Нели Куцкова: Всеки очаква качествено и честно правосъдие

Тя участва в дискусия за независима съдебна власт
16 мар 2013 18:08, Петя Славова
80
Нели Куцкова: Всеки очаква качествено и честно правосъдие
Нели Куцкова. Снимка: Булфото

Няма спор, че всеки очаква качествено и честно правосъдие. Въпросът е с какво участие и с какви мерки може да стане това, обясни съдия Нели Куцкова, член на ССБ - в БТА. Тя участва в дискусия, на която се обсъжда гражданското участие и независимата съдебна власт.

Форумът е продължение на състояла се на 28 февруари дискусия за необходимите структурни промени в съдебната власт, осигуряващи независимостта и отчетността й. Сега се включват неправителствени организации, чиято дейност не е пряко свързана със съдебната власт, но отстояват важни обществени интереси с инструментите на правото, на граждански активисти и общественици.

Участниците във форума дискутират конкретните предизвикателства пред съдийската независимост и значението й за справедливия процес на всеки гражданин, допустимите форми на участие на гражданите в правосъдието и работещите модели, по които то се осъществява полезно.

Според Гражданско движение "Днес" например трябва ясно да се казва какво точно става като процеси в съдебната система. Те се обявиха за структурна реформа. От организацията подкрепят идеята на Съюза на съдиите в България ВСС да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота, когато се вземат решения за отделния тип магистрати. За децентрализация на прокуратурата се обявиха от "Днес".

Според Георги Богданов от Национална мрежа за децата има някой закони, които вече не са адекватни. Така например дете, което е преживяло насилие, се налага да бъде разпитвано 7-8 пъти. А след това в съда то попада в неприветливи съдебни зали.

За целта е нужна законова промяна, която да касае правосъдие, свързано с деца, както и да има специализирани състави. Важно е полицейските служители също да са добре подготвени. Да няма политическа и икономическа зависимост в системата и за справедлив дисциплинарен процес се обяви предишният председател на ССБ Мирослава Тодорова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
85
 
! Отговори
честно правосъдие преди 11 години
До Инспектората на Министерството на ПравосъдиетоЗнаем го вашият номер г-жо Куцкова.Правите процесуални нарушения, вашите хора печелят, а другата страна няма право на защита, защото според практиката на ВКС процесуалните нарушения не водят до недопустимост, а до неправилност на решението, поради което не допускат жалбата до разглеждане.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ ИМА ФИЗИОНОМИЯТА НА СЪЩИНСКИ ДЯВОЛ.ТРЯБВА ПУБЛИЧНО ДА НЕ Я,ПОКАЗВАТ!
65
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
По-нагли, по-безочливи и по корумпирани същества от българските съдии, няма! Интересно сега, като Цветанов не е министър, с кой ще се оправдават за посрания си имидж? До такава степен са се оакали, че дори напъните на другарката Силвия Великова, от уж-националното радио, да им изтрие задниците са безпомощни
64
1
 
4
 
! Отговори
еее преди 11 години
Да,ама не.Нямаш ли парички братко,какво правосъдие да чакаш.Това си е чист бизнес за магистратите в България,за най-голямо съжаление.
63
1
 
3
 
! Отговори
народа да избира преди 11 години
съдиите на избори.Съдиите и прокурорите да не са завършили пуцовете по право, а софийски университет.Да не работят в един град като съдии и прокурори роднини и сватове.Загубенитедела в Страсбург да ги плащат съдиите от заплатите си.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия!
61
1
 
172
 
! Отговори
ПАЗИТЕЛИ преди 11 години
Точно вие ли г-жо Куцкова ще говорите за честно правосъдие.Нямате морално право.Вие и вашият състав сте корумпирани до мозъка на костите си. Вие които не спазвате масово процесуалните правила и така решавате делата в полза на вашите хора.Призоваваме инспектората да се самосезира и да провери, срещу колко от решенията или определенията на състава на куцкова са подадени жалби във ВКС с доводи за съществени процесуални нарушения. Що човешки съдби разбухте Куцкова.Нямате срама.
60
4
 
1
 
! Отговори
ПОП преди 11 години
До 61 .ЗАБРАВИ МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ..............???
59
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
хадокато куците раздават правосъдие...така ще е...
58
2
 
13
 
! Отговори
БАБА ЯГА преди 11 години
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ТАЗИ ДА ВИ СРЕЩНЕ ПРЕЗ НОЩТА ????
57
2
 
15
 
! Отговори
Къде е Хан Крум преди 11 години
С повече вяра очаквам скоро да кацнат извънземни, отколкото в България да има честно правосъдие.
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати държавата щом и съдия *** Куцкова очаква качествено и честно правосъдие ? Да вземем да си вкараме и магистрати от чужбина, може би ще ни излезе дори по евтино от нашите, който само хленчат и се оплакват, работещи в супер луксозно обзаведени кабинети, съдебни зали и най-добрата офис техника, с доходи в пъти по-големи от минималната заплата, обществен статут като на политици, имунитет срещу грехове, кво ли още трябва г-жа Куцкова,че всички да дочакаме качественото и честно правосъдие????
55
4
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
Ти навярно си слабоумен десебар защото същата госпожа участваше като кандидат вицепрезидент на Петър Стоянов отСДС и издигната от тях така,а ти когато искаш да оплюваш някой него замесвай винаги с БСП тя си е ваша на сините а дали добра или лоша за не коментирам.
54
2
 
3
 
! Отговори
ПРедлагам преди 11 години
Въвеждане на мораториум: 10 години, считано от 2013, бивши членове на БКП и техните синове и внуци, членове на СДС,ДСБ,ДПС, бившата НДСВ както и техните синове и внуци участвували в управлението от 1989 г насам ДА НЕ МОГАТ ДА ЗАЕМАТ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ.Т.е. в управлението на страната да участват хора НЕ ОМЪРСЕНИ и НЕ свързани с бившите управляващи от ВСИЧКИ партии.
53
1
 
6
 
! Отговори
Заседател преди 11 години
А Валентин Златев не желае да си плати по осъдителна присъда, защото не знаел, че има такава аритметична операция - ИЗВАЖДАНЕ!desant.net/show-news/26809/
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато прочета заглавието и ми е ясно, че се е изказала поредната комсомолка.
51
1
 
24
 
! Отговори
ян преди 11 години
Г жа Куцкова също заслужава справедливо правосъдие !
50
1
 
13
 
! Отговори
Синьор Дон Амичи преди 11 години
Правосъдната система ще се оправи когато се въведе изборното начало както и отзоваването.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЯ КУЦАТА КУЦКОВА КРИВАТА МУСАРА Е ОТ БСП НАЗНАЧЕНИТЕ
48
2
 
17
 
! Отговори
рецепта преди 11 години
Правосъдие в България ще има когато до всеки прокурор ще има друг такъв от ЕС (за предпо4итане -германец).Няма да е много приятно но изход има ли.