Дойде ли БСП на власт – плоският данък отпада

Икономиката не е публичен дом, заяви Хампарцумян
Обновена: 25 мар 2013 15:02 | 25 мар 2013 10:10,
444
Дойде ли БСП на власт – плоският данък отпада
Пламен Орешарски. Снимка: архив Булфото

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившият министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.

Тримата икономисти не си спестиха и критики към управлението на финансовия министър в кабинета „Борисов” Симеон Дянков, когото обвиниха за несигурността на бизнес средата в България през последните няколко години.

„Има проблеми с възстановяването на нормалния бизнесклимат. Такъв няма заради лошата външна среда, но и заради хаотична вътрешна политика, която внесе голяма несигурност в икономическите среди,” коментира Пламен Орешарски. По думите му бизнесът в България се нуждае от сигурност и предсказуемост на данъчната политика.

Според Орешарски е необходимо и спешно премахване на административни мерки от „рекетьорски тип”. Това мнение подкрепи и Левон Хампарцумян. По думите на банкера малкият и среден бизнес първо е бил задушен от спрените плащания за свършена работа през 2009 г., а след това е подложен на „рекет” чрез постоянни данъчни проверки.

Новите лица в политиката представляват опасност за икономиката, обясни още Хампарцумян. Той изтъкна, че в тази сфера има нужда от хора с опит, като подчерта, че „икономиката не е публичен дом”.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
2
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Анонимен 417 - Не знам БСП дали са убийци, но по времето на ГЕРБ доста хора се самоубиха от мизерия, а други се запалиха! Е, това ако не е живото доказателство кой е виновникът за тази смърт, пу ми кажи! Пък такива празни приказки ги дрънкай другаде!
366
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде ли БСП на власт плоският данък отпада.АМА НАЛИ БСП ГО ВЪВЕДЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК
365
0
 
0
 
! Отговори
BOOK преди 11 години
HURSEV E OT PODPISALITE PLANA RAH & UT.SMETAITE DO 2.
364
1
 
4
 
! Отговори
k1r40 преди 11 години
Тоя бояджия беше кандидат за кмет със СДС!!!!!Хайдеда не ни занимават с тези футнаджийски лопати. Ходи където му е угодно, няма капка идеализъм в него!
363
0
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
MI KAK TAI BRE DRYGARI 6E MAHATE PLOSKIA DANAK.TA NALI VIE NI GO NATRESOHTE ,KAKTO I VSI4KITE TEZI MAFIOTI,OLIGARSI,LAJI I BEDNOST.....HORATA NE SA BEDNI OT 4 GOD .HORATA SA BEDNI OT MNOGOOOO GODINI.A NAI MNOGO NA VLAST STE BILI VIE DRYGARI KOMYNISTI.NQMATE SRAMA ,KOGATO SE BORITE ZA VLASTTA .
362
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъвто народа, такива и политиците! В България е пълно с хора с ниско възпитание, нисък морал...личи си и по коментарите. Никакво уважение към различното мнение. Убиди, псувни, преврати, линчове... Вместо да си помагаме, само се 'джавкаме" и делим! "Оправянето" е в самото българско общество, във всеки един от нас!
361
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До adriana.dimova! "Силните" ги видехме 4 години пушилка и празни приказки и накарая като за капак подвиха опашки въпреки че един ден преди да избега мутрата се кълнеше че ще "стои до края"! Прав се оказа Яне "Голям на вид но със заешко сърце"!
360
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До Тео, тъпигьозино! Има разлика между корпоративен данък и данък общ доход! Идеята е добра!
359
3
 
4
 
! Отговори
Българан преди 11 години
"Според Орешарски е необходимо и спешно премахване на административни мерки от рекетьорски тип. Това мнение подкрепи и Левон Хампарцумян. По думите на банкера малкият и среден бизнес първо е бил задушен от спрените плащания за свършена работа през 2009 г., а след това е подложен на рекет чрез постоянни данъчни проверки."Е те това е истината за икономиката ни! Като те упрявляват мутри ще има и рекетьорски тип!
358
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП - убийци на българския народ!!!
357
4
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Каква наглост само.Тези които го въведоха сега да се хвалят че , ще го махнат !Овцете отдавна свършиха другари от БСП.
356
2
 
8
 
! Отговори
Тео преди 11 години
Как така корпоративния данък трябва да остане ,а хората да плащат за социалните амбиции на Болната Социал-Комунистическа Партия ??? Не гласувайте - тази тъпотия ще доведе до масови имиграции на гръбнака на икономиката - средната класа. Поредната подкрепа за монополите и корпоративните интереси - така не се прави социална политика господа олиго*рени
355
5
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Волен е продукт на БСП, да не се прави. В момента си вдига цената с тия изказвания. Иначе не би погледнал ГЕРБ
354
0
 
9
 
! Отговори
TTT преди 11 години
Абе разбрах: ГЕРБ ще спечелят изборите. БСП също ще спечелят изборите. Те и Атака ще ги спечелят. Да не забравим: протестиращите със своите 160 места също ще ги спечелят.За да не се объркваме с толкова много победители, я да вземем най-напред да проведем изборите, пък тогава да празнуваме.T
353
8
 
6
 
! Отговори
А Т А К А преди 11 години
А Т А К А.Там е истината другарки и другари,братя и сестри,дами и господа.
352
3
 
10
 
! Отговори
къса памет преди 11 години
А бе късопаметен,нали вие ни го турихте този 10%данък.Сега пък ще ни го махате,...после пак ще ни го турите... Пълни *** сте,как не ви е срам крадци безподобни.Само се гаврите с народните маси,лицемери такива...То бива,бива,ама си има граници.
351
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Категорично ПРОТИВ ОТПАДАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК! За това не гласувайте за БСП!
350
2
 
7
 
! Отговори
верхонде преди 11 години
Ас много хареса бсп ний ше гласува цяла махала още харесами станишев тои каза ше даде пари ако раждами много чавета детса не стигало детса в балгария тои станишев бил много умен знаел да говори 5 езика и всички били на руски
349
0
 
3
 
! Отговори
до 393 преди 11 години
Така е защото я дадоха на българи.Това е грешка на Борисов.
348
5
 
3
 
! Отговори
Да ама не преди 11 години
Кога ще разберете, че само Иван Костов знае и може да извади България от батака. Ако не беше лъжеца Симеон сега България щеше да е друга.