ЕК не маха механизма за наблюдение на България

Наши евродепутати поискаха стратегия за отпадането му
Обновена: 14 мар 2013 09:00 | 14 мар 2013 08:58, Елка Василева
54
ЕК не маха механизма за наблюдение на България
Сградата на Европарламента в Страсбург. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще продължи да наблюдава България и Румъния чрез механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле при дебата за настоящето и бъдещето на механизма, организиран в Европейския парламент в Страсбург.

През юли миналата година ЕК отчете, че някои от основните пропуски в наблюдаваните области - борбата с организираната престъпност и корупцията - са преодолени и реши да изготви доклади след по-дълъг от обичайния период от шест месеца, отбеляза той. Междувременно събитията в Румъния, породили съмнения за върховенството на закона в страната, наложиха изготвянето на извънреден доклад, който отчете, че има необходимост от допълнителен напредък, добави Фюле.

Той заяви, че докладите са средство за реформи, а много от изразените от ЕК препоръки досега са насърчили предприетите от София и Букурещ положителни стъпки през последните пет години.

Често има нужда от дълбоки промени и не е реалистично да се очакват бързи резултати, уточни комисарят. Той се позова на изследване на общественото мнение в двете страни, което показва, че мнозинството от българите и румънците отчитат важната роля на ЕС за преодоляването на проблемите в техните държави. Общо 70
процента от тях настояват докладите да продължат до изравняването на стандартите с останалите страни от Общността, допълни Фюле.

Той критикува подхода на някои страни от ЕС да обвържат докладите с темата за разширяването на Шенген. ЕК не подкрепя този подход, посочи еврокомисарят. Ще продължим да наблюдаваме отблизо процеса на реформите в България и Румъния, за да помогнем на двете страни да постигнат целите на механизма, заяви Фюле.

В последвалите изказвания от името на Европейската народна партия (ЕНП) евродепутатът Мариан-Жан Маринеску (Румъния) определи докладите като обективни. Неговият сънародник Йон Енчу от групата на социалистите и демократите (С&Д) коментира, че механизмът се политизира. Норица Никола от групата на либералите и демократите отбеляза, че механизмът не е юридически скрепен и за неговото изготвяне не съществува методология. В ЕС сме равноправни, трябват общи правила и норми за всички, не едни да диктуват на другите какво да правят, допълни тя.

Корнелия Ернстк от групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (Германия) настоя, че механизмът за наблюдение и Шенген не са различни неща, но призова за еднакво отношение към всички страни от ЕС. Стратегията на ЕК за България и Румъния изглежда отворена и това е притеснително, коментира
тя.

Независимият евродепутат от Румъния Адриан Северин заяви, че когато пациентът не отговаря на лечението, не се сменя пациентът, а лечението.

В последвалите изказвания на български евродепутати Илияна Йотова (С&Д) заяви, че механизмът не работи, защото няма ясни критерии. Постоянно се поставят нови изисквания, има двойни стандарти, добави тя. Превърнахте двете държави в прицел на евроскептиците, механизмът е удобна патерица за тези, които не искат Шенген и Европа, този механизъм е изчерпан, допълни тя.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова настоя за изготвянето на стратегия за отпадане на механизма. По нейните думи ЕК е отчела политическата воля за реформи в България, а правителството на представляваната от нея партия е подхождало винаги държавнически. Бяха изпълнени повечето препоръки, въпросът днес е какво правим с механизма занапред, той губи своето първоначално предназначение и става неефективен, коментира Панайотова. Според нея механизмът често бива използван за вътрешнополитически дебати, по въпроса за Шенген, както и по темата за движението на работници в различните държави от ЕС.

Евродепутатът от същата група Мария Габриел заяви, че механизмът е донесъл ползи, но се е изчерпал. Препоръките в България винаги са били взимани под внимание, трябва ясна позиция на ЕК какво следва след декември 2013 г. (когато се очакват поредните доклади - бел. ред.). Според нея е необходима стратегия на ЕК, която да не подхранва схващане за "втора категория" страни в ЕС. Габриел отбеляза, че през юли Хърватия ще бъде приета в ЕС без сходен механизъм.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев посочи, че корупцията и организираната престъпност не са запазена марка на двете поставени под наблюдение държави. По неговите думи зачестяват оценките, че механизмът е проява на дискриминация. Механизъм само за две държави е напълно неприемлив, добави той. Ковачев призова ЕК да каже какво още да се случи за отпадането на наблюдението.

В заключителните си думи комисарят Фюле определи дебата като интересен и посочи, че никой от ораторите не е говорил за срок за изпълнение на изискванията, а за график за прекратяването на механизма. ЕК ще продължи наблюдението чрез механизма, както досега, това е подходящо средство за реформи в наблюдаваните страни, заяви еврокомисарят.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До: DiscoveryЕ добре де, приватизират БДЖ, някой си ги купува и какво има на лице - частен монопол. Няма конкуренция, която да контролира нещата и да "стимулира". Дали да е държавна такава голяма фирма или не - въпрос на стопанисване. Ако държавата е "добър стопанин" - няма лошо да е държавна, по същата причина няма лошо да е частна ако частникът е "добър стопанин". Лично мнение - по-добре е да е в български ръце.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 49 . Absolutno ste prav!!!EC TRJABVA da nabljudava BG sastoto TRJABVA da znae kade otivat parite na danakoplatzite na EC-darjavi !!! Vie kakvo si mislite vsastnost- che horata na zapad se kapjat v champange ??!!
46
2
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
До 47:Леко си ***. Айде да те светна защо частника може, а ние не! Защото частника, ако не е на печалба загива, а за да е на печалба трябва да се развива и да е конкурентноспособен!!! А държавното, ако не е на печалба си зима от хазната за да не загине!!! И държавата сама на себе си не може да е конкурент и за това държавните дружества не може и да са конкурентно способни и няма развитие, а застой!!! Разбра ли защо сега дружествата търпят загуби, щото загубите се плащат от данъците на хората
45
2
 
