ЕК не маха механизма за наблюдение на България

Наши евродепутати поискаха стратегия за отпадането му
Обновена: 14 мар 2013 09:00 | 14 мар 2013 08:58, Елка Василева
54
ЕК не маха механизма за наблюдение на България
Сградата на Европарламента в Страсбург. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще продължи да наблюдава България и Румъния чрез механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле при дебата за настоящето и бъдещето на механизма, организиран в Европейския парламент в Страсбург.

През юли миналата година ЕК отчете, че някои от основните пропуски в наблюдаваните области - борбата с организираната престъпност и корупцията - са преодолени и реши да изготви доклади след по-дълъг от обичайния период от шест месеца, отбеляза той. Междувременно събитията в Румъния, породили съмнения за върховенството на закона в страната, наложиха изготвянето на извънреден доклад, който отчете, че има необходимост от допълнителен напредък, добави Фюле.

Той заяви, че докладите са средство за реформи, а много от изразените от ЕК препоръки досега са насърчили предприетите от София и Букурещ положителни стъпки през последните пет години.

Често има нужда от дълбоки промени и не е реалистично да се очакват бързи резултати, уточни комисарят. Той се позова на изследване на общественото мнение в двете страни, което показва, че мнозинството от българите и румънците отчитат важната роля на ЕС за преодоляването на проблемите в техните държави. Общо 70
процента от тях настояват докладите да продължат до изравняването на стандартите с останалите страни от Общността, допълни Фюле.

Той критикува подхода на някои страни от ЕС да обвържат докладите с темата за разширяването на Шенген. ЕК не подкрепя този подход, посочи еврокомисарят. Ще продължим да наблюдаваме отблизо процеса на реформите в България и Румъния, за да помогнем на двете страни да постигнат целите на механизма, заяви Фюле.

В последвалите изказвания от името на Европейската народна партия (ЕНП) евродепутатът Мариан-Жан Маринеску (Румъния) определи докладите като обективни. Неговият сънародник Йон Енчу от групата на социалистите и демократите (С&Д) коментира, че механизмът се политизира. Норица Никола от групата на либералите и демократите отбеляза, че механизмът не е юридически скрепен и за неговото изготвяне не съществува методология. В ЕС сме равноправни, трябват общи правила и норми за всички, не едни да диктуват на другите какво да правят, допълни тя.

Корнелия Ернстк от групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (Германия) настоя, че механизмът за наблюдение и Шенген не са различни неща, но призова за еднакво отношение към всички страни от ЕС. Стратегията на ЕК за България и Румъния изглежда отворена и това е притеснително, коментира
тя.

Независимият евродепутат от Румъния Адриан Северин заяви, че когато пациентът не отговаря на лечението, не се сменя пациентът, а лечението.

В последвалите изказвания на български евродепутати Илияна Йотова (С&Д) заяви, че механизмът не работи, защото няма ясни критерии. Постоянно се поставят нови изисквания, има двойни стандарти, добави тя. Превърнахте двете държави в прицел на евроскептиците, механизмът е удобна патерица за тези, които не искат Шенген и Европа, този механизъм е изчерпан, допълни тя.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова настоя за изготвянето на стратегия за отпадане на механизма. По нейните думи ЕК е отчела политическата воля за реформи в България, а правителството на представляваната от нея партия е подхождало винаги държавнически. Бяха изпълнени повечето препоръки, въпросът днес е какво правим с механизма занапред, той губи своето първоначално предназначение и става неефективен, коментира Панайотова. Според нея механизмът често бива използван за вътрешнополитически дебати, по въпроса за Шенген, както и по темата за движението на работници в различните държави от ЕС.

Евродепутатът от същата група Мария Габриел заяви, че механизмът е донесъл ползи, но се е изчерпал. Препоръките в България винаги са били взимани под внимание, трябва ясна позиция на ЕК какво следва след декември 2013 г. (когато се очакват поредните доклади - бел. ред.). Според нея е необходима стратегия на ЕК, която да не подхранва схващане за "втора категория" страни в ЕС. Габриел отбеляза, че през юли Хърватия ще бъде приета в ЕС без сходен механизъм.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев посочи, че корупцията и организираната престъпност не са запазена марка на двете поставени под наблюдение държави. По неговите думи зачестяват оценките, че механизмът е проява на дискриминация. Механизъм само за две държави е напълно неприемлив, добави той. Ковачев призова ЕК да каже какво още да се случи за отпадането на наблюдението.

В заключителните си думи комисарят Фюле определи дебата като интересен и посочи, че никой от ораторите не е говорил за срок за изпълнение на изискванията, а за график за прекратяването на механизма. ЕК ще продължи наблюдението чрез механизма, както досега, това е подходящо средство за реформи в наблюдаваните страни, заяви еврокомисарят.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
до Мавродиев преди 11 години
проблема не са съседите крадци. и тях ги има разбира се, но това което се краде от фабриките и хотелите на т.нар. бизнес е десетки пъти повече. ток, вода, неплатени такси за *** и замърсяване, неплатени осигурвки и т.н.
27
0
 
5
 
! Отговори
макето преди 11 години
До 27 Я предлагам да ги напиеме кожодерите после кой ка му е кеф гледам ги тия по тв-то сите не ги сакам и за 20 грама ракия оня дъртака Костов още си мисли нещо но за него публичен разстрел ке му е милостинята
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-СТРАШНОТО Е, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НЕ СЕ Е ПРЪКНАЛА ПАРТИЯ, КОЯТО ДА ПОВЕДЕ НАРОДА И ДА РАБОТИ ЗА НЕГО.ПАРТИИТЕ СА СЛУГИ НА МАФИЯТА.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да спрем да мислим плоско и без проницателност.Трябва да се запитаме откъде идва проблема?От всичките коментари никой не споменава и не е прозрял,че сме заробени с дългове от Европейската банка и Световната банка.Колонизирани сме ,но чак сега го усетихме понеже колонизаторите налапаха монополите на България и когато почнаха да източват държавата, чак когато ни бръкнаха в джоба ,тогава на нас ни просветна ,че нещата не стоят добре.Тогава осъзнахме ,че България е продадена и като имаме продажни политици ,които не мислят за държавата,трябваше народа да излезе за да си я защити.Това
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социалната политика е за богатите, а за останалите на ви див фашистки комунистически капитализъм :)
23
2
 
12
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Така ако ни е засечено 12 кубика на месец реално ни слагат още 10 обща вода. Това е водата която са потребили съседи, но не е отчетена. Никой не е осигурил достъп. Ние плащаме и тяхната вода. Но един хубав ден отчитат и тяхния водомер реално, и той си плаща още веднъж водата! Ето я ОГРОМНАТА ИЗМАМА!
22
1
 
13
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Хора вижте си сметките за вода и се събудете! Грабят ни двойно и тройно с общата вода. Каква е схемата: Идват и отчитат колкото могат водомери, колкото не могат си пишат каквото искат. Така два месеца. На третия месец сравняват показанията на главния водомер със сбора на другите (който сбор ние няма как да знаем) и разликата ни я слагат в сметктие като общо потребление! Така ако ни е засечено 12 кубика на месец реално ни слагат още 10 обща вода. Това е водата която
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВА НИ Е ПОЛЗАТА ОТ ТОВА ЧЕ СМЕ В ЕВРОПА ?май нямяме нужда от това щом и европарламента не може да се справи с крадливите ни политици България е страна която иска помощ от някого за справяне с проблемите ,ама май от Европа няма да я получиМОЖЕ БИ УМИШЛЕНО
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ВИКАМ НАПРАВО ДА НИ ИЗКЛЮЧАТ , ЧЕ ДА МИРЯСАМЕ. ОТ ЕС САМО ВИСОКИ АКЦИЗИ И ДАНЪЦИ- НИЩО ДРУГО.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ушким сме в така бленувания ЕС а ни дискриминират и заплатите са ни като на 8-*** 10-та ръка хора, поне на половина от европейските да сме така ще сме поне втора ръка хора :), нали ЕС е една държава, логично е заплатите да са близки .А на досегашните партии политиката им за 23 години е една и съща да съсипят бавно страната тоест БСП,СДС,ДПС,ГЕРБ,ДСБ,НДСВ,Кунева и РЗС е една партия. Ако не го разбираме сега,ще го разберем след време :)
18
2
 
9
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Правилно решение. Да не го премахват никога, щото алчните *** искат само да плюскат без да бачкат. И, ако може нещо да се гепи. А без европейския съюз ни чака анадолския ..й. Като гледам що народ се е вторачил в тия *** и детински турски сериали, ясно е каккъв ни е манталитета. Да ни наблюдават и посръчкват периодично.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпрос до европарламента : Докога ще се краде в България ?Или вие нарочно насърчавате корупцията ?Да не си правите някъкъв експеримент докога ще издържиме ?
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ни е виновна Европа и ЕС.Ние нямаме политици, а продажници които служат на мафията. Цялата система ни е създадена така, че народа да е роб на шепа червени капиталисти.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде глупостите пак заваляха. Не ви ли идва на акъла, че една нормална нация може да използва това удължаване, за да попита политиците си защо ЕК все още има нужда от механизъм за наблюдение? Значи нещо не е свършено, както трябва.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
механизма за унищожение на българия продължава да действавижте унгарците и се учете инак с тия американоблизачи няма измъкване
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЕ БЪЛГАРИТЕ И РУМЪНЦИТЕ СМЕ ГОЛЯМА МЪКА ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ПО ВСЯКЪКЪВ НАЧИН НИ НАТИСКАТ И МАЧКАТ И СЕ ЧУДАТ КАК ТАКА ОЩЕ ИЗДЪРЖАМЕ
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НАРОЧНО БУТАТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ПРОПАСТА
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом вече сме европейци, да приемем техните закони и конституции.При нас всичко е изкилифарчено.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България откакто влезе в евросъюза разцъфтя и стана супер готина държава да ти екеф да живееш в нея и накрая да се запалиш
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За млиони няма закони,за кокошка няма прошка.