Нели Куцкова: Всеки очаква качествено и честно правосъдие

Тя участва в дискусия за независима съдебна власт
16 мар 2013 18:08, Петя Славова
80
Нели Куцкова: Всеки очаква качествено и честно правосъдие
Нели Куцкова. Снимка: Булфото

Няма спор, че всеки очаква качествено и честно правосъдие. Въпросът е с какво участие и с какви мерки може да стане това, обясни съдия Нели Куцкова, член на ССБ - в БТА. Тя участва в дискусия, на която се обсъжда гражданското участие и независимата съдебна власт.

Форумът е продължение на състояла се на 28 февруари дискусия за необходимите структурни промени в съдебната власт, осигуряващи независимостта и отчетността й. Сега се включват неправителствени организации, чиято дейност не е пряко свързана със съдебната власт, но отстояват важни обществени интереси с инструментите на правото, на граждански активисти и общественици.

Участниците във форума дискутират конкретните предизвикателства пред съдийската независимост и значението й за справедливия процес на всеки гражданин, допустимите форми на участие на гражданите в правосъдието и работещите модели, по които то се осъществява полезно.

Според Гражданско движение "Днес" например трябва ясно да се казва какво точно става като процеси в съдебната система. Те се обявиха за структурна реформа. От организацията подкрепят идеята на Съюза на съдиите в България ВСС да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота, когато се вземат решения за отделния тип магистрати. За децентрализация на прокуратурата се обявиха от "Днес".

Според Георги Богданов от Национална мрежа за децата има някой закони, които вече не са адекватни. Така например дете, което е преживяло насилие, се налага да бъде разпитвано 7-8 пъти. А след това в съда то попада в неприветливи съдебни зали.

За целта е нужна законова промяна, която да касае правосъдие, свързано с деца, както и да има специализирани състави. Важно е полицейските служители също да са добре подготвени. Да няма политическа и икономическа зависимост в системата и за справедлив дисциплинарен процес се обяви предишният председател на ССБ Мирослава Тодорова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
22
 
! Отговори
!!!!!!! преди 11 години
За каква правосъдна система говори тая Куцкова !!! За тая дето е в симбиоза с МАФИЯТА !!! Нямаш ли пари Нямаш ли Власт, Ти си Никокой ! Това е днешна България!!! Господ да ни е на помощ!
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя е специалист по екстензия на захарозо- амилозни гелове както повечето съдии и политици в нашата страна.Тази специалност явно трудно се придобива,а и изисква специална подготовка умения и дарба.
45
4
 
10
 
! Отговори
рони преди 11 години
Гладна кокошка просо сънува.Правосъдие има,ако имаш пари.Ако нямаш,може само да подсмърчаш...
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
brate METODII PORADI 6TO SE KOSI6 NA AZBUKITE . KATO TVOQTA AZBUKA I NA brate ti KIPIL E PARVA SRED PARVITE I SRED BOGOIZBRANITE . PO MI SE 4INI 4E SE KOSI6 NE NA OPAKOVKATA , A NA SADARJENIETO . NEDEI SE KOSI O VREME KOGA NOJA E OPREL DO KOKAL ZA TAKVIZ PODROBNOSTE .
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвайте се, ако не стане гражданска война!Ако държавата не вкара в затвора крадците, може да стане страшно!
42
2
 
24
 
! Отговори
не син преди 11 години
Тази я познаваме,вече не може да ни изненада ! Син ***,майстор в разтягането на локуми ! Пази боже тази да ни оправя съдебната система !
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа пита защо няма крадливи политици в затвора??Вече сме пред гражданска война!Няма накъде!!
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора,Пенсионерите цял живот са внасяли в държавата пари за пенсиите си. Не им ги плащате Вие.И с Вас ще е така.Държавата (в лицето на управляващите крадци) им ги окраде.Сега вдигат пенсии, но не пропорционално, а "отдолу"И тези, които не са работили са добре. А Вие, работилите, ще сте зле.затова имигрирах... Не мога да се боря с толкова много крадци и убийци...
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Сълзи!Пич... извади си двата пръста от контакта...
38
3
 
26
 
! Отговори
ВЪН ВЪН ВЪН !!! преди 11 години
Качественото правосъдие ще ЗАПОЧНЕ, КОГАТО ИМЕННО ТАКИВА КАТО КУЦКОВА ИЗЧЕЗНАТ ОТ СЪДЕБНАТА СИТЕМА !!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МунчоМунчо - не се прави на МАЖ. Динозавъра си е динозавър - не мож му го завря
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдебната система е добра. Има кой да я2 възстанови.Просто трябва партийните мекерета да бъдат разкарани оттам и то чрез ревизия на доходите им!Имате ли представа колко пъти ще бъдат надскочени цифрите?
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,*** колко си далеч от действителността! Таси съдебна система е тотално деградирала,всички са навързани като свински черва и само прах се вдига !
34
1
 
8
 
! Отговори
Народ! преди 11 години
До ***..Тая няма да има гроб! Нито тя, нито поколенията й!Амин!
33
1
 
11
 
! Отговори
Кучко.. преди 11 години
На тази на гроба и ще пише: Тя се бори за демокрация.А никой няма да се сети че е била гад народна и продажник на български интереси.
32
1
 
18
 
! Отговори
Нали преди 11 години
Тази си изгради в мътни види живота за десет поколения напред. Ние драскачите да духаме супата и да драскаме форумите. Нали
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли такава.съдебна система..далавери ,далавери......тя вече не съществува....!!!!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трявваше винкело да играй...ама не само за тия в парламента, ами за всички *** и *** в съдебната система - съдии, прокурори, адвокато - бой у гърба, бой...до докат се насерят!!!!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и злобата на тая суратя и...
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разстрел, трепане и плитко заравяне....