от ден на ден все повече - колкото повече продължават тия измислени протести, толково повече *** бъкат наяве. Ами да изберем Йоло Денев, Светльо от "Хиподил" или оня депутат Кузов, щом не искате Марин Райков. Баща му вербувал като разузнавач френски министър, направил Франция за смях и затова дайте да го охулим сега. Райков е професионален дипломат и политик отвсякъде. Днес България се нуждае именно от такъв прозападно ориентиран държавник.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123------------Има ли кадърен комунист,всички са със закостели мисли и глави.Например Стефан Солаков.
93
2
 
5
 
! Отговори
българче преди 11 години
Ха на бас че вече не е комунист
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фен на Тодор живков
91
0
 
6
 
! Отговори
Ник преди 11 години
ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ!
90
2
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
който го познова лично, мислиш ли, че ще седне да чете глупостите в този сайт, по-вероятно е изобщо да не подозира за съществуването на това мижаво сойтче.....