До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!

Орешарски няма да бъде партиен член, ако стане премиер
Обновена: 1 апр 2013 14:57 | 1 апр 2013 12:02, Веселина Йорданова
159
До 2020 г. едва ли ще сме със средноевропейски доходи!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БулФото

Доходите на българите няма да приближат средните за ЕС до края на новия мандат, нито дори и на следващия, призна финансистът Пламен Орешарски, който беше поканен от Сергей Станишев да оглави кабинет на БСП, ако партията спечели изборите.

"Нашата цел е хората да виждат пътя и макар и по-бавно, отколкото ни се иска, да вървим напред", допълни той пред Нова телевизия.

Орешарски гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Още по темата

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи.
От левицата досега декларираха, че с идването си на власт ще премахнат единната ставка за облагане на доходите на физическите лица. Основание за това е богатите да понесат по-високата тежест на кризата, обясни в събота Корнелия Нинова от левицата.

АЕЦ "Белене" е хубаво да бъде построена, но са необходими разчети дали е икономически изгодна, каза още Орешарски. От партията вече заявиха, че ако спечелят мандат отново ще върнат въпроса за строежа на втората атомна централа на дневен ред. "Беше хубаво централата да бъде построена още в 90-те години или в началото на този век, но колкото повече се бави - толкова по-скъпа става", допълни още бившият финансов министър в правителството на  тройната коалиция.

Той отрече обвиненията, че тройната коалиция е пренебрегвала сигналите за настъпваща криза и не е предупредила бизнеса. Орешарски припомни, че първата антикризисна програма е била съставена още през октомври 2008 година и в нея е записано да се направи капитализацията на Българската банка за развитие.
Кризата започна от банковия сектор в САЩ и нашите прогнози бяха, че ще има трудности с ликвидността и ограничаването на достъпа до кредитите. Именно по тази причина правителството на тройната коалиция е започнало с повишаването на ликвидността на ББР.

Пламен Орешарски коментира още, че дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСП, няма да стане член на партията и ще остане експерт. Той направи този коментар по повод изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев през уикенда, според които Орешарски е най-подходящ за поста.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
Джугашвили преди 11 години
Ако стане премиер на ЕС , само за няколко месеца доходите на европейците ще достигнат българските. Да здравствует Союз Европейских Социалистических Республик!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оооо...., днес политиците имат празник. Да им е честит 1 април.
6
3
 
21
 
! Отговори
Черепа преди 11 години
Личният приятел на Черепа започна от сега да се оправдава. Мани мани. По добре да каже как се харчат 6 милярда нза 1 месец. Ще води ли пак пенсионери на море.
5
4
 
8
 
! Отговори
dnm преди 11 години
И теб ако имам възможност бих те убил както всеки един от вас там п......е
4
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ГРОБ се върне на власт ,до 2020 година НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ като държава
3
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този става за премиер.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тяхните нали са добри, на гърба на народа си живеят екстра.
1
6
 
37
 
! Отговори
Цинично е преди 11 години
Отвратително е още преди да са започнали да управляват, всички политици да ни обясняват, че ние българите трябва да сме бедни и то трябва да сме бедни в дългосрочен план!За Бога, не ви ли стигат парите, които имате?!Толкова ли не можете да разберете, че хората са отчаяни?!Пак си крадете, но давайте хляб т.е. работа на хората, така че да живеят достойно. Тогава никой няма да се интересува от скапаната ви политика!!!!!!!!!!!!!!!