5
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Наблюдението върху България и Румъния НИКОГА не трябва да отпада! Като знам какви сме ***!
44
2
 
11
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Сития на гладния не вярва. Това е стара българска поговорка. Истината е написана в мнение 46. Даване на предприятия от национално значение на западняци и руснаци с цел разграбване или печалба която се влива в техните икономики. Ограбване на природните богатсдва на България и т.н. Новия пример е БДЖ. Защо дружеството търпи загуби, а ако е частно няма да търпи? За мен това означава, че в момента го управляват ***, и като са некадърни да ги махат и да слагат кадърни. Частника може, ние не.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 24г.разбрах едно:Приватизацията,отдаването на концесия на ресурсите на страната,вдигането на осигуровки,данъци,акцизи,саниране на панелките и т.н всичко това е за мое добро,не е за пари ама в никакъв случай.После се запя друга песен:Ти работи по 10часа за 250евро 7 дни пък в бъдеще ще живееш по-добре.После друга песен:Ти може и да живееш като куче-ама децата ти ще видят светлото бъдеще.Накрая стана ясно:Нито ти,нито децата ти или внуците ти имат светло бъдеще.Ти роб пък децата ти свободни....
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ушким живеем в 21-ви век а живеем като роби, хората си скъсват да работят е ако имат работа де :), вадят пари да си платят сметките и им остава малко за храна, лично време почти не им остава. Все едно е имало някаква война или сме във война, а доколкот знам не сме във война.
41
2
 
3
 
! Отговори
4 преди 11 години
Уважаеми сънародници, и аз искам всички хора да са богати и доволни , но не знам някъде да е станало.Няма държава от бившия соц.лагер да е добре, и това е така защото думите за братство, равенство, социализъм галят слуха но са неверни.Например Станишев,Първанов,Доган,Р.Овчаров,Р.Петков,Масларова,К.Нинова,М.Манолова и всички около тях са милионери.Е как да стане този социализъм с такива ***.Докато БКП-БСП-ДС не се махнат от политиката в България няма да има управия.Бойко дае жив и по здрав и по бързо дасе върне като министър председател.амин.Дай боже.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как да го махнат с *** престъпност, отвличания, масово подслушване, незаконни арести, полицейско насилие, безумни съдебни решения, бягащи галеви, калинки-малинки, премиер заповядващ на съда и прокуратурата и конституционни съдии с офшорки?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЕЗПЛАТНИ ОБЯДИ НЯМА!!!
38
2
 
6
 
! Отговори
А сега накъде? преди 11 години
АНАРХИЯГРАЖДАНСКА ВОЙНАКОМУНИЗЬМ И МАФИЯ,ПЕТАТА КОЛОНА.МАХАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРДЗАЕМИ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО, ПЪРВОБИТНО ОБЩИНЕН СТРОЙ. АНАДОЛА
37
0
 
4
 
! Отговори
Ивчо преди 11 години
ЕС е организация със сравнително добри идеи, но много лошо изпълнение.Американците са взаимствали модела, но са го усъвършенствали далеч по-добре.ЕС е пародия на икономически съюз, в който едни държави работят за собствения си интерес за сметка на други.Да не говорим, че изявления от типа на скорошните от "многоуважаваната" от мен Англия би трябвало да са абсолютно недопустими за който и да е член на подобен вид съюзи.
36
1
 
3
 
! Отговори
dnm преди 11 години
До Анонимен Вие защто все ползи търсите все нещто да ви се даде помогне еми помогнете си сами свободни граници имате със ЕС развивайте търговски отношения произвеждайте вкарвайте пари в икономиката на Б-Я вие самио се прецаквате защото неможете да си го направите хубаво защото сте саможивци всеки един бг гледа само себе си без да помисли за съсед, приятел, за страната си.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствено партия,която ще ни извади от ЕС и НАТО има бъдеще да управлява държавата.РЕФЕРЕНДУМ за спешно излизане от ЕС!!!Иначе това ще е краят на красивата ни Родина!
34
2
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ,А!
33
0
 
8
 
! Отговори
p преди 11 години
Искат махане на наблюдението за да могат да крадат по лесно нашите хубавци.
32
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 11 години
Тази система в момента се казва-див капитализъм!Монополи,монополи,приватизация и либерализация!
31
0
 
11
 
! Отговори
за водата преди 11 години
Защо не си зададете въпроса защо в Париж разкараха концесионерите на водата,а тук още ги търпим!Ограбват ни го е ясно като бял ден!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма система в света,която да не е опорочена от човешката жажда за власт и алчност за пари!! Не е възможно и няма начин един чиновник в ЕС получаващ 40-50 000 евро месечна заплата,да защитава интереса на обикновенния човек,гражданин,данъкоплатец навсякъде в ЕС!!! Утопия е,че някога и нейде ще бъде създадена такава система!!!!!!
29
0
 
9
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Аман им от наблюдението. Да им се връща дано.