При 10% по-висока сметка на тока - задължителна проверка!

България на гражданите иска министерство за защита на потребителите
Обновена: 15 мар 2013 19:20 | 15 мар 2013 19:11,
98
При 10% по-висока сметка на тока - задължителна проверка!
Снимка: БТА

България се нуждае от министерство за защита на потребителите или поне от министерство, което да има такъв ресор. Важно е въпросът да се институционализира, защото потребителите са основна част от пазарната икономика. Това каза на пресконференция Людмила Елкова, секретар на “Движение България на гражданите”.

На Международния ден на потребителите от партията представиха идеите в предизборната си платформа, които са свързани със защитата на потребителите.

"Точно преди година от “България на гражданите” алармираха за нагласите сред потребителите и призоваха за действия срещу монополите, включително и по-засилен контрол над ЕРП-та", отбеляза Иван Стамболов, член на Националния съвет и координатор на секторна група “Икономика”.

Той цитира данни на оповестено тогава изследване, според които 62% от българските граждани не са удовлетворени от начина, по който държавата се справя с монополите. По думите му протестите от последните месеци са потвърдили тези данни.

Освен включването на защитата на потребителите в ресора на министерство, хората на Меглена Кунева ще предложат да има законово задължение монополистите като ЕРП-та и топлофикационни дружества автоматично да проверяват сметките на потребителите, ако те са с 10 или повече процента по-високи от предходния период.

Друга мярка, която движението предлага, е обединяването на Комисията за защита на потребителите и Комисията на защита на конкуренцията в един орган.

“Приемането на закон за фалита на физическите лица е крайно необходим”, посочи още Людмила Елкова и допълни, че сегашната ситуация позволява на хората да се превръщат във “вечни длъжници”.

Тя коментира, че все повече граждани имат проблем с обслужването на кредитите си, затова е важно  да има яснота как се определят условията по кредита и какви ще са дължимите суми след 5 или 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължавам да се чудя дали тая или Станишев ми е по-противен.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ли ми се струва,че всичката тази загриженост е прах в очите на хората!?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИДЯХМЕ ТЕ КАК ЗАЩИТАВАШ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ КАТО ЕВРОКОМИСАР- ЗА ТЕМ ХИЛЯДИТЕ ЕВРО ЗАПЛАТА, ЗА НАС- НУЛЕВИ КВОТИ ЗА ТРАДИЦИОННИ ПРОИЗВОДСТВА. ЗА БЛОКОВЕТЕ НА КОЗЛОДУЙ СИ ЗНАЕМ